De leukste familie-uitjes voor koude dagen

Nationaal Museum van de Speelkaart.
Bakkerijmuseum Veurne
Jenevermuseum Hasselt
Cinema De Keizer, Lichtervelde
Uilenspiegelmuseum, Damme

De kerstvakantie is de ideale periode om extra tijd te maken voor je familie. En wat is er leuker dan gezellig met z’n allen op pad gaan? Wij helpen je op weg met vijf tips voor familie-uitstapjes op koude dagen.


1. Samen naar het Nationaal Museum van de Speelkaart

Het Speelkaartenmuseum in Turnhout is een aanrader voor jong, oud en iedereen daartussenin. In de 20ste eeuw was Turnhout de enige fabrikant van speelkaarten in de Nederlanden en ook vandaag worden er dagelijks meer dan 600.000 spellen gedrukt.


Het machinepark met authentieke drukpersen moet je gezien hebben. Wist je trouwens dat speelkaarten niet alleen gebruikt werden om te spelen? Tijdens je bezoekje kom je het allemaal te weten. Lees verder.


2. Kerstkoekjes bakken in het Bakkerijmuseum Veurne

Het Bakkerijmuseum in Veurne bezit de belangrijkste collectie bakerfgoed van België. Niets leuker dan die verzameling bakkerijschatten tijdens de kerstvakantie met je kinderen of kleinkinderen te ontdekken. Je vindt er oude speculaasplanken, authentieke wafelijzers en zelfs een fiets op rollen waarmee roomijs gemaakt werd!


Tijdens de kerstvakantie kan je in het museum bovendien overheerlijke workshops volgen. Bouw gezellig echte peperkoekenhuisjes of bak samen een ovenvers kerstbrood. Lees verder.


3. Geuren en smaken ontdekken bij het Jenevermuseum Hasselt

Een bezoek aan het Jenevermuseum in Hasselt is de ideale daguitstap voor families met iets oudere kinderen. Je komt er te weten waarom jenever “jenever” heet, waarom het drankje eigenlijk door niemand werd uitgevonden en op welke manier jenever de geschiedenis heeft bepaald.


Filmpjes, geluidsfragmenten, een multimediale stokerijenkaart, museumspelletjes en verschillende geurinstallaties nodigen je uit tot actie. Bij een bezoekje aan het Jenevermuseum gebruik je al je zintuigen ten volle! Lees verder.


4. Wegkruipen bij een filmpje in Cinema De Keizer, Lichtervelde

Cinema De Keizer is de oudste dorpscinema van het land. Het pand werd gebouwd in 1715 en werd doorheen de jaren gebruikt als herberg en brouwerij om vervolgens het eerste gemeentehuis van Lichtervelde te huisvesten. Sinds 1924 vind je hier een gezellige bioscoop.


De prachtige cinemazaal biedt plaats aan 400 bezoekers en heeft nog steeds de authentieke houten vloer, de originele rode velours klapstoeltjes en het balkon. Een toplocatie om met de hele familie de winterkoude even te vergeten tijdens een geweldige film. Lees verder.


5. Het ondeugende verhaal van Tijl Uilenspiegel

“Te Damme, in Vlaanderen, werd Uilenspiegel, de zoon van Klaas geboren.” Zo begint Charles De Coster in 1867 de meesterlijke legende van Tijl Uilenspiegel. Uilenspiegel werd het symbool van de Vlaamse volksziel. Maar eigenlijk ontstond het figuurtje al rond 1500. De Nederduitse Dil Ulenspiegel was een brutale schurk, die de regels van de opkomende burgerij systematisch met de voeten trad en de wereld op zijn kop zette.


In het Uilenspiegelmuseum van Damme kom je alles te weten over de 500 jaar oude geschiedenis van Tijl Uilenspiegel die nog steeds jong en oud blijft boeien. Een bezoek om nog lang over na te praten! Lees verder.


Ledenvoordeel

Bij al deze monumenten krijg je als lid van Herita een voordeel. Bekijk hier al jouw ledenvoordelen.