Deze monumenten zijn buren: perfect voor een heerlijke daguitstap

Kasteel de Viron, Dilbeek. © Miel Verhasselt
De Sint-Alenatoren met ijskelder, Dilbeek. © Vlaamse Gemeenschap
Hotel D'Hane Steenhuyse, Gent.
Museum Arnold Vander Haeghen, Gent.
Scheepvaartmuseum, Baasrode.
Stoomcentrum Dendermonde-Puurs, Baasrode.
Universiteitsbibliotheek, Leuven.
Vakantiewoning Adelaïde, Ronse.
Sint-Hermescrypte, Ronse.
Het MUST: Museum voor Textiel, Ronse.
Stadhuis, Dendermonde.
Begijnhof, Dendermonde.
Vleeshuismuseum, Dendermonde.
Teseum, Tongeren. © Jo Mockers
Moerenpoort, Tongeren.

Vrijdag 26 mei is het Burendag: het ideale moment om je stoel buiten te zetten en een praatje te slaan met je buren. Heel wat steden en wijken zetten die dag gezellige ontmoetingsmomenten op poten om de buren samen te brengen. Wij lieten ons graag inspireren door dit fijne initiatief en gingen op zoek naar topmonumenten die elkaars buren zijn.


1.   Kasteel de Viron, de Sint-Alenatoren en de ijskelder

In Dilbeek vind je het fraaie Kasteel de Viron. Het kasteel dateert van 1862 en werd opgetrokken in de speelse Engelse neo-Tudorstijl. Typische kenmerken van deze stijl zijn de ontelbare spietorentjes, de kantelen, de peervormige daken, de schijnschietgaten en de blinde rondboogjes.


Binnen kuier je door verschillende indrukwekkende, goed bewaarde ruimtes. Buiten is het heerlijk toeven aan de grote vijver van het kasteel.


Op het eilandje voor Kasteel de Viron tref je de Sint-Alenatoren aan. In de ronde toren uit rode baksteen vind je een kleine kelder die naar een mooi gotisch zaaltje leidt. Op de zolder kan je dan weer de indrukwekkende constructie uit eiken balken bewonderen.


Een eilandje verderop bevindt zich de ijskelder, waar vroeger voedsel werd bewaard op ijs uit de rivier. Bij graafwerken in 1988 werd de ijskelder toevallig teruggevonden. Een jaar later werd de kelder plechtig heropend en opengesteld op de eerste editie van Open Monumentendag!


Bekijk hier je voordeel als Herita-lid bij Kasteel de Viron en de Sint-Alenatoren.


2.   Hotel D’Haene Steenhuyse en Museum Arnold Vander Haeghen

Dat je in Gent op elke straathoek een erfgoedparel vindt, is al lang geen geheim meer. Maar sommige Gentse monumenten zijn échte buren, zoals de historische huizen Hotel D’Haene Steenhuyze en het Museum Arnold Vander Haeghen.


Hotel D’Haene Steenhuyze is een 18e-eeuws hôtel de maître met een hemelse balzaal. De weelderig gedecoreerde salons getuigen van een roemrijk verleden. De namen die je terugvindt in het gastenboek, spreken tot de verbeelding. De Franse koning Louis XVIII, de Russische tsaar Alexander I en Frederik I, prins van Oranje: ze waren er stuk voor stuk te gast.


Tegenover dit statige verblijf bevindt zich het Museum Arnold Vander Haeghen. Het pronkjuweel van het majestueuze interieur is met stip het opvallende Chinese salon met 18e-eeuwse wandbekleding van Chinese zijde en muurschilderingen uit de 18e en 19e eeuw.


Voor Herita-leden organiseren we soms exclusieve activiteiten op deze bijzondere locaties. Houd dus zeker de pagina’s van Hotel D’Haene Steenhuyse en Museum Arnold Vander Haeghen in de gaten.


3.   Scheepvaartmuseum Baasrode en Stoomtrein Dendermonde – Puurs

In Baasrode kom je in dezelfde straat alles te weten over scheepvaart én stoomtreinen. Het Scheepvaartmuseum en de Stoomtrein Dendermonde–Puurs zijn immers buren!


In de 15e eeuw was Baasrode een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde. De scheepsbouwnijverheid bloeide hier tot het einde van de 20e eeuw. Vandaag blijft er een schat aan industrieel erfgoed over. In het Scheepvaartmuseum kom je alles te weten over de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de 19e en 20e eeuw. In de houten loods buiten kan je de originele ateliers vol authentieke machines voor metaalbouw bezoeken.


Een beetje verderop in de straat bots je op de stoomtrein die tussen Dendermonde en Puurs rijdt. Neem plaats op de houten of pluchen banken in 1e, 2e of 3e klas en wacht op het geschal van de stoomfluit: het startsein van een onvergetelijke tocht. De stoomlocomotief trekt zich sissend in beweging en vervolgens kronkel je 14 kilometer lang doorheen de prachtige natuur van het Scheldeland en Klein-Brabant.


Leden van Herita krijgen korting bij de Stoomtrein en bij het Scheepvaartmuseum.


4.   De Universiteitsbibliotheek en de Toren in het Stadspark

De Universiteitsbibliotheek op het Leuvense Ladeuzeplein is een echte erfgoedparel. Je kan dit historische gebouw met een audiogids bezoeken zodat je alle grote verhalen en kleine weetjes ontdekt. Vergeet tijdens je bezoek zeker de imposante leeszaal niet. Ook de toren van de bibliotheek is een beklimming waard. Tijdens de klim van vijf verdiepingen leert een fototentoonstelling je alles over de turbulente geschiedenis van de universiteitsbibliotheek en de stad.


