Kastelen- en abdijenjaar Brugse Ommeland: blikvangers voor de zomer

Kastelen en abdijen Brugse Ommeland.
Boek: steenrijk en begeesterd.

In het Brugse Ommeland staan de kastelen en abdijen dit jaar in de kijker. Verwacht je aan tal van activiteiten zoals nieuwe fietstochten, pop-up zomerbars, theaterwandelingen, originele kinderanimatie, optredens en picknicks … Wij delen onze vijf favorieten voor de zomer: 


1.   Pop-up zomerbar in een kasteeltuin

Nippen aan een gin-tonic of een cocktail terwijl je vanuit je luie stoel geniet van het zicht op een betoverende kasteeltuin? Dat is pas relaxen in stijl! Tijdens Apéro Chateau in het Kasteel Di Coylde (Beernem) en Santeboetiek in Kasteel Ravenhof (Torhout) kan je stijlvol klinken op de zomer.


2.   Fietsen langs kastelen en abdijen

In het Brugse Ommeland kan je uren fietsen door een pittoresk groen landschap. Regelmatig duikt er een majestueus kasteel of een imposante abdij op. Hier kom je gegarandeerd ogen tekort! Er zijn gratis fietsroutes beschikbaar via de knooppunten, maar er zijn ook fietszoektochten en fietstochten met een gids waarbij je kan aansluiten.


3.   Theatrale wandelingen

Heb je zin in een geanimeerde wandeling? In Wingene kan je op stap met baron van der Bruggen (23 juli). Terwijl je geniet van de schoonheid en rust van de natuur ontdek je het rijke erfgoed en de familiefeschiedenis. In Oudenburg word je dan weer op een flinke portie spanning getrakteerd. Hier kan je het ondergrondse mysterie van de voormalige abdij ontrafelen (26-27 augustus en 2-3 september). Groene vingers? Dan kan je wellicht nog iets opsteken van landschapsarchitect Galopin. Je wordt teruggeflitst naar 1910 en komt te weten waar hij zijn inspiratie voor kasteelpark Bulskampveld haalde. 


4.   Voor ridders en prinsesjes

Er werd ook aan de jongsten onder ons gedacht. In Kasteel Wijnendale kunnen kinderen zich elke zondag in juli en augustus vergapen aan een heuse roofvogelshow. Tijdens Hello Bruges (10 juli en 14 augustus) kunnen ze zich bijscholen tot ridder of prinses. De dappersten onder hen kunnen in Ichtegem draken en tovenaars ontmoeten (23 of 24 augustus) of op een spannende zoektocht gaan in Oedelem.   


5.   Optredens in kastelen

Nog een streepje muziek misschien? Graag! In het Kasteel van Loppem weerklinkt deze zomer vrolijke folkmuziek (19-30 juli). Vélo Baroque combineert dan weer een fietstocht met oude muziek. Je trapt van het ene optreden naar het andere en laat je verrassen door de unieke locaties (MAfestival, 13 augustus). En er is nog veel meer. Wat dacht je van een kasteelfeest, een volksdansbal of een festival? Voor elk wat wils!


Ontdek alle activiteiten in kastelen en abdijen via www.brugseommeland.be/kastelen-abdijen


Speciaal voor het themajaar Kastelen en Abdijen werd er ook een boek uitgebracht: ‘Steenrijk & Begeesterd. Kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland’. Je ontdekt de mooiste kastelen en abdijen en maakt kennis met hun architecten, bouwheren en bewoners. In het boek staan ook vijf fietstochten die je naar de toplocaties brengen. Exclusief voor Herita-leden biedt de Provincie West-Vlaanderen een korting aan op het boek. Bestel het boek.