7 plekken waar jij de allereerste Vlaamse Archeologiedagen kan beleven

Kasteel van Horst, Holsbeek © Joel de Gelder
In Flanders Fields Museum, Ieper
Provinciedomein Raversyde
Felixatelier, Antwerpen
Abdijmuseum Ten Duinen
Taxandriamuseum
Neanderthalersite © Fotografie Marjorie

Hou jij van archeologie? Dan hebben we goed nieuws! Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni worden voor het eerst Archeologiedagen georganiseerd in Vlaanderen. Op een aantrekkelijke, speelse, spannende en leerrijke manier kom je meer te weten over onze geschiedenis.


1. Maak een geofysisch onderzoek mee op de binnenkoer van het Kasteel van Horst

Het kasteel van Horst, ook wel het kasteel van de Rode Ridder genoemd, is een sierlijke waterburcht met een imposante donjon. Maar zag het kasteel er altijd zo uit? Opgraven in dergelijk kasteel is niet evident, dus hoe slagen archeologen er dan in om een beeld te krijgen van de vroegste geschiedenis van deze plek? Kom een kijkje nemen op de binnenkoer tijdens de Vlaamse Archeologiedagen en zie hoe met gebruik van gesofisticeerde scan- en radartechnieken een blik wordt geworpen op de bodem onder de binnenkoer. De onderzoekers ter plaatse geven je een kort woordje uitleg bij het vergeten verleden dat toch leven wordt gebracht. 


Maak het radaronderzoek mee


2. Ga op zoek naar Sporen van Oorlog bij het In Flanders Fields Museum

In de voormiddag krijg je bij het In Flanders Fields Museum een inleiding op de tijdelijke tentoonstelling "Sporen van Oorlog". Tijdens de namiddag kan je een bezoek meemaken aan de archeologische opgraving Höhe 80 met een archeoloog.


Boek je ticket en ontdek Sporen van Oorlog


3. Verken de wereld van Rebellen en Piraten op het domein van Raversyde

Bij Provinciedomein Raversyde krijg je tijdens de Archeologiedagen een archeologisch én historisch verhaal voorgeschoteld over de middeleeuwse vissers van Walraversyde. Walraversyde is één van de weinige volstrekt verdwenen dorpen in Vlaanderen. Het was een vissersdorp, maar ook veel meer dan dat: de vissers waren niet zomaar arme sloebers, hun leven was vaak heel avontuurlijk. Prof. Dr. Dries Tys (VUB) vertelt hun verhaal én je bezoekt het museum. 


Leer alles over rebellen en piraten


4. Ga op bezoek bij het archeologisch hoofdkwartier van Antwerpen

Jaarlijks worden er heel wat archeologische opgravingen uitgevoerd in Antwerpen. Benieuwd wat er nadien met die archeologische vondsten gebeurt? Dan kan je op vrijdag 1 juni een kijkje nemen in het Felixatelier, de plek waar het archeologisch erfgoed van de stad wordt verwerkt en onderzocht.


Bezoek het Felixatelier


5. Maak een avondrondleiding mee met de archeoloog van het Abdijmuseum Ten Duinen

Naar aanleiding van de Archeologiedagen op 1 en 2 juni, nodigt het Abdijmuseum je uit om een avondrondleiding mee te maken die de opgravingen van de abdij en de archeologische collectie in de kijker zetten.


Je krijgt een exclusieve kijk in het ondergrondse depot waar de collectie bewaard wordt en maakt een rondleiding mee op de abdijsite, waar je te weten komt hoe de archeologische campagnes in de laatste decennia verliepen, welke schatten er gevonden werden en welke gebouwen er nog onder het zand zitten. Dit onder de begeleiding van enerzijds de collectieregistrator en anderzijds de archeoloog van het Abdijmuseum. Na afloop praat je gezellig na in het museumcafé waar je een abdijbiertje van het huismerk 'St. Idesbald' aangeboden krijgt.


Ontdek het ondergrondse depot


6. Laat je inspireren door archeoligische vondsten en maak je eigen aardewerk bij het Taxandriamuseum

Creëer een eigen miniversie van een aardewerken pot uit de collectie van het Taxandriamuseum. De vroegste bewoners van de Kempen lieten heel wat sporen na in de bodem. Deze scherven, potjes, werktuigen en sieraden geven een beeld van hoe het er hier vroeger uitzag en wat de mensen dagelijks bezig hield. De vitrines tonen een selectie van deze vondsten. Meer dan tweeduizend jaar later spreken ze nog steeds tot de verbeelding. Het museum daagt kinderen uit om een replica van een van de archeologische vondsten te maken!


Tijdens de workshop worden de handen vuil gemaakt en maak je zelf een duimpotje uit klei. Nadien decoreer je jouw aardewerken potje naar eigen smaak met de archeologische voorbeelden van het museum als inspiratiebron! 
 

Maak je eigen aardewerk


7. Ontmoet echte Monumentenwachters en stel hen al je vragen op de Neanderthealersite 

De Neanderthalersite in Veldwezelt ligt in open lucht en is daarom onderhevig aan natuurlijke degradatieprocessen. Monumentenwacht bezoekt de site sinds de opening heel regelmatig. Hoe kunnen we de natuurlijke factoren zoals de aanwezigheid van dieren en de wisselende weersomstandigheden onder controle krijgen? Of lukt dat net niet? Wat is de rol van Monumentenwacht in dit verhaal? De Monumentenwachters leggen het graag aan je uit. 


Ontmoet een monumentenwachter!