Op een halve kilometer van de bibliotheek ligt het idyllische Sint-Donatuspark. Pal in het midden van het park staat een oude stadstoren die tijdens de middeleeuwen een kleine toegangspoort naar de stad vormde. De toren maakte deel uit van de eerste romaanse stadsomwalling rond Leuven.


Herita-leden krijgen korting bij een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek. De toren in het stadspark kan je gratis bewonderen.


5.   De Sint-Hermescrypte, het MUST en Adelaïde

In het rustige Ronse valt heel wat te beleven. De betoverende Sint-Hermescrypte uit 1089 is ongetwijfeld het architecturale pronkstuk van de stad. Tijdens de middeleeuwen was de crypte een drukbezocht bedevaartsoord. Hier liggen immers de relikwieën van Sint-Hermes bewaard, een heilige die de reputatie had geesteszieken te kunnen genezen. Vandaag bezoek je de crypte met een audiogids die je alles vertelt over de bouwgeschiedenis en het verhaal van de pelgrims op zoek naar genezing.


Wandel je een halve kilometer verder, dan kom je aan bij het Het Museum voor Textiel, ook wel MUST genoemd. Hier maak je kennis met de geschiedenis van de textielindustrie. In de oude textielfabriek kan je bovendien het productieproces van grondstof tot afgewerkt product aanschouwen. Een van de paradepaardjes is ongetwijfeld de weverij, waar je een overzicht krijgt van de technische evolutie in de sector tussen 1900 en 2000, aan de hand van een veertigtal werkende getouwen.


Voor wie er een weekendje Ronse van wil maken, is vakantiewoning Adelaïde een echte aanrader. Op slechts 200 meter van de Sint-Hermescrypte vind je dit opvallend burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl waar je kan overnachten in een fraai interieur.


Herita-leden genieten een mooi voordeel bij zowel de Sint-Hermescrypte en het MUST als bij Adelaïde.


6.   Het stadhuis, het begijnhof en het Vleeshuismuseum van Dendermonde

Op de Grote Markt van Dendermonde nodigen de bronzen klanken van de beiaard uit om een bezoekje te brengen aan het stadhuis. Dit indrukwekkende juweeltje is Unesco Werelderfgoed. Iets verder op de Grote Markt tref je het Vleeshuismuseum aan. Daar bewonder je een echte mammoet, verschillende archeologische vondsten, oude documenten en een collectie hand- en vuurwapens!


Een beetje verderop in de stad ligt het bijzonder knappe Sint-Alexiusbegijnhof. Een bezoek aan de authentiek ingerichte begijnhuisjes leert je hoe het leven er was tijdens de 19e en de 20e eeuw.


Vergeet zeker je ledenvoordeel niet na te kijken bij het stadhuis, het Vleeshuismuseum en het begijnhof!


7.   Het Teseum en de Moerenpoort

In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren vind je het Teseum. Deze schatkamer herbergt één van de grootste en rijkste kerkschatten van de Lage Landen. De verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken en een heleboel zeldzame reliekbeursjes zijn de topstukken.


Vlak bij het Teseum vind je ook de Moerenpoort, een van de zes stadspoorten van het middeleeuwse Tongeren. Deze eeuwenoude poort overleefde als enige de tand des tijds en werd omgetoverd tot een kindvriendelijk museum. Wie de toren beklimt, geniet van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.


Herita-leden krijgen een mooi voordeel bij zowel het Teseum als de Moerenpoort.


8.   Het Jenevermuseum en het Stadsmus in Hasselt

Het Hasseltse Jenevermuseum dompelt je onder in de geschiedenis van jenever. Hier kom je te weten waarom jenever eigenlijk “jenever” heet, waarom het door niemand in het bijzonder werd uitgevonden en op welke manier het drankje de geschiedenis heeft bepaald. Wist je trouwens dat je jenever niet moet drinken, maar degusteren? Hoe je dat juist doet leer je in de jeneveracademie van het museum. Door te proeven en te ruiken ontdek je je eigen voorkeuren en lievelingssmaken.


Op een boogscheut van het Jenevermuseum kom je het Stadmuseum van Hasselt tegen. Dit museum vertelt het verhaal van de inwoners van Hasselt en hoe zij hun stad laten groeien en bloeien. 


Ontdek hier welk voordeel je krijgt al lid van Herita bij het Jenevermuseum en het Stadsmus.


9.   Natuur.huis museum en het Nationaal Museum van de speelkaart

Het Speelkaartenmuseum bezit een heus machinepark waar authentieke drukpersen het productieproces van de speelkaart demonstreren. De Turnhoutse grafische industrie was sinds de 19e eeuw van belang bij het vervaardigen van (speel)kaarten. In de 20e eeuw groeide Turnhout zelfs uit tot de enige fabrikant van speelkaarten in de Nederlanden en tot één van de belangrijkste producenten ter wereld.


Dé blikvanger in dit museum is de gigantische 19e-eeuwse stoommachine. Niet te missen!


Amper 300 meter verder vind je het Natuur.huis met op de eerste verdieping het Natuur- en Erfgoedmuseum. Dit mooie herenhuis uit het begin van de 20e eeuw herbergt een permanente tentoonstelling van een grote collectie opgezette dieren. Meer dan 140 vogels en zoogdieren laten zich van hun mooiste kant zien. Nagenieten van je bezoek kan in de tuin achter het museum.


Herita-leden krijgen een mooi voordeel bij het Nationaal Museum van de Speelkaart én bij het Natuur.huis.


Ledenvoordeel

Wil jij ook korting krijgen bij al deze monumenten en nog meer dan 100 anderen in Vlaanderen?

Meld je dan snel gratis aan als lid van Herita!