Onze vrijwilligers in Kasteel Beauvoorde

Johan Hoekman van het Groenteam in Kasteel Beauvoorde.
Lieve D'Haene helpt kinderen het kasteel spelend ontdekken.
Mieke Ghesquiere verzorgt mee het onthaal in Kasteel Beauvoorde.

In Kasteel Beauvoorde zorgen een heleboel vrijwilligers wekelijks met veel liefde voor hun prachtige site. Hier lees je een greep uit hun verhalen.


Johan Hoekman en zijn groene vingers

Samen met een groep enthousiaste mensen instaan voor het in stand houden en openstellen van een monument was eerst niet direct een droom van mij. Meerdere redenen hebben me toch over de streep getrokken om me ook in te zetten voor de zorg van een mooi stuk erfgoed met rijke geschiedenis op een steenworp van ons eigen huis.


De voornaamste reden is mijn interesse voor geschiedenis, historische gebouwen en zelfs de wijze waarop vroeger het dagelijkse leven zich hier voltrok. Komt daar nog bij: mijn liefde voor natuur en alles wat daarin leeft. 


Belangrijk vind ik ook dat de volgende generaties hier ook zullen van kunnen genieten. En net daarom moeten er handen uit de mouwen worden gestoken!


Lieve D'Haene helpt kinderen het kasteel spelend ontdekken

Het boeit me om kinderen kennis te leren maken met Kasteel Beauvoorde, over hoe het leven vroeger was op het kasteel en hoe mijnheer Arthur hier leefde. Ik vind het belangrijk dat kinderen van kleins af het verschil leren tussen vroeger en nu en vooral hoe zorgzaam we zijn over het kasteel.


Zo vertel ik hen dat we nergens mogen aan komen zonder onze witte handschoenen omdat alles heel oud is en we graag zouden hebben dat nog heel veel kinderen het kasteel op een speelse wijze mogen ontdekken. 


Het is telkens een ervaring zowel voor mezelf als voor de kinderen te ontdekken wat een parel van een kasteel er in Beauvoorde staat met mooie meubels, de verzameling van mijnheer Arthur en de vele mooie schilderijen.


Mieke Ghesquiere verzorgt mee het onthaal

Als ik over het brugje stap naar het poortgebouw van Kasteel Beauvoorde, heb ik steevast de indruk dat ik in de schaduw van meneer Arthur wandel. Je voelt de aanwezigheid van de kunstminnende en ietwat ijdele heer van Beauvoorde.


De geur van de oude boeken, de statige portretten van adellijke dames en heren die vanop de wanden op je neerkijken, het schitterend uitzicht vanuit Arthurs slaapkamer op het middeleeuwse kerkje tussen de bebloemde graven: zijn geest waart hier rond. Pure romantiek!


Bezoek de website van Kasteel Beauvoorde voor meer informatie.