Gratis uitjes: zeven monumenten waarvoor je je spaarvarken niet nodig hebt

Bank van de Arbeid Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent
The New Belgica vzw Steenschuit
Sint-Pauluskerk Antwerpen
Verken het stadhuis en de lakenhalle van Dendermonde met audiogids.
Hobos, Grote Hof
Tumulisites in Gingelom.
Antitankgracht, Haacht.

Heb je zin om er een dagje opuit te trekken maar zit je even krap bij kas? Geen probleem! Heel wat schitterende monumenten kan je gewoon gratis bezoeken. Van Unesco Werelderfgoed tot kunstwerken van Rubens en Jordaens: wij geven je zeven tips mee voor een geweldig én gratis uitje.


1.   Bezoek de unieke Bank van de Arbeid

In de voormalige loketten- en kluizenzaal van de imposante Bank van de Arbeid in Gent worden vandaag tentoonstellingen georganiseerd die je gratis kan bezoeken.


Van 1923 tot 1934 was de bank de plaats waar Gentse arbeiders hun spaarcentjes veilig konden bewaren. In 2011 werd het gebouw door Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, omgetoverd tot kantoorruimte. Mét behoud van de originele elementen natuurlijk.


Voor Herita-leden organiseren we soms exclusieve activiteiten of acties bij de Bank van de Arbeid. Hou deze pagina's dus zeker in de gaten!


 

2.   Bewonder het eeuwenoude poolschip Belgica

Heroïsche ontdekkingsreizen spreken tot de verbeelding van jong en oud. In 1987 stapte kapitein Adrien de Gerlache aan boord van het poolschip de Belgica. Samen met zijn bemanning zette hij koers naar Antarctica om er als eerste te overwinteren op het koudste en meest winderige gebied op aarde.


In Boom wordt het verhaal van de Belgica nieuw leven ingeblazen door VZW De Steenschuit. Samen met een groep langdurig werklozen wordt hier een replica van de originele driemaster gebouwd. Terwijl een gepassioneerde gids honderduit vertelt over de heroïsche ontdekkingsreis kan je de Belgica in al zijn glorie bewonderen!


Bezoek het grootste sociaalmaritieme project in België. Als lid van Herita kan dat zelfs helemaal gratis!


3.   Kom snuisteren in de schatkamer van de Sint-Pauluskerk

De 13e-eeuwse Sint-Pauluskerk in Antwerpen is een ware lust voor het oog. In het schitterende interieur tref je meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als Rubens, van Dyck en Jordaens aan. Maar ook de prachtige barokaltaren, het antieke kerkmeubilair en de meer dan 200 beeldhouwwerken moet je absoluut gezien hebben.


Al die pracht en praal is gratis toegankelijk. En er is meer: Herita-leden kunnen zelfs de schatkamer volledig kosteloos bezoeken. 


4.   Verken het stadhuis en de lakenhalle van Dendermonde met audiogids

Wie over de Grote Markt van Dendermonde wandelt, wordt door de bronzen klanken van de beiaard uitgenodigd om het stadhuis met zijn belfort en lakenhalle te bezoeken. Dit pareltje werd door Unesco opgenomen in de Werelderfgoedlijst en kan je gratis bezichtigen.


Op het gelijkvloers werd het toeristisch infokantoor en bezoekerscentrum ingericht. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad. Vervolgens kan je je op de eerste verdieping vergapen aan het prachtige interieur en de talrijke schilderijen van de Dendermondse schilderschool.


Leden van Herita krijgen bovenop de gratis toegang nog een extra voordeel: zij mogen de audiogids gratis gebruiken.


5.   Heerlijk wandelen door Bosland

Bosland is het grootste en meest kindvriendelijke natuurproject van Vlaanderen. In dit heerlijk stukje groen in het noorden van de Limburgse Kempen vind je zowel het landgoed Hobos als de Grote Hof.


Bossen, weilanden, vijvers en boomgaarden wisselen elkaar af. Omdat dit unieke landschap tijdens de voorbije eeuw geen ingrijpende wijzigingen heeft ondergaan, vormt het tot op vandaag een uitzonderlijk gaaf geheel. Trek je stapschoenen aan en geniet gratis en voor niets van de pracht van de natuur.


Leden van Herita genieten een mooie korting bij aankoop van een wandelkaart.


6.   Indrukwekkende Gallo-Romeinse grafheuvels in Gingelom

Zo’n 2000 jaar geleden maakten onze contreien deel uit van het Romeinse Rijk en daarvan tref je vandaag in Gingelom nog sporen aan. In deze Haspengouwse gemeente vind je de grootste concentratie aan Gallo-Romeinse grafheuvels van Vlaanderen. Binnen een straal van nauwelijks anderhalve kilometer tref je maar liefst zes tumuli uit de 2e eeuw na Christus aan. Het zijn indrukwekkende, stille getuigen van de Gallo-Romeinse aanwezigheid in de streek die je bovendien gratis kan bezoeken.


Je kan de sites te voet of met de fiets bezoeken. Elke site is uitgerust met zit- of picknickbanken waar je even kan uitblazen. Onderweg geven infobordjes je uitleg over het Gallo-Romeinse landschap, de landbouwcultuur en de begrafenisrituelen.


Leden van Herita genieten van een bijzonder voordeel op een bezoek aan de tumulisites van Gingelom.


7.   Natuur ontmoet erfgoed in de Antitankgracht van Haacht

De Antitankgracht van Haacht werd gebouwd in 1939. Ze maakte deel uit van de verdedigingslijn Koningshooikt-Waver die de ruggengraat vormde van het Belgische verdedigingssysteem.


Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de gracht over tot ze in 2001 werd erkend als natuurreservaat. Vandaag wordt de drie kilometer lange gracht uit beton opgeluisterd door verschillende kunstwerken. Wie op stap wil langs de gracht kan een wandeling met gids aanvragen via Dienst Toerisme Haacht.


Voor Herita-leden organiseren we soms ook exclusieve activiteiten of acties bij de Antitankgracht. Hou deze pagina's dus zeker in de gaten!


Ledenvoordeel

Leden van Herita krijgen bij al deze monumenten een fantastisch voordeel.

Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan.