Nieuw bij Historium: beklim de smalle toren voor een fenomenaal uitzicht

Bezoek deze zomer ook de Historium Tower! Voor een indrukwekkend 360°-uitzicht op de Brugse Markt en het Belfort, kan je vanaf nu de Historium Tower beklimmen, de mooie neogotische toren van het Historium-gebouw uit 1921, van de bekende architect Jules Coomans.

De slanke traptoren is geïnspireerd op die van de Poortersloge aan het Jan van Eyckplein en heeft een totale hoogte van ongeveer 35 meter. De toren telt 145 trappen en de uitkijkpost is op 26 meter hoogte. Bij afdaling van de toren, kan je aansluitend de Historium Exhibition bezoeken met aanvullende informatie over de Brugse Middeleeuwen. Van hieruit heb je ook toegang tot het uitgestrekt panoramisch terras van het Historium.

 

Voor durvers!

De hoektoren telt 145 trappen en bestaat uit 5 geledingen, de uitkijkpost is op 26 meter hoog. Eens de top behaald, word je beloond met een adembenemend 360°-uitzicht op de belangrijkste gebouwen van Brugge: de Sint-Salvatorskathedraal, het Concertgebouw, het Belfort, het Prinsenhof, de Sint-Jacobskerk, Hof Bladelin, de Stadsschouwburg,…

Houd er rekening mee dat de uitkijkpost van de historisch beschermde toren klein en niet erg comfortabel is:

  • De doorgang van de toegangsdeur is 45 cm breed en 150 cm hoog. Het platform van de uitkijkpost is smal. Aan de ticketbalie staat een namaakpoortje: kan je daar makkelijk door, dan kan je zonder probleem de toren op.
  • Personen met claustrofobie of hoogtevrees bezoeken om veiligheidsredenen de toren beter niet.
  • De minimumleeftijd voor het torenbezoek is 14 jaar.


Over het gebouw

Op de plaats waar nu het Historium-gebouw staat, stond tijdens de Middeleeuwen de Waterhalle, de grote opslagplaats van de haven, die doorliep tot aan de Breidelstraat. In 1787 werd de Waterhalle afgebroken en kwam er een classicistisch complex in de plaats (met Provinciaal Hof), dat in 1878 verwoest werd door een brand. Pas in 1887 kwam de aanzet tot de heropbouw van het Provinciaal Hof en het Postgebouw op de hoek van de Breidelstraat. In 1902 werd het afgebrande stuk op de hoek van de Philipstockstraat ‘Café Foy’ aangekocht door de overheid.


Die gaf de bekende Ieperse architect Jules Coomans de opdracht om een gebouw in eclectisch neogotische stijl met een slanke hoektoren te bouwen: het huidige Historium-gebouw. Het gebouw heeft een neorenaissance indruk door de dubbel overdekte galerij aan de kant van de Markt en de medaillons in de gevel. Het gebouw is niet typisch Brugs neogotisch, omdat er arduin gebruikt werd in plaats van baksteen in de voorgevel.


Meer over Historium: op tijdreis naar de Gouden Eeuw van Brugge!

Voor de echte liefhebbers van Virtual Reality werkt Historium volop aan een nieuw initiatief: Laborium. Neem al een kijkje op www.laborium.be voor meer informatie.