Bezoek eens een molen in je buurt!

De Heetveldemolen in Tollembeek.
De Heetveldemolen in Tollembeek.
Papiermolen Herisem in Alsemberg.
Molen Van Hoeke in Damme.
Van Hauwermeirsmolen in Massemen.
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede.
Van Hauwermeirsmolen in Massemen.

In ons land vind je heel wat pittoreske oude molens. Wij zetten vijf aanraders op een rijtje die je het hele jaar door kan bezoeken. Bekijk zeker hun website voor de precieze openingsuren. 


1.   Heetveldemolen – Tollembeek

De Heetveldemolen is een oude watermolen in Tollembeek. Al eeuwenlang wordt hier gebruik gemaakt van het water dat door de rivier de Mark stroomt om graan, tarwe en haver te malen.


De eerste vermelding van de Heetveldemolen dateert van 1440 en daarmee heeft deze erfgoedparel bijna 600 jaar op zijn teller. In 2014 werd het monument dan ook erkend als ‘actieve molen’ door het Molenforum Vlaanderen. 


Herita-leden krijgen korting bij een bezoek aan de Heetveldemolen!


2.   Papiermolen Herisem – Alsemberg

Ben je gek op industrieel erfgoed? Dan is een bezoekje aan de Papiermolen Herisem een absolute must. Deze authentieke papiermolen werd gebouwd in 1536 en vormde in de 19de eeuw samen met de voormalige Kartonfabriek Winderickx een industrieel complex.


De fabriek sloot in 1941 de deuren, maar werd in het midden van de jaren 70 herontdekt. De site, met alle originele machinerie, werd opnieuw opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor het publiek.


Vandaag staat het complex als industrieel erfgoed op de lijst van beschermde monumenten. Het is één van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in de regio van Vlaams- Brabant.


Leden van Herita bezoeken de Papiermolen Herisem aan kortingstarief.


3.   Molen Van Hoeke – Damme

Wie van Limburg of Antwerpen via de expresweg naar de kust rijdt, kan onderweg, vlak naast de autoweg, de stenen windmolen van Hoeke bewonderen.


De molen werd in 1840 opgetrokken op een kleine, kunstmatige heuvel en zou bijna honderd jaar malen. Vandaag is deze 19de eeuwse kanjer een prachtig gerestaureerd beschermd monument dat twee keer per maand gratis te bezoeken is. Op die dagen kan je de molen zelfs nog echt aan het werk zien!


4.   Van Hauwermeirsmolen – Massemen

De Van Hauwermeirsmolen was vroeger een dubbelmolen, in de volksmond ook wel stampkot genoemd: een graanmolen en een oliemolen die tegenover elkaar lagen, aan de oever van de Molenbeek.


Hoe oud de molen precies is, weten we niet, maar op een kaart uit 1592 is het monument al terug te vinden. De volledige restauratie werd afgerond in 2007 en sindsdien wordt er weer meel gemalen van tarwe, gerst, spelt en rogge. Als bezoeker leer je in de authentieke Van Hauwermeirsmolen alles over het ambacht van de molenaar. Hij vertelt je wat de speleman doet en waarom het schuddebakske schudt.


Daarnaast is deze unieke molen ook het plekje bij uitstek om originele foto’s te nemen, een romantische wandeling te maken of plezier te beleven aan de oever van de Molenbeek.


Herita-leden krijgen niet alleen gratis toegang, ze genieten ook nog eens een mooie korting op het versgemalen meel!


5.   Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen) – Dilbeek

De Watermolen van Pede kent een rijke en boeiende geschiedenis. Eind 14de eeuw werd hij al vermeld in een akte van de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen staat hij zelfs afgebeeld op Bruegel-schilderijen die meer dan 400 jaar oud zijn!


Vandaag is de fraai gerestaureerde molen een van de weinige nog maalvaardige watermolens van het Pajottenland. Om de twee weken kan je hier zelf het maalproces aanschouwen.


Herita-leden genieten een mooi voordeel bij de watermolen van Sint-Gertrudis Pede.


6.   De Getijdenmolen in Kruibeke

De Getijdenmolen van Rupelmonde is, met het grootste binnenwaterrad van België, een echt erfgoedpareltje. Het monument is dan ook niet de typische molen met wieken: hij maalt afhankelijk van de getijden. Het is de enige complete en maalvaardige molen in zijn soort België. 

Dit jaar bestaat de molen 500 jaar waardoor er in 2017 heel wat te beleven valt in de molen!


Ledenvoordelen


Herita-leden krijgen bij al deze monumenten een fantastisch voordeel.

Ben je nog geen lid van Herita? Meld je dan snel gratis aan!