Ken jij de molens in je buurt al?

Couchezemolen
Stenen Bergmolen
Heetveldemolen
Molen te Rullegem
Oostmolensite Gistel
Papiermolen Herisem
Sevensmolen in Kaulille
Stermolen
Van Hauwermeirsmolen
De pedemolen
Getijdenmolen
Molen van Hoeke

Op zondag 29 april viert Molenforum Vlaanderen de Vlaamse Molendag. De ideale gelegenheid voor ons om een aantal prachtige Vlaamse Molens in de kijker te zetten. Vergeet ook je Herita-lidkaart niet mee te nemen, om bij deze molens te genieten van jouw ledenvoordeel.


1. De Couchezmolen in Kortemark

Deze bakstenen stellingmolen is een kanjer in zijn soort: 25 m hoog tot in de nok en daarmee de hoogste molen van België. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de molen onder toezicht van de Duitse militairen uitgebaat. Tijdens de bevrijding bleef het monument praktisch ongedeerd. Dat was hoogst uitzonderlijk: dertien andere molens in de regio werden vernield.


Vandaag leer je er meer over de bestaande en reeds verdwenen molens uit de streek, de verschillende soorten molens en het proces van graan tot meel. Elke eerste en vierde zondag van de maand én tijdens de Vlaamse Molendag op 29 april wordt er bij voldoende wind zelfs nog echt gemalen. Je kan op de Vlaamse Molendag ook de Wullenpit- en de Kruisstraatmolen bewonderen in Kortemark.


Bezoek de Couchezmolen


2. De Stenen Bergmolen in Rijkevorsel

De Stenen Bergmolen bestaat al sinds 1861 en was honderd jaar lang werkzaam. Nadien verdween elke bedrijvigheid in en om de molen tot de gemeente Rijkevorsel het monument kocht. De Verenigde Vrijwillige Rijkevorselse molenaars zorgen er sindsdien voor dat de molen weer elke tweede en laatste zondag van de maand draait.


Bezoek de Stenen Bergmolen


3. De Heetveldemolen in Tollembeek

De Heetveldemolen ligt in de vallei van de Mark, een zijrivier van de Dender. De eerste vermelding van deze oude watermolen dateert al van 1440! De vzw die de molen uitbaat wil nu de toegankelijkheid voor kinderen, andersvaliden en ouderen verbeteren en uitbreiden, voor dit project kan je steunen met een gift.


Bezoek de Heetveldemolen


4. De Molen te Rullegem in Herzele

Bij de Molen Te Rullegem word je bestoft met eeuwenoude geschiedenis én meel. De folkloreverhalen over de molenaar als vakman, dief en vrouwenverleider en zal je niet snel vergeten. Wie weet schrijf je je na een bezoekje aan deze molen wel in voor een molenaarscursus?


Bezoek de molen te Rullegem


5. De Oostmolen in Gistel

Op de molensite in Gistel is er heel wat te beleven! Naast de molen, waar je een rondleiding krijgt van de molenaar, kan je ook in het bezoekerscentrum een kijkje nemen. Daar kom je meer te weten over de historiek en werking van de Oostmolen aan de hand van verschillende panelen en informatieve films. De Oostmolen had twee functies: graan malen in de molenkast en olieslaan in het torenkot. De molen werd in de jaren '80 volledig herbouwd na een verwoestende brand. 


Bezoek de Oostmolen


6. De Papiermolen Herisem in Alsemberg

De Papiermolen Herisem is de vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Samen met de Voormalige Kartonfabriek Winderickx vormt de molen een negentiende eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536. De fabriek sloot in 1941 haar deuren en werd herontdekt in het midden van de jaren '70 met al haar originele machinerie. Sindsdien werd de site terug opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor publiek.
 

Win een voucher


7.  De Sevensmolen in Kaulille

Sinds 1892 is de Sevensmolen in Kaulille een markant dorpszicht. Voor de 300 inwoners van het dorp was de capaciteit van deze kleine molen voldoende. De molen bleef actief tot het einde van de jaren '60, tot de lokale molenaars de concurrentiestrijd met de industriële graanmaalderijen niet meer aan konden en de molens één voor één stilvielen. Sinds 2010 zorgen de vrijwilligers van de vereniging Kauliller Molenvrienden voor maaldemonstraties, molenactiviteiten en evenementen.


Bezoek de Sevensmolen


8. Stermolen in Hechtel-Eksel

Al meer dan 100 jaar pronkt de Stermolen in Hechtel-Eksel. De molen dankt zijn naam aan de grote windroos op de flank. Tot op de dag van vandaag bemannen gepassioneerde molenaars de Stermolen. Zij tonen je graag hoe de molen werkt!  


Bezoek de Stermolen


9. De Van Hauwermeirsmolen in Massemen

Bezoekers kunnen in de authentieke Van Hauwermeirsmolen alles leren over het ambacht van de molenaar. Hij vertelt je waar de hel ligt, wat de speleman doet en waarom het schuddebakske schudt. Wie wil leren rekenen zoals een molenaar, leert hij het Meulfrans. De unieke molen is een erg geliefde plek om mooie foto’s te nemen, muziek te maken, je geliefde te zoenen of plezier te beleven aan de oever van de Molenbeek.


Bezoek de Van Hauwermeirsmolen


10. De Voorste Luysmolen in Bocholt

De Voorste Luysmolen is een watermolen met een geschiedenis van meer dan 500 jaar, gelegen aan de Abeek. De molen werd voor het eerst in 1515 vermeld en heeft zijn naam te danken aan zijn eerste molenaar: Petrus Luys. Aanvankelijk was de Luysmolen een volmolen voor het bewerken (vollen) van vezels waarvan laken werd gemaakt. Vanaf de 19e eeuw werd de molen als graanmolen gebruikt.


Bezoek de Voorste Luysmolen


11. De Watermolen van Sint-Gertrudis Pede

Deze molen is een van de weinige maalvaardige watermolens van het Pajottenland! Volgens sommige bronnen staat hij al afgebeeld op de meer dan 400 jaar oude Bruegel-schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. Op de binnenkoer vind je het unieke hondenrad terug waar vroeger boter mee werd gekarnd. Achter de molen vind je dan weer een prachtig stukje natuur waar je even kan uitrusten of een leuke wandeling starten.


Bezoek de Pedemolen


12. De Molen van Hoeke in Damme

Wie van Limburg of Antwerpen via de expresweg naar onze Vlaamse kust rijdt, moet altijd de stenen windmolen in Hoeke voorbij. Je kan hem écht niet missen. De restauratie van deze 19de-eeuwse molen is inmiddels afgerond. Twee keer per maand kan je de molen gratis bezoeken! 


Bezoek de Molen van Hoeke


13. De Getijdenmolen in Kruibeke

De Getijdenmolen in Rupelmonde is de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen en heeft het grootste binnenwaterrad van België. Een ware erfgoedparel! Vorig jaar vierde de molen zijn 500ste verjaardag.


Bezoek de Getijdenmolen