Olijfje in Londerzeel wordt gerestaureerd

(CC BY-NC-SA 2.0) ArcheoNet Vlaanderen

In Londerzeel zijn de restauratiewerken begonnen aan de prachtige reclamemuurschildering van Olijfje, het vriendinnetje van Popeye. Het is de eerste reclamemuurschildering die als erfgoed officieel en definitief werd beschermd in Vlaanderen. De drijvende kracht achter de bescherming en restauratie van Olijfje is vzw Demurenspreken. 


Een toevallige ontdekking

Edwin Deschepper, een gepensioneerd leraar Frans, liep toevallig te voet door de Stationsstraat van Londerzeel op weg naar de bakker. Op een zijmuur van een dorpswoning zag hij een geschilderde reclame: een grappig vrouwtje wijst een elektrisch kookfornuis aan. Geschilderd in prachtige art decostijl, maar jammer genoeg gedeeltelijk bedekt door een modern reclamebord.


Na die eerste toevallige ontmoeting met Olijfje, stichtte Edwin een lokale vereniging die zich inzette voor de bescherming en restauratie van Olijfje. Die organisatie groeide uit tot vzw Demurenspreken, een vereniging die niet alleen Olijfje beschermt, maar zich inzet voor het behoud van zoveel mogelijk muurschilderingen in Vlaanderen. 


Een unicum in Vlaanderen

Dankzij de inzet van heel wat enthousiastelingen werd Olijfje vanaf 2014 uiteindelijk beschermd als stads-of dorpsgezicht en als monument. Ze is daarmee de eerste muurschildering die als erfgoed officieel werd beschermd in Vlaanderen.


De volgende stap was natuurlijk het consolideren en restaureren van Olijfje. Met de eerste fase, het consolideren, kon de befaamde restaurateur en docent Johan Van den Eede op 7 juni beginnen dankzij de sponsors en met steun van vrienden.


Op de hoogte blijven van Olijfje kan je via de website: www.demurenspreken.be