Architectenwoning Walter Van den Broeck en De Roma winnen Het Schoonste Gebouw

Architectenwoning Walter Van den Broeck en De Roma zijn verkozen tot 'Het Schoonste Gebouw 2017'. Beide projecten krijgen deze titel en een geldprijs van 4.000 euro. Proficiat!


De vakjury verkoos de Architectenwoning Walter Van den Broeck tot Het Schoonste Gebouw.  Architect Walter Van den Broeck ontwierp deze modernistische woning in 1927 voor zijn ouders in combinatie met een appartement en werkruimte voor zichzelf. Architectenbureau Rooilijn overtuigde de juryleden door resoluut te kiezen voor het behoud van de aanwezige erfgoedelementen en voor een toevoeging van nieuwe elementen in de lijn van het oeuvre van Walter Van den Broeck. Met een eenvoudige doorbraak, kreeg het gebouw een ruimtelijkheid die het leefbaar maakt naar hedendaagse normen. Het project verzoent erfgoedwaarde met hedendaags wooncomfort en laat het potentieel van een privéwoning als onroerend erfgoed zien zonder de sfeer van het modernisme weg te stoppen.


In totaal brachten niet minder dan 14.806 mensen hun stem uit voor hun favoriete project. Met maar liefst 8.208 stemmen riep het publiek de gerestaureerde De Roma uit tot haar nummer één. De Roma werd in 1927 gebouwd als schouwspelzaal met appartementen. Na 20 jaar leegstand brachten vrijwilligers het gebouw in art decostijl vanaf 2003 weer tot leven dankzij jaren van kleine en grote herstellingswerken. In 2015 volgde een grondige restauratie van de gevels, daken en het interieur van Kinema Roma en de aanpalende appartementen. De Roma is als volksschouwburg uniek in zijn soort. 400 vrijwilligers werken dagelijks mee om de voorstellingen en concerten mogelijk te maken. Hun betrokkenheid is gigantisch waardoor zij vandaag de ambassadeurs zijn van een levend monument. En als bezoeker ervaar je nog steeds de magie en de nostalgie van de majestueuze film- en variétézaal van weleer.

Wil je de vijf kandidaten nog eens bekijken? Dat kan nog steeds op www.hetschoonstegebouw.be.


Overgenomen van: www.hetschoonstegebouw.be


Ledenvoordeel

Bezoek de Roma met je Herita-lidkaart en geniet een mooie korting.