Ga tijdens de zomer op schattenjacht met Vlieg!

Landcommanderij Alden Biesen.
Belevingscentrum '14-'18. © Lander Loeckx
Kasteel Nieuwenhoven.
Kasteel van Gaasbeek © Lander Loeckx
Torhout.
De Oude Kaasmakerij.
Sincfala.
Sportimonium.

Wie zijn kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, broertjes of zusjes op een onvergetelijke zomervakantie wil trakteren, moet het label Vlieg kennen. Aan het logo van de kleine zwarte Vlieg herken je in heel Vlaanderen het cultuur- en vrijetijdsaanbod voor families met jonge kinderen.


De Schatten van Vlieg

Jaarlijks organiseert Vlieg tijdens de zomer ook de "Schatten van Vlieg": een culturele schattentocht op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Ook een heleboel monumenten nemen jaarlijks deel aan de Schattenjacht van Vlieg. Wij geven je alvast een aantal topadresjes per provincie mee waar je tijdens de zomermaanden op speurtocht kan gaan. Of beter gezegd: op geurtocht, want dit jaar zoeken we de schatten met onze neus... 


Je kan schatten zoeken tussen 1 juli en 31 augustus in jouw buurt! Het volledige aanbod aan activiteiten is énorm, maar makkelijk te raadplegen in de databank van Vlieg. 


In Limburg

   Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

Met een goed gevulde rugzak kom je hier alles te weten over het kasteel van Alden Biesen en zijn vroegere bewoners. Onderweg krijg je spannende en gekke opdrachten om op te lossen. Welke geuren kwamen er uit de ketels in de kasteelkeuken? Hoe zouden de paardenstallen geroken hebben en welk parfum gebruikte de landcommandeur? Lees verder.


   Kasteel Nieuwenhoven in Sint-Truiden

Bij Kasteel Nieuwenhoven wordt niet alleen je reukorgaan geprikkeld... Er komt ook heel wat gevoel én smaak aan de pas. Zoek de schat langs het Voelsprietenpad en maak onderweg kennis met een kudde alpaca's! Lees meer.


   De Moerenpoort in Tongeren

Samen met Elemoed De Dikke Poortwachter en Palmerijn De Dunne Reiziger ga je met het hele gezin op pad in de Moerenpoort. Samen kijken, creatieve opdrachten oplossen en al spelend leren zijn de voornaamste ingrediënten van het parcours. En er is meer! Elke verdieping kreeg een speciaal geurtje om de middeleeuwse sfeer extra tot leven te brengen. We nodigen je graag uit om deze te komen ontdekken. Lees meer.


In Vlaams-Brabant

   Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk

Ook in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk ligt er een geurenzoektocht voor je klaar. Speur samen met je vrienden, broer of zus, ouders of grootouders naar de typische oorlogsgeuren. Als jij ze weet te vinden, krijg je nog een welriekend cadeau. Lees meer.


   Kasteel van Gaasbeek in Lennik

Het riddertje van Gaasbeek is op zoek naar inspiratie voor het maken van een bijzondere bloem. Ga samen op pad in de binnentuin van het Kasteel van Gaasbeek. Heb jij een goeie speurneus? Volg het uitgestippelde parcours, snuif, snuffel en snuister rond. Lees meer.


   Het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen

Ook bij het MOT vloog Vlieg weer langs om zijn schat te verstoppen in, aan, op, onder of naast het museum. Een schatkaart brengt je langs betoverende plekken in en om het Guldendal. Goed uitkijken is de boodschap! Lees meer.


   Het Sportimonium in Hofstade

Al snuffelend kom je in het Sportimonium de gekste sportverhalen tegen of sta je stil bij jouw gekke sportherinneringen. Wij zijn alvast benieuwd naar jouw sportverhaal … al dan niet met een geurtje. Lees meer.

