Deze 10 activiteiten mag je niet missen tijdens de paasvakantie

© FARO
© Persmobiel broodbak 't GROM
© Gallo-Romeins Museum, Supergids
© Gert Swillens, Sint-Martinuskerk Aalst
© Mu.Zee, Steven Decroos
© Kasteel van Gaasbeek, www.vlaanderenvanuitdelucht.be
© Musée des Beaux Arts Angers, Gericault - Het vlot van Medusa, vierde studie
© Eperon d'Or
© Domein de Renesse
© Molen Gistel

De paasvakantie staat al voor de deur! Het worden twee weken vol heropeningen, nieuwe tentoonstellingen, spetterende sluitstukken en paasactiviteiten op maat van jouw gezin. Zoals altijd helpen we graag een handje bij het verminderen van je keuzestress. Daarom speciaal voor jou op een presenteerblaadje: tien activiteiten die je niet mag missen deze paasvakantie!


1. Erfgoeddag

Onze absolute nummer één is natuurlijk Erfgoeddag, net na de vakantie. Want wat Open Monumentendag is voor onroerend erfgoed, is Erfgoeddag voor roerend en immateriëel-cultureel erfgoed. Gelukkig gaan die twee meestal prachtig hand in hand: zo kan je op 22 april over heel Vlaanderen genieten van maar liefst 700 gratis erfgoedactiviteiten rond het thema 'Kiezen', bij 509 erfgoedinstellingen en verenigingen. En zo komen we onze belofte om je keuzestress te verminderen, misschien toch niet zo goed na... 


Meer over Erfgoeddag


2. Paasraap bij 't Grom in Sint-Katelijne-Waver

Vergis je niet: een paasraap bij 't Grom -het museum over groenten, gezonde voeding en tuinbouwerfgoed- is geen speciaal soort knol. De paasraap op ’t Grom is een groot kinderfeest! Op paaszondag 1 april lossen de klokken van Rome een laatste lading chocolade recht boven de museumtuinen. Pimp nog snel je eigen paasraapeierdoosje enn ga met je koters op speurtocht in de boomgaard, tussen de jonge groentjes, achter de serres, in de struiken en onder de mispel- en kweepeerboom. 


Ga naar de Paasraap


3. Nieuw: Supergidsen bij het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren pakt tijdens de paasvakantie uit met een nieuw gezinsvriendelijk programma. Elke namiddag staat er in elke zaal een Supergids voor je klaar: een allesweter die al je vragen beantwoordt en je het verleden letterlijk laat proeven, passen en voelen! Opgelet: wie een Supergids wil ontmoeten, is er maar beter snel bij: van zaterdag 30 maart tot en met zondag 15 april kan je van hun diensten genieten. Reserveren is niet nodig.


Ontmoet een Supergids


4. De Aalsterse Sint-Martinuskerk gaat opnieuw open

In april 2018 heropent de Sint-Martinuskerk officieel de deuren en dat kan niet onopgemerkt voorbijgaan. Van paasmaandag 2 tot en met vrijdag 6 april is iedereen welkom om de kerk en haar kunstschatten te (her)ontdekken. Zowel kinderen als volwassenen kunnen via een uitgestippeld parcours kennis maken met de restauratie en de vernieuwingen in de kerk. Kinderen die het parcours tot een goed einde brengen, worden beloond met lekkers! 


Ontdek de vernieuwde kerk


5. Gidsbeurten bij Mu.Zee in Oostende

Mu.Zee dat is hét kunstmuseum aan zee. Het museum beschikt over een unieke collectie Belgische kunst van 1850 tot nu. Deze paasvakantie krijg je de kans om die collectie te bewonderen mét een gids. 


Ontmoet een Supergids


6. Opening nieuwe expo bij het Kasteel van Gaasbeek

De nieuwe expo Vanity Fair in het Kasteel van Gaasbeek, toont werken van kunstenaars Thomas Lerooy (°1981) en Félicien Rops (1833-1898). Aan extreme contrasten en speelse knipoogjes geen tekort in deze tentoonstelling: bloemen komen tevoorschijn uit een skelet, centauren poseren als schoothondjes, putti wervelen rond in een soort ludieke dans. De expo is vanaf 1 april tot 10 juni te bewonderen in het prachtige kasteel.


Bezoek de tentoonstelling


7. Laatste weken kunsttentoonstelling Het Vlot

De indrukwekkende tentoonstelling Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat zijn laatste weken in: op 15 april loopt de expo af. Pik dus zeker nog een graantje mee voor het te laat is.


Bewonder Het Vlot


8. Bouw mee aan de langste Legolaan in Eperon d'Or

Bouw tijdens de vakantie mee aan een reusachtige laan van Lego bij Eperon d'Or! Via een zoek-en-doe-parcours door het museum verdien je een verzameling Lego-steentjes bij Eperon d'Or. Daarmee bouw je je eigen fantastische droomhuis. Jouw bouwwerk wordt op foto vereeuwigd. Al die genomen foto's worden zo virtueel de langste Legolaan van de stad.

Je kan de uitbreiding van de lange Legolaan dagelijks volgen op www.eperondor.be.


Draag zelf een steentje bij


9. Wees de paasvos te slim af bij Domein de Renesse

Op paasmaandag kunnen kinderen in het kasteelpark van Kasteel de Renesse zoeken naar lekkere paaseitjes, die daar door de paasvos verstopt werden. Daarnaast zijn er nog allerhande activiteiten voorzien, die je via een doorschuifsysteem allemaal kan beleven.
 

Bezoek Domein de Renesse


10. Seizoensopening Oostmolen

De Gistelse vrijwillige molenaars nodigen je uit om samen met hen het nieuwe seizoen in te draaien op 9 april met een hapje en een drankje. Er zijn doorlopend rondleidingen aan de draaiende Oostmolen van Gistel voorzien en ondertussen dansen de Gistelse hovelingen hun vrolijke dansjes op het molenplein.


Meer over de Oostmolensite


 

Ledenvoordeel

Als Herita-lid krijg je mooie voordelen bij bovenstaande monumenten. Bekijk ze hier allemaal.
 
Ben je nog geen lid? Meld je dan snel gratis aan!