Kasteel Boterberg wint de Onroerenderfgoedprijs 2017

Kasteel Boterberg in Kalmthout. © Onroerend Erfgoed
Donjon Nevele. © Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed reikte vrijdagavond de Onroerenderfgoedprijs 2017 uit aan kasteel Boterberg in Kalmthout. De donjon van het kasteel van Nevele wint de publieksprijs waarbij bijna 3.000 stemmen werden uitgebracht. Bvba Atelier Allerhanden krijgt van de jury een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van een herenhuis in Diest.

 

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De tweede editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat in de regel niet publiek toegankelijk is, behalve natuurlijk op Open Monumentendag.


Eenenveertig kandidaten schreven zich in. Kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van Nevele kwamen als laureaten uit de bus. Elke laureaat wint een bedrag van € 2.500. Als winnaar ontvangt kasteel Boterberg daarbovenop een bedrag van € 12.500, dus € 15.000 in totaal.


Kasteel Boterberg wint de Onroerenderfgoedprijs

Minister-president Geert Bourgeois: “Kasteel Boterberg wint de tweede Onroerenderfgoedprijs. Met deze prijs wordt uitdrukking gegeven aan onze appreciatie voor een uniek project. Een project dat een voorbeeldfunctie heeft, dat de sociale cohesie tussen de bewoners bevordert met bovendien veel aandacht voor ecologische toepassingen.  Komt daar bovenop dat de eigenaars momenteel werken aan een landschapsbeheersplan voor de ruimte rond het kasteel. Het kasteel met de vijvers en de boomgaard maken deel uit van het beschermd landschap ‘Kalmthoutse Heide’. Bij deze mijn allergrootste dank en waardering voor alle handen die hebben bijgedragen aan deze schitterende realisatie.”


De jury: “Deze restauratie bewijst dat het perfect mogelijk is om de instandhouding van erfgoed te laten samengaan met een nieuwe invulling”


Donjon van Nevele wint de publieksprijs

De publieksprijs ging naar de familie Schelstraete uit Nevele. Toen zij hun appartementsgebouw renoveerden, ontdekten ze een middeleeuwse donjon. De eigenaars betrokken de Provincie Oost-Vlaanderen om de uitzonderlijk goed bewaarde constructie wetenschappelijk te onderzoeken en dit onderzoek ook te publiceren. Nadien paste de architect de plannen aan om van de oude muren dè blikvanger te maken van het gerestaureerde gebouw.

Alles over de onroerenderfgoedprijs via www.onroerenderfgoedprijs.be