Deel 2: Monumenten met aandacht voor toegankelijkheid

Kasteel van Gaasbeek
NT Gent
Texture
Het MOT
Mu.Zee

Dit voorjaar schreven we al een eerste stuk rond monumenten die extra aandacht schenken aan toegankelijkheid. Daar breien we nu maar al te graag een vervolg aan. In het vorige stuk hadden we het vooral over roelstoeltoegankelijkheid en voorzieningen voor mensen met een andere fysieke handicap. Maar wist je ook dat heel wat monumenten hun erfgoed beschikbaar proberen maken voor personen met een verstandelijke handicap of bijvoorbeeld mensen met dementie? 


1. Audiogids door mensen met een verstandelijke beperking in Kasteel Gaasbeek

In het Kasteel van Gaasbeek werd in 2011 een audiotour ontwikkeld door mensen met een verstandelijke beperking. Enkele mensen, die de wereld anders zien, horen, ruiken, proeven en voelen, vertellen je tijdens deze unieke audiotour wat hen prikkelde en verwonderde tijdens hun wandelingen door het kasteel. Volgende zomer kan je de tour opnieuw beluisteren, vanaf 1 juli tot eind augustus 2018. Alle praktische informatie vind je op de website van het Kasteel van Gaasbeek. Ook klassen uit het bijzonder onderwijs kunnen in het kasteel terecht.


2. Sociale verhalen voor personen met een autismespectrumstoornis in NT Gent

Kom je naar NTGent als persoon met een autismespectrumstoornis of als begeleider? Dan kan je op de website van NT Gent een Sociaal Verhaal downloaden om je bezoek voor te bereiden. Een Sociaal Verhaal dient als hulpmiddel. Het biedt een beschrijving van een sociale situatie en sluit aan bij de specifieke situatie van een persoon met autisme. Sociale Verhalen werden oorspronkelijk ontwikkeld door Carol Gray. Lees op de website van NT Gent alles over hun sociale verhalen en download ze gratis.


3. Een prikkelende rondleiding voor mensen met dementie in Texture

Texture Prikkelt is een rondleiding voor mensen met dementie en hun begeleiders of mantelzorgers. Texture, het museum over Leie en Vlas, biedt een interactief bezoek aan met waarin vooral de zintuiglijke ervaring centraal staat. In een ontspannen en positieve sfeer word je meegenomen in de Wonderkamer. Daar krijg je ruim de tijd om alles goed te bekijken, te proeven, te ruiken en te voelen. Humor is nooit veraf, want het vlasverhaal kent heel wat leuke anekdotes. De rondleiding is uniek in Vlaanderen. Lees op de website van Texture alle praktische informatie.


4. Het MOT verwelkomt groepen met een verstandelijke beperking

In dit technisch doe-museum ontdek je de kracht van water, wind en spieren. Het Museum voor Oudere Technieken biedt ook een heleboel educatieve activiteiten en ateliers aan. Het museum werkt volgens het principe van inclusie, dat wil zeggen dat het zijn aanbod aanpast aan de doelgroep. Er komen dan ook regelmatig groepen van personen met een verstandelijke handicap uit het buitengewoon onderwijs, instellingen en dagcentra over de vloer. Wil je zelf ook graag met je groep naar het MOT? Op hun website vind je het volledige aanbod, dat aan de doelgroep kan worden aangepast.


5. Kunstlabo's op maat in Mu.Zee 

In de Koningin der badsteden ligt wat verscholen in de Romestraat hèt kunstmuseum aan zee: kortweg Mu.ZEE genaamd. Bij het binnenkomen van de Romestraat springt de imposante glazen gevel onmiddellijk in het oog, die werd ontworpen door Gaston Eysselinck. Voor personen met een verstandelijke handicap werkt de gids graag een rondleiding uit op maat van de groep. Kijken en beleven staan hierbij steeds centraal.


Ook tijdens labo de lux wordt aandacht geschonken aan personen met een verstandelijke handicap. Daar maak je kennis met verschillende kunstenaars en hun technieken. Lees op de website alle informatie over de komende labo de lux. 


Ledenvoordeel

Bij al deze monumenten krijg je met je Heritalidkaart een mooi voordeel. Bekijk hier alle monumenten waar jij een ledenvoordeel geniet.


Misschien ook interessant voor jou:
10 monumenten die inzetten op toegankelijkheid
Hoe scoort jouw monument op toegankelijkheid?