Geniet van de zon in wondermooi natuurlijk erfgoed

Connecterra, Nationaal Park Hoge Kempen. © Anneleen Mengels
Hobos, Grote Hof.
Landschap de Liereman.
Plantentuin Meise.
Plantentuin Meise.
Regionaal Landschap IJzer en Polder.
Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels.
Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels.

De lente komt er eindelijk aan! We werden de laatste weken af en toe al getrakteerd op een straaltje zon. Bij monumenten denk je misschien al snel aan gebouwen met dikke muren en kleine ramen, maar wist je dat heel wat parken en natuurgebieden ook tot ons erfgoed behoren? 


1.   Connecterra: Nationaal Park Hoge Kempen

In Nationaal Park Hoge Kempen Connecterra waan je je even heel ver weg van huis. Tot 1987 draaide de steenkoolmijn van Eisden hier op volle toeren. Vandaag is deze site een uniek natuurgebied en een waar paradijs voor wandelaars.


Met hulp van de wegwijzers, een wandelkaart of de handige app kan je vier prachtige wandelroutes verkennen. Rustgevend en vlak of een stevige beklimming: jij beslist. Wie zich aan het stevigere werk waagt en tot op de top van de oude mijnterril klimt, wordt voor die inspanning beloond met een uniek zicht op de omgeving.


Herita-leden genieten een mooie korting bij Connecterra!


2.   Hobos – Grote Hof

Het wandelgebied Grote Hof – Hobos maakt deel uit van Bosland. Dit natuurgebied in het noorden van de Limburgse Kempen is het grootste en meest kindvriendelijke natuurproject van Vlaanderen. Het is een groen paradijs voor iedereen die houdt van natuur, sport en actie.


Op het landgoed Hobos tref je een gevarieerd landschap aan van bossen, weilanden, vijvers en boomgaarden. Tijdens de voorbije eeuw heeft het landschap geen ingrijpende wijzigingen ondergaan. Daardoor is het ook vandaag nog een uitzonderlijk gaaf en structureel geheel waar het heerlijk wandelen is.


Ontdek hier je voordeel als lid van Herita.


3.    Landschap De Liereman – Oud-Turnhout

Midden in de Kempen, tussen Oud-Turnhout en Arendonk, vind je Landschap de Liereman. Dit schitterende stukje ongerepte natuur is één van de oudste en grootste natuurgebieden in Vlaanderen.


De Liereman is de geknipte plek voor een stevige wandeling, al valt er ook heel wat erfgoed te ontdekken. De beschermde archeologische sites uit het mesolithicum zijn een absolute must, maar ook het jachthuis in cement-rustiek en de schutterskuilen uit de Tweede Wereldoorlog zijn beslist een bezoekje waard.


Bekijk hier alle informtie over Landschap De Liereman.


4.   Plantentuin Meise

Plantentuin Meise, dat is 92 hectare planten- en wandelplezier! In de indrukwekkende collectie tref je meer dan 18.000 verschillende soorten bloemen en planten aan.


Maak een wandeling onder de majestueuze bomen, neem een kijkje in het historisch kasteel of kom je verwarmen in het tropische Plantenpaleis.  Zomer, winter, herfst of lente: bij Plantentuin Meise is elk seizoen mooi!


Herita-leden krijgen bij de Plantentuin een mooie korting!


5.   De prachtige natuur van de Westhoek

In de Westhoek wisselen panoramische uitzichten en pittoreske dorpjes elkaar af. Dit authentieke stukje West-Vlaanderen kan je het best al fietsend of wandelend ontdekken. Tijdens je tocht zal je merken dat de sporen van de Eerste Wereldoorlog nog steeds erg tastbaar aanwezig zijn in het landschap.


Je kan er wandelen of fietsen langs de 78 km lange IJzer en een van de laatste open landschappen in Vlaanderen bewonderen. Mag het iets pittiger? Trek het zacht-glooiende en bosrijke landschap in en geniet van de natuur en de unieke uitzichten.


Meer informatie via Het Landschap IJzer en Polder en Het Landschap West-Vlaamse Heuvels.


Ledenvoordeel

Leden van Herita krijgen bij al deze natuurgebieden een mooi voordeel aangeboden. Wil jij ook genieten van kortingen en extraatjes bij meer dan 100 verschillende monumenten in Vlaanderen?


Meld je dan snel gratis aan als Herita-lid.