NTGent sluit de deuren voor ingrijpende restauratie

NTGent © Phile Deprez

Het stadsontwikkelingsbedrijf Gent (sogent) start komende week met de restauratie van het NTGent. Er wordt deels gerestaureerd en deels nieuw gebouwd.


Sogent is sinds februari vorig jaar eigenaar van de "Koninklijke Nederlandse schouwburg", beter gekend als het stadstheater NTGent. Met de overdracht van eigendom nam sogent ook de lopende erfpachtovereenkomst over.


De ruim één jaar durende verbouwing is ingrijpend. De hele theatertechische installatie wordt vervangen door een volautomatisch systeem, waardoor de wissel van decors in de toekomst een pak efficiënter en veiliger kan verlopen. In de toneeltoren worden ook de licht- en audiospecifieke installaties gemoderniseerd. De loges en het sanitair worden vernieuwd en de toegankelijkheid van het gebouw wordt verzekerd, onder meer door de toevoeging van een lift.


De nieuwbouw heeft betrekking op de zijgevel van het stadstheater. De aanbouw aan de zijde van het Sint-Baafsplein wordt afgebroken. In plaats daarvan komt een volledig nieuw volume voorzien van een nieuwe laad- en loskade, waardoor decorstukken en attributen rechtstreeks van de oplegger naar de scène gebracht kunnen worden.


Infrastructuur weer op punt

Het stadsbestuur voorziet een tussenkomst van €4,6 miljoen, de Vlaamse overheid past €2 miljoen bij. "Dankzij deze verbouwing zal de infrastructuur van het stadstheater weer helemaal op punt staan", motiveert de schepen van Cultuur Annelies Storms. "De komst van een nieuwe artistieke leiding en nieuwe artistieke visie zal alle kansen krijgen in een vernieuwd gebouw en een theaterinfrastructuur die aan alle hedendaagse normen beantwoordt."


De werken starten op maandag 13 februari. In het voorjaar van 2018 zal NTGent terug de deuren als toneelhuis openen. In die periode zit NTGent onder meer in Arca, Minnemeers en de Minard.


Overgenomen van deredactie