Bezoek rond Pasen een klooster, kerk of abdij in jouw buurt

Begijnhofmuseum Turnhout
Teseum Tongeren
Ontdek middeleeuwse skeletten in Abdijmuseum Ten Duinen
Ontdek het tragische verhaal van Sint-Godelieve in Abdij Ten Putte
Ga mee op bedevaart naar de Sint-Hermescrypte in Ronse
Bewonder werken van Rubens en Jordaens in de Antwerpse Sint-Pauluskerk

De paashaas, een zalig dagje vakantie op paasmaandag of lekker snoepen van chocolade paaseitjes: het hoort er rond Pasen allemaal bij. Maar oorspronkelijk was dit natuurlijk een christelijk feest… Laat je inspireren door dit prachtige ‘funerair erfgoed’ en bezoek deze paasvakantie een prachtige kerk of abdij!

 

1.  Duik in de geschiedenis van Abdijsite Herkenrode

De abdijsite van Herkenrode is een soort ministadje dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt. De spirituele en natuurrijke plek was eeuwenlang een prestigieuze abdij van de cisterciënzerinnen, een kloosterorde. De jongste jaren werd dit monument omgetoverd tot een indrukwekkende plek waar spiritualiteit, cultuurgeschiedenis, natuur en toerisme samengaan.

Leden van Herita krijgen dan ook een aanzienlijke korting.


2.  Leer alles over het leven als begijn in het Begijnhof van Turnhout

Tot in de jaren 70 woonden er nog begijnen in het prachtige Turnhoutse begijnhof. Vandaag is het UNESCO-werelderfgoed en houdt het Begijnhofmuseum de erfenis van de begijnen levend. 

In een van de oude, ingerichte woningen wandel je tussen de spulletjes van de vrouwen die er leefden en leer je alles over hun dagelijkse leven. Maak in het Begijnhofmuseum kennis met de straffe dames van het Turnhoutse begijnhof!

Herita-leden kunnen het Begijnhofmuseum aan kortingstarief bezoeken.


3.  Bezoek de adembenemende kerkschat van Teseum Tongeren

In de schatkamer van het Teseum ligt een enorme collectie aan zeldzame reliekbeursjes, middeleeuwse koorboeken, edelsmeedwerk en prachtige reliekhouders. Tijdens een museumbezoek leer je alles over de betekenis, maar ook het praktische gebruik van al die bijzondere historische stukken. Als kers op de taart kan je ook de prachtige Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek bewonderen.

Ontdek hier jouw voordeel als Herita-lid bij het Teseum.


4.  Bekijk middeleeuwse skeletten in Abdijmuseum Ten Duinen 

In de middeleeuwen vond je in Koksijde een schitterende Duinenabdij waar de monniken van de Orde van Cîteaux verbleven. Vandaag blijft een prachtige archeologische site over waar de opgegraven muuropstanden van de abdij nog tot de verbeelding spreken van elke bezoeker.

Je kan in Abdijmuseum Ten Duinen ook heel wat teruggevonden skeletten en voorwerpen bewonderen. Naast prachtig versierde tegeltjes, sleutels en borden vonden archeologen ook meer dan 1300 skeletten op de site. 
 
Als lid van Herita geniet je van het kortingstarief op een toegangsticket voor volwassenen. 


5.  Ontdek het tragische verhaal van Sint-Godelieve in Abdij Ten Putte

Ongeveer duizend jaar geleden werd de jonge Godelieve van Gistel door haar echtgenoot vermoord en in een waterput gegooid. Maar jaren na haar dood gebeurde er een wonder… Een blindgeboren meisje kon weer zien nadat ze haar ogen waste met water uit de put waar Godelieve was gevonden! Godelieve werd heilig verklaard en rond de waterput werd de prachtige Abdij Ten Putte gesticht.

Je kan zowel de Abdij als het boeiende museum over Godelieve vandaag nog steeds bezoeken. Je kan op de site zelfs in de nieuw ingerichte filmzaal een pakkende film bekijken over het verhaal van Godelieve.

Als lid van Herita geniet je van een mooi voordeel bij een bezoek aan het Godelievemuseum.
 

6.  Ga mee op bedevaart naar de Sint-Hermescrypte in Ronse

In Ronse vind je de unieke Romaans-Gotische crypte van Sint-Hermes, een prachtig architecturaal pronkstuk. Tijdens de middeleeuwen was de crypte een drukbezocht bedevaartsoord, omdat Sint-Hermes de reputatie had geesteszieken te kunnen genezen…

Bij een bezoek aan de crypte leer je dankzij de audiogids over de bouwgeschiedenis én de rituelen die pelgrims moesten doorlopen om te kunnen genezen.

Herita-leden genieten ook bij een bezoek aan de crypte van een korting.
 

7.  Bewonder werken van Rubens en Jordaens in de Antwerpse Sint-Pauluskerk 

De beeldschone Sint-Pauluskerk in Antwerpen is niet alleen een prachtig monument. In de kerk vind je ook nog eens meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse kunstschilders zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens. Verder staan er ook nog meer dan 200 beeldhouwwerken, schitterende barokaltaren en een 17de eeuws kerkorgel dat meermaals werd gerestaureerd. 

Herita-leden genieten van een mooi voordeel bij een bezoek aan de Sint-Pauluskerk.  
 


Word gratis lid van Herita

Wil jij ook alle monumenten uit het Herita-netwerk aan kortingstarief bezoeken? Meld je snel gratis aan.


Zin in meer? Ook deze sites zijn een bezoekje waard!

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Kinkenberg Voeren
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenberghen Oud-Heverlee
Provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster Gent
Priorij Corsendonk