Heerlijk tafelen in deze culinaire monumenten

Midzeelhoeve
Oostmolensite
Remise 56
De Normandie

De kerstperiode brengen we meestal aan tafel door in goed gezelschap. Maar heb jij in 2018 ook al tijd gemaakt om met je geliefden te genieten van een heerlijke maaltijd? Ga op een romantisch afpraakje, verras een vriend of vriendin, neem je ouders mee om bij te praten. Kortom: verwen je smaakpapillen op een bijzondere locatie! Deze vijf culinaire monumenten serveren je een gezellig én lekker moment in een historisch decor.

120 verschillende pannenkoeken bij de Midzeelhoeve

De Midzeelhoeve is een beschermde 18e-eeuwse hoeve op de Midzelen-site in Sint-Katelijne-Waver. Vandaag vind je in dit historische pand een bloeiende horecazaak waar je kan smullen van maar liefst 120 verschillende pannenkoeken. Met zoete en hartige pannenkoeken biedt de kaart voor ieder wat wils en de ruime porties zijn bedoeld als een volwaardige maaltijd. Dé specialiteit van het huis is echter de hartige wafel, geserveerd met een lekker stukje vlees en verse groenten.


De Midzeelhoeve werd twee keer uitgeroepen tot meest kindvriendelijke en fietsvriendelijke zaak van België. Koppel je bezoek aan een gezonde wandeling in de prachtige natuur van de Midzelen, kuier door de verschillende tuinen of breng een bezoekje aan de buren bij ‘t Grom. Meer lezen.


Dineren in een oude molenaarswoning

In Gistel staat de indrukwekkende Oostmolen, een staakmolen met twee functies: graan malen én olie slaan. Na een verwoestende brand in 1977 werd de molen volledig herbouwd en in 2013 vond een grondige restauratie plaats.


Vandaag vind je in de vroegere molenschuur een wielermuseum waar je kennis maakt met Gistelse flandriens zoals Johan Museeuw. Gezellig napraten na je bezoek aan het museum kan in restaurant ‘De Molenhoeve’ dat gevestigd is in de oude molenaarswoning.


Opgelet! De Oostmolen zelf is van oktober tot april gesloten voor het grote publiek. Wil je de molen toch graag binnenin bezoeken, neem dan contact op om de mogelijkheden te bekijken. Meer lezen.


Frisse biertjes in een oude tramstelplaats

In 1907 werd in Koersel een stelplaats opgetrokken voor de locomotieven en de passagiersrijtuigen van de tramlijn. Aanvankelijk werd de stoomtram hier gestald, nadien kwamen de gemotoriseerde rijtuigen er te staan. Vanaf 2001 stond het gebouw leeg en leek het gedoemd tot de sloophamer.


Zover kwam het gelukkig niet. De huidige eigenaars renoveerden het pand en vestigden er een kleine brouwerij met bijhorend grand café: Remise 56. Iedereen is welkom in het grand café om er de verschillende bieren te degusteren die rechtstreeks getapt worden uit de grote schenktanks boven de toog. Wie op zondag gaat, kan meteen een boeiende rondleiding meepikken. Meer lezen.


Heerlijk tafelen in bootgebouw De Normandie

De Normandie werd gebouwd in de vorm van een schip. Het gelijknamige vlaggenschip dat in 1935 de snelste trans-Atlantische overtocht tussen Le Havre en New York realiseerde, deed dienst als inspiratie. In 1936 opende het opvallende pand de deuren als een boothotel. Na een grondige renovatie in 2006 won De Normandie de Vlaamse monumentenprijs. Vandaag kan je hier heerlijk lunchen of dineren in een unieke setting. Meer lezen.


Wijn degusteren in een schitterend kasteel

Met zijn 22 hectare aan wijngaarden is kasteel Genoels-Elderen het oudste, grootste en meest veelzijdige wijngoed van België. Je kent dit kasteel misschien nog wel uit de VTM-fictiereeks Zuidflank.


Niet alleen liefhebbers van lekkere wijn komen in Genoels-Elderen aan hun trekken, je treft hier ook een waardevol stukje erfgoed aan dat zeker een bezoek waard is.  Je kan het kasteel bezoeken tijdens een individuele - of een groepsrondleiding. Afsluiten doe je uiteraard met een heerlijke degustatie. Meer lezen.