 

In Antwerpen

   Het Natuurpunt Museum in Turnhout

Begeef je speurneus naar de Schat van Vlieg in het Natuurpunt Museum. Hoe ruikt het hier? Ruik jij de geur van vers gemaaid gras, de bosgeur of de zoete geur van de bloemen? En hoe gaat het er in de dieren- en plantenwereld aan toe? Dieren brengen boodschappen over aan de hand van geuren. En die mooie bloem daar…via haar geur wisselt ze informatie uit met de insecten. Lees meer.


   't Grom in Sint-Katelijne Waver

Haal deze zomer een frisse neus in ’t Grom. Dompel jezelf onder in de geurige rijkdom van de tuin en laat je neus je leiden naar de schat. Er staat jou een heuse geurenexpeditie met doe-opdrachten voor het hele gezin te wachten. Lees meer.


In West-Vlaanderen

   Kasteel Wijnendale in Torhout

Speurneuzen kunnen deze zomer ook terecht in het hart van Torhout, bij Kasteel Wijnendale. Kom de schat zoeken en ontdek de stad in geuren en kleuren. Lees meer.


   De Oude Kaasmakerij in Zonnebeke

Iedere dag in De Grote Vakantie kun je op zoek gaan naar het geheim van de Kaaskoning in De Oude Kaasmakerij! Voer de opdrachtjes uit en ontdek de inhoud van de schat! Lees meer.


   Sincfala, het museum van de Zwinstreek in Knokke-Heist

Ben je tussen 6 en 12 jaar? Dan ga je gratis in Museum Sincfala met Vlieg op zoek naar het antwoord van een rebus. Doorheen het museum los je vraagjes op. Lees meer.


   Kasteel Beauvoorde in Veurne

Hoe zou een kasteel ruiken? Een kasteel vol oude boeken en schilderijen, dat al eeuwenlang zwemt in het water? Een kasteel waar er bovendien geen verwarming is? Daar moet vast een geurtje aan zijn... Lees meer.


In Oost-Vlaanderen

   De Getijdenmolen en Kasteel Wissekerke in Kruibeke

Ontcijfer de bloemige code van de Getijdenmolen en wordt molenaar voor één dag! Lees meer.

Via geurige opdrachten in de fantasierijke ruimtes van Kasteel Wissekerke ontdek je de schat verstopte schat in het kasteel. Lees meer.


   Het MOU in Oudenaarde

Nieuwsgierig naar de geur van een middeleeuwse stad, een oude kroeg, de parfums aan het hof van Lodewijk XIV of de geur van verre landen? Zet je neusvleugels wijd open en laat je verleiden door de geuren die de geschiedenis tot leven brengen in het MOU. Staan alle neuzen in dezelfde richting? Dan kan je aan de schattenzoektocht beginnen! Lees meer.
 

   De Sint-Pietersabdij in Gent

Een monnik van de Sint-Pietersabdij heeft de vindplaats van de schat meegenomen in zijn graf. Geeft hij zijn geheim prijs? Jij krijgt de schattenkaart in handen. Volg het geurspoor. Makkelijk is het niet, maar je krijgt hulp van Woef de hond. Hij is een krak in geuren herkennen. Vinden jullie samen de schat? Lees meer.
 

   Het Stedelijk museum van Aalst

Experimenteer in het museumlabo van het Stedelijk museum van Aalst. Word wetenschapper voor 1 dag en ga op onderzoek. Ontrafel het verhaal van de stad en breng als kleine onderzoeker het DNA-profiel van Aalst in kaart. Lees meer.


   Het Molsbroek in Lokeren

Van 1 juli tot 31 augustus kunnen kinderen van 1e tot 6e leerjaar in het bezoekerscentrum Molsbroek op zoek gaan naar de Schat van Vlieg. Aan de hand van vijf leuke opdrachtjes zowel binnen als buiten krijgen ze tips. Deze tips verklappen samen waar de schat verstopt is. Wie ruikt, die vindt! Lees meer.