Cinema de Keizer opent gloednieuwe permanente tentoonstelling

Cinema De Keizer, Lichtervelde.

Cinema De Keizer in Lichtervelde is dé oudste dorpsbioscoop van ons landje. Het pand werd gebouwd in 1715 en deed dienst als herberg, brouwerij en eerste gemeentehuis van Lichtervelde voor Gerard Debaillie het in 1924 als cinema in gebruik nam. Dit najaar opent de cinema ook een permanente tentoonstelling over de bijna 100 jaar filmgeschiedenis in Lichtervelde.


Na het overlijden van de 83-jarige Agnes Debaillie in mei 2012 was het voortbestaan bedreigd. Na heel wat persaandacht, een petitie en de steun van heel wat sympathisanten, vonden zeven lokale investeerders elkaar. Ze bliezen de erfgoedparel uit 1924 nieuw leven in, en er werd een nieuwe vzw opgestart.


Het is de doelstelling van Cinema De Keizer vzw om de dorpsbioscoop in stand te houden en bekend te maken bij een zo breed mogelijk publiek. Zo biedt Cinema De Keizer wekelijks de allernieuwste films aan in een authentieke omgeving, en vinden er tal van evenementen plaats.


Na vijf jaar is het tijd voor de volgende stap: een permanente tentoonstelling met een overzicht van bijna 100 jaar filmgeschiedenis in Lichtervelde. Mede dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen en de hulp van heel wat vrijwilligers brengen we u het verhaal van de oudste authentieke dorpsbioscoop in Vlaanderen.


In deze tentoonstelling krijgt de bezoeker voor het eerst toegang tot de oude woonruimtes, waar de geschiedenis van het gebouw en van de cinema getoond wordt via goed bewaard archiefmateriaal, audio en video. Aan de hand van een brochure wordt u stap voor stap door het omvangrijke gebouw geleid, en krijgt u naast filmpjes in de cinemazaal ook een blik achter de schermen in de technische ruimte en projectiecabine.


Praktisch

Je kan de tentoonstelling op zondag 24 september voor één keer gratis bezoeken. Bekijk hier alle praktische informatie.