De centrale: live muziek uit alle hoeken van de wereld, verpakt in industriële charme

De Centrale Gent
De Centrale Gent
De Centrale Gent
De Centrale Gent
De Centrale Gent

De Centrale in Gent is zo’n plaats waar je je na een bezoek spontaan laat inschrijven op de nieuwsbrief. Je doet dat omdat je overdonderd bent door de warmte waarmee het pand voelbaar gevuld is sinds zijn nobele herbestemming. En waar de warmte in de concertzaal heel tegenstrijdig wordt aangewakkerd door industriële constructies, wordt er een tiental stappen verder op impressionante wijze voor een stijlbreuk gezorgd.


Speciaal voor onze leden organiseren we een exclusieve rondleiding met concert op deze unieke locatie. Schrijf je nu in!


Want wanneer je enkele meters voorbij de concertzaal de trappen afdaalt, zwaaien gigantische constructies uit de vroege twintigste eeuw de plak. Zelden vormden stalen buizen en installaties zo’n bezwerend geheel. Alsof de bouwheren bij de aanleg hebben geprobeerd om functionaliteit en schoonheid samen te brengen. Niet voor niets kwam VTM hier enkele jaren geleden een thriller-scène filmen voor de toenmalige crimi-reeks Code 37. En toch moet het gebouw haar meest fascinerende geheim nog prijsgeven: één van de best bewaarde schuilkelders in België.


Maar laten we starten bij het begin. De centrale: een ontmoetingsplek die zich dankzij haar unieke karakter opwerkte tot een Gents begrip, en waar een muziekprogrammatie die refereert aan de diversiteit in Gent en in Vlaanderen mensen moeten verbinden. Ze bevindt zich in een verlaten deel van de huidige EFD-Luminus-elektriciteitscentrale, de allereerste in ons land die werkte op wisselstroom. Je vindt er ook nog het nog actieve deel van de centrale, dat wordt gekenmerkt door een gigantische schoorsteen. De laatste van de vijf schoorstenen die ooit het Gentse panorama sierden.


Intercultureel ontmoetingscentrum

Toen de werking van het oude deel van de centrale in de jaren ‘80 werd stopgezet, stonden de hallen 10 jaar leeg. Tot enkele geëngageerde enthousiastelingen in 1994 de eerste hoeksteen van de huidige herbestemming legden: de administratieve vleugel van de centrale werd omgevormd tot ‘Intercultureel Ontmoetingscentrum’. De overwegend arme en zeer multiculturele buurt kreeg zo een eerste verbroederingsimpuls. Wat oorspronkelijk het volledige ontmoetingscentrum was, is nu nog de cafetaria van een fascinerend cultuurhuis.


Met de grote turbinehal, waar allerlei nationaliteiten, van Koreanen tot Marokkanen, de show stelen op het podium, hebben zij sinds 2000 een parel in handen. Een stijlvolle tribune die iets weg heeft van een kleine cinemazaal, wordt geflankeerd door gigantische industriële constructies tegen de muren. Om nog maar te zwijgen over de kabelbrug aan het plafond die tijdens het optreden lijkt te waken over de toeschouwers. Een gigantische glazen wand die je betrekt bij de aangrenzende ruimte, en een prachtige machinehal uit de eerste helft van de twintigste eeuw die het tot beschermd monument schopte, maken de totaalbeleving compleet. Het contrast tussen de hedendaagse strakke tribune en het industrieel ruwe, is net wat De Centrale die unieke “wauw”-factor bezorgt.


De Centrale haalt onvermijdelijk je meest veelzijdige eigenschappen naar boven. De muziekfan binnenin je krijgt zin in het meepikken van een concert, terwijl de wereldburger zich dan weer optrekt aan het hartverwarmende concept, en de ontdekker in jezelf de industriële schoonheid die in elk hoekje schuilt wilt blootleggen. 


Historische schuilkelder

Maar dat hart van de ontdekkers onder ons gaat pas echt sneller slaan bij het zien van de fantastisch bewaarde schuilkelder. Nadat Wereldoorlog I de vrees voor aanvallen op elektriciteitscentrales flink had aangewakkerd (met één geslaagde aanval op zo’n centrale legde men immers een hele stad plat), besloot de centrale destijds een schuilkelder voor haar werknemers te bouwen. Een claustrofobisch gangencomplex, dat je rillingen van fascinatie zal bezorgen, is uitzonderlijk goed bewaard. De authenticiteit, die tot en met het bewaarde sanitair nog aanwezig is, zet het haar op je armen recht.


Veel meer dan een toeschouwer van een concert of een optreden, word je in De Centrale een toeschouwer van het prachtige heden dat flirt met het fascinerende verleden. Geflankeerd door het allesoverheersende nobele concept zorgt ervoor dat geen sportpaleis kan tippen aan deze centrale!

Speciaal voor jullie haalden we dit artikel nog eens boven! Het werd geschreven door onze jonge reporter Sebastiaan Vermeylen in het kader van Open Monumentendag.


Schrijf je in voor ons exclusief bezoek

Speciaal voor onze leden organiseren we op zaterdag 25 februari een exclusief bezoek aan De Centrale. Na een rondleiding door de beschermde turbinezaal en de huidige centrale kan je genieten van een bijzonder concert van een Bulgaars ethno-jazz trio in een al even bijzonder kader.

Lees meer over deze activiteit en schrijf je in.

 

Ben je nog geen lid van Herita? Aanmelden kan heel snel op onze website en is helemaal gratis!