Ontdek deze 7 forten tijdens Fortengordel 2018

© Fort V
© Fort Liefkenshoek
© Fort Breendonk
© Fort Liezele
© Fort Oelegem
Fort Napoleon © Herita, foto Jan Crab
© Fort Eben-Emael

Het evenement ‘De Fortengordel’ laat je elk jaar kennismaken met de forten in en rond Antwerpen. Op zondag 20 mei 2018 vieren we de tiende editie van De Fortengordel, 100 jaar na WOI. We stellen je 5 toppers voor die je tijdens De Fortengordel kan ontdekken én twee bijzondere forten die je elders ten lande vindt. 


Ontdek de fortengordel met de fiets! Als lid van Herita krijg je op 20 mei een korting van 20% op vertoon van je lidkaart wanneer je een fiets huurt bij Cyclant.


Fort 5 in Edegem

Van militair domein tot co-workingruimte en vleermuizenreservaat: dit fort heeft een hele transformatie ondergaan. Het domein vormt samen met Hof Ter Linden één groot park.


Bezoek Fort 5


Fort Liefkenshoek in Beveren

Fort Liefkenshoek is een van de oudste én belangrijkste forten rond Antwerpen. Nu kan je de geschiedenis van het fort herbeleven dankzij het museum dat er gevestigd is.


Bezoek Fort Liefkenshoek


Fort van Breendonk in Willebroek

Het Fort van Breendonk is ingericht als nationaal gedenkteken en museum. Oorspronkelijk was het fort tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van het Belgische leger, maar al snel werd het gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden. Na de oorlog deed het Fort dienst als gevangenis voor collaborateurs en wordt het Breendonk II genoemd. 


Bezoek het Fort van Breendonk


Fort van Liezele in Puurs

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Fort van Liezele door het terugtrekkende leger helemaal geïsoleerd. Later werd het een voedseldepot, dan een gevangenkamp en nu is het een museum! Dankzij een boeiende tentoonstelling ontdek je de bewogen geschiedenis van het fort.


Bezoek Fort Liezele


Fort van Oelegem

Hoewel het Fort van Oelegem nog niet klaar was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog heeft dat het fort niet belet om deel te nemen aan het conflict. Nu heerst er enkel nog rust op het domein: het fort is een vleermuizenreservaat geworden.


Bezoek het Fort van Oelegem


Bekijk hier alle forten die meedoen aan de Fortengordel.


Nog geen genoeg van onze Vlaamse forten na De Fortengordel? Ook in andere delen van ons land vind je indrukwekkende forten terug! 


Fort Napoleon in Oostende

In de duinen ten noorden van Oostende staat een indrukwekkend fort met een bewogen geschiedenis. De beruchte Franse generaal Napoleon liet het bouwen ter verdediging tegen aanvallen uit het westen, maar het gebouw heeft inmiddels verschillende levens gehad. Vandaag is het fort een plek die je moet gezien hebben. Een spannende rondleiding met iPod neemt je mee naar het einde van de 18de eeuw. Regelmatig vallen er ook kunstexposities te bewonderen.


Bezoek Fort Napoleon


Fort Eben-Emael

Het fort van Eben-Emael werd als één van de sterkste vestingen van Europa beschouwd. De gevechtsopstellingen in gewapend beton zijn onderling en met de kazerne verbonden door een ondergronds gangenstelsel van 5km. De ondergrondse kazerne was voorzien op 1200 soldaten. Bij een bezoek aan dit gigantisch ondergronds complex kom je alles te weten over de spectaculaire aanval van 10 en 11 mei 1940 door een Duitse elite-eenheid. De aanval op het fort van Eben-Emael markeert het tragische begin van de Tweede Wereldoorlog voor West-Europa.


Bezoek Fort Eben-Emael