Ken je deze 7 indrukwekkende kunstenaarswoningen al?

Permekehuis © Steven Decroos
Permekemuseum © Steven Decroos
Peter Benoitmuseum © Harelbeke Toerisme
Huize Ernest Claes
Huis van Oscar
Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne
Emile Van Dorenmuseum
Emile Van Dorenmuseum
FeliXart museum © Gysen
FeliXartmuseum © Grenoble

Ons land heeft in de loop der jaren heel wat beroemde kunstenaars voortgebracht. Hun werk vind je vandaag vaak terug in musea over de hele wereld. Maar keek je ooit al eens binnen in het persoonlijke leven van zo'n artiest? Dat kan bij deze zeven schitterende kunstenaarshuizen.


1. Het Permekehuis in Jabbeke

In het Brugse ommeland, tussen Oostende en Brugge,  ligt het huis ‘de vier winden’ ooit de woonplaats van de kunstenaar Constant Permeke (1886-1952). Los van het huis staat het beeldhouwatelier. Permeke liet zijn modernistisch woonhuis bouwen door zijn vriend-architect Pierre Vandevoort die zich baseerde op ruwe schetsen van Permeke zelf.


De kunstenaar bleef er wonen tot aan zijn dood in 1952. Het was zijn wens dat bij zijn overlijden zijn huis open zou gesteld worden voor het publiek. Zo werd het huis al in 1961 als museum ingericht. In het Permekemuseum zijn een 80-tal schilderijen, bijna het volledige sculpturale oeuvre en een aanzienlijk aantal grote tekeningen te bezichtigen. 

Bezoek het Permekemuseum


2. Het Peter Benoitmuseum in Harelbeke

Het authentieke geboortehuis van componist Peter Benoit (1834-1901) in Harelbeke toont hoe een arm gezin twee eeuwen geleden leefde. In het interactief museum ernaast keer je terug naar het Vlaamse muziekleven uit de negentiende eeuw. Aan de hand van het verhaal van vijf vrouwen kom je meer te weten over het leven, werk en belang van Peter Benoit. Elk van deze “muzen” oefende een grote invloed uit op de artiest. 


Je kan in het museum ook een geluidsdouche nemen. Je maakt er kennis met verschillende muziekgenres: niet alleen van Benoit, maar ook van voorgangers, tijdgenoten en navolgers.

Bezoek het Peter Benoitmuseum


3. Huize Ernest Claes in Zichem

Het bezoekerscentrum en museum Huize Ernest Claes is gevestigd in de hoeve waar schrijver Ernest Claes in 1885 werd geboren. De kunstenaar werd een van de meest gelezen Vlaamse schrijvers met zijn streekroman De Witte.


Het interieur gunt je een blik in het leven zoals het was rond 1900, terwijl je bijleert over het leven en werk van de auteur. In 2005 werd het geheel uitgebreid met het bezoekerscentrum voor "De Demerbroeken". Het aangrenzende natuurgebied vormde meermaals het decor voor boeken van de schrijver.  In zijn werk komen de Demer, de groene beemden en zijn bewoners dan ook regelmatig op de proppen.

Bezoek Huize Ernest Claes


4. Het Huis van Oscar in Lier

Ontdek de woning, de tuin en de collectie van de kunstschilder Oscar Van Rompay in het hartje van Lier. De artiest verwierf het pand in 1936, maar de oorsprong van het monument loopt terug tot in de 17de eeuw. Hij richtte het samen met zijn echtgenote Jeanne Van der Wee in als woning en atelier. Vandaag kan je in het pand nog steeds het werk van Van Rompay bewonderen.


Ook de tuin is een bezoekje meer dan waard. Op het domein van ongeveer 1600 m² vind je zowel een siertuin als een traditionele groenten- en fruittuin. Het geheel vormt een uniek voorbeeld van traditionele tuincultuur voor nut en sier in een Vlaamse binnenstad. 

Bezoek het Huis van Oscar


5. Museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem

Op een schitterend domein in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem vind je het Museum Gevaert-Minne. Edgar Gevaert (1891-1965) was schilder, dichter, schrijver en componist. Hij trouwde in 1916 met Marie Minne, een beeldhouwersdochter. Begin jaren twintig verwierf het pasgetrouwde koppel stukken land aan weerszijden van de Kapitteldreef. Ze bouwden er een knappe landelijke woonst. 


Sinds 1992 is het monument in handen van de gemeente. De collectie omvat meesterwerken van het symbolisme, impressionisme en expressionisme. Je vindt hier werken van Permeke, Valerius de Saedeleer, Xavier de Cock, Gustave van de Woestyne, George Minne, Frits van den Berghe, Gustave en Leon De Smet en meer. 


Een unieke kans om werk van grote artiesten volledig gratis te bewonderen. 

Bezoek museum Gevaert-Minne


6.  Het Emile Van Dorenmuseum in Genk

Ontdek het verhaal van de 19de-eeuwse landschapschilders in het originele kader van de woning van één van hen: Emile Van Doren (1865-1949). Het museum vertelt het verhaal van Emile Van Doren en zijn tijdgenoten.


Het Emile Van Dorenmuseum blikt ook terug op het oude kunstenaarsdorp Genk én is daarnaast een residentieplek voor hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het Genkse landschap vandaag. 

Bezoek het Emile Van Dorenmuseum


7. FeliXart Museum in Drogenbos

Het FeliXart Museum vormt samen met de boomgaard en de hoeve van schilder Felix De Boeck (1898-1995) de site FeliX. De beschermde hoeve waar de schilder woonde en werkte wordt gerestaureerd en wordt later pas opnieuw opengesteld voor het publiek. 


De museumcollectie werd jarenlang tentoongesteld in de zolderverdieping van het gemeentehuis van Drogenbos. Vanaf 1995 werd de zeer omvangrijke collectie, die Felix De Boeck aan de gemeenschap schonk, tentoongesteld in een prachtig nieuw museum. De eigen collectie van het FeliXart Museum omvat een selectie van meer dan 1500 werken uit het oeuvre van Felix De Boeck.

Bezoek het FeliXart Museum