Kom naar Open Monumentendag 2018 en vier onze 30e verjaardag!

Open Monumentendag blaast 30 kaarsjes uit op zondag 9 september! Tijdens deze bijzondere verjaardagseditie kan je over heel Vlaanderen honderden adembenemende plekken bezoeken met een bijzonder verhaal.

Het programma van Open Monumentendag is ook dit jaar opnieuw heel divers. Van privéwoningen tot kastelen, van kerken tot oude fabrieken, maar ook molens, parken, scholen en schepen zetten de deuren wagenwijd open. De jongste monumentenliefhebbers worden zeker niet vergeten: voor hen worden tal van activiteiten op maat georganiseerd, je herkent ze aan het Vlieg-label op onze website.


Een Europees feestjaar, daar proosten we op!

2018 belooft een extra feestelijk én bijzonder jaar te worden voor Open Monumentendag. De 30e verjaardag zal je daarom niet alleen kunnen zien, je zal het ook kunnen proeven! Speciaal voor de 30e editie van het monumentenfeest, werd een uniek bier gebrouwen met historische ingrediënten: de Tripel 30. Je zal het bier op verschillende plaatsen in Vlaanderen kunnen degusteren.

Behalve de 30e verjaardag van Open Monumentendag vieren we dit jaar ook het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed: tijdens Open Monumentendag vertellen een heleboel monumenten hun Europese verhaal.


Doe zelf mee: maak een foto

Ook na Open Monumentendag willen we natuurlijk van ons prachtige erfgoed blijven genieten. Dat kunnen we enkel met jouw hulp. Doe daarom mee aan de fotowedstrijd van Wiki Loves Heritage. Neem op 9 september je camera mee, of maak gebruik van je smartphone om prachtige foto’s te maken van de monumenten die je bezoekt. Laad de foto’s na je bezoek op in de databank van Wikimedia, alle voorwaarden lees je hier. Dankzij jouw bijdrage aan de wedstrijd werk je mee aan de online zichtbaarheid én vindbaarheid van monumenten. Daarbij maak je ook kans op een van de geweldige prijzen.


Praktisch

Op zondag 9 september, van 10u tot 18u de hele dag (tenzij anders vermeld in het programma)

Open Monumentendag is gratis.

Het volledige programma en meer informatie vanaf 1 augustus via www.openmonumentendag.be.