Abdijmuseum Ten Duinen pakt deze kerstvakantie uit met virtual reality

© Jan Dhondt voor BAD
© Abdijmuseum Ten Duinen

In Abdijmuseum Ten Duinen kan je vanaf 26 december de middeleeuwse abdij virtueel bezoeken. Eens je de Virtual Reality-bril op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490. Laat je verrassen door de architectuur van de kerk of de prachtig versierde handschriften waar je zelf in kan bladeren.


Mocht professor Barabas echt op de aardbol rondlopen, zou hij deze kerstvakantie zeker de teletijdmachine van Abdijmuseum Ten Duinen komen testen. In een tiental minuten keer je terug naar het Coxyde van 1490. Als leerjongen van een boekbindersatelier uit Brugge kom je terecht voor de poort van de abdijkerk. Je komt in de abdij een boek ophalen dat hersteld moet worden, maar je bent wat aan de late kant. De abt staat je op te wachten en neemt je mee doorheen de abdij naar de abtswoning.


Artificiële Intelligentie

Deze VR-toepassing werd gecreëerd door het Brugs bedrijf Alfavision dat ook in Historium (Brugge) en C-Mine (Genk) de Virtual Reality ervaringen uitwerkte. Els De Rooy, mede-oprichter van AlfaVision: “De opdracht was iets te maken van wereldklasse. Dit is de eerste VR-toepassing in de museumwereld waarin artificiële intelligentie verwerkt zit: door toevoeging van artificiële intelligentie ‘ziet’ de abt wat jouw aandacht trekt en reageert hij daarop. Als jij dus naar een bepaald punt kijkt, zoals bijvoorbeeld naar een gebouw, zal de computer dat herkennen en geeft de begeleidende stem uitleg daarbij.” 


Interactief

Een erkend Vlaams topstuk aanraken is weinigen gegeven. Het is iets wat je in een andere museumcontext nooit zou kunnen of mogen doen, maar hier kan het dus wel! In de VR-ervaring kun je immers je eigen handen gebruiken. Nu kun je in het Abdijmuseum Ten Duinen door een manuscript bladeren of je kunt een boekslot virtueel vastnemen en bekijken.


Openingsdagen in kerstvakantie

  • De Virtual Reality beleving van het Abdijmuseum opent op dinsdag 26 december voor het grote publiek.
  • Je kan het museum bezoeken tijdens de kerstvakantie bezoeken van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en in de weekends van 14 tot 17 uur.
  • Het museum is gesloten op maandagen en op deze (feest)dagen: 24 & 25 december en 31 en 1 januari.
  • Opgelet, in januari sluit Ten Duinen de deuren na de kerstvakantie, van 8 januari tot en met 31 januari.
  • De heropening is voorzien op donderdag 1 februari.