Bokrijk viert 60ste verjaardag met extra tentoonstelling 'De sixties'

© Bokrijk

Op 12 april van dit jaar viert Bokrijk zijn 60e verjaardag. Een moment om terug te blikken op de roemrijke geschiedenis via een retrospectieve in museumdeel ‘De sixties’. Deze bijkomende tentoonstelling opent vanaf 31 maart en toont zowel de sprankelende beginjaren alsook enkele topmomenten die de historiek van Bokrijk illustreren.


De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar 1252, de eerste historische vermelding van het domein Buksenrake. De acte, een uniek stuk dat nog nooit aan het grote publiek getoond werd, zal voor deze gelegenheid slechts enkele maanden in Bokrijk te zien zijn.


Vervolgens opende op 12 april 1958 het Openluchtmuseum officieel de deuren voor bezoekers. De eerste conservator, Jozef Weyns, was een man met een duidelijk oog op de toekomst. De beginjaren van Bokrijk worden in de tentoonstelling door zijn veldboekjes, unieke tekeningen voor de Volkshuisraad en andere persoonlijke notities in beeld gebracht.


Ook zijn bezoekers getuigen van de architectuur van het museum in zijn beginfase en van vakmanschap en bouwtechnieken zoals lemen en vitsen. Technieken zoals ze ook vandaag getoond worden in het Openluchtmuseum. Daarnaast figureren alledaagse voorwerpen uit het verleden in een dialoog met hun ‘moderne’ tegenhanger uit de sixties.


Tot slot komen heden en verleden samen in een aantal interviews van de Bokrijkmedewerkers van het eerste uur. Dat Bokrijkgevoel en de dynamiek van Bokrijk, zo sprekend uit hun verhalen, leeft ook vandaag meer dan ooit.

Lees meer over 60 jaar Bokrijk.


Ledenvoordeel

Leden van Herita genieten €2 korting op het toegangstarief bij Openluchtmuseum Bokrijk.