Oude ambachten op kindermaat

Kantklosworkshop in Taxandriamuseum
Bij de Gallische Hoeve in Destelbergen leer je bandweven!
Word een heuse kaasmeester bij de Oude Kaasmakerij.
Brood leren bakken doe je in het Bakkerijmuseum.
Leer pottenbakken bij het Romeins Archeologisch Museum.
Op vissersboot de Crangon leer je garnaalvissen zoals de echte Vlaamse vissers!

Heb jij je kinderen al eens gevraagd wat ze later willen worden? De kans is groot dat ze ‘piloot’, ‘juf’ of ‘papa’ antwoordden. Maar misschien zijn jouw kapoenen stiekem wel geboren kantklossers of schuilen er eigenlijk vrolijke garnaalvissertjes in hen? Handen uit de mouwen, want tijdens deze originele en leerrijke workshops kom je het te weten!


1.   Word kantklosser in het Taxandriamuseum

Op 7 augustus organiseert het Taxandriamuseum van Turnhout een workshop kantklossen voor kinderen. Docente Inge Deleu helpt de kleine creatievelingen op weg met klosjes en kleurrijk garen. Voorkennis is niet nodig, een beetje geduld komt dan weer wél van pas.


Bij mooi weer kan je klossen in de prachtige tuin van het museum, waar trouwens ook de picknick ’s middags doorgaat. Na de workshop ga je trots naar huis met een zelfgemaakt kantwerkje!


De workshop is geschikt voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Je kan online inschrijven vanaf 18 mei.

Herita-leden krijgen korting bij een bezoek aan het Taxandriamuseum.


2.   Bandweven zoals de oude Romeinen

In Destelbergen vind je de Gallische Hoeve, een reconstructie van een landelijke nederzetting uit de vroege Gallo-Romeinse periode en een uniek project in Vlaanderen. Je ontdekt hier hoe het leven in het Gallo-Romeinse tijdperk was en maakt kennis met verschillende oude technieken.


Tijdens de workshop bandweven leer je riemen, haarbanden en versieringen maken zoals de oude Romeinen. Na afloop van de workshop kan je het resultaat van je creatieve arbeid mee naar huis nemen.


Herita-leden krijgen korting op de workshops van de Gallische Hoeve.


3.   Verdien je kaasmakersdiploma in De Oude Kaasmakerij

Een echte kaasmeester leert je alle geheimen van het kaasambacht. Tijdens deze interactieve en lekkere workshop transformeer je zelf stap voor stap verse melk in kaas. Ondertussen kom je alles over het product te weten: van de herkomst tot de plaats in de voedselketen.


Kaas maken is een werk van lange adem en er zijn twee pauzes in het proces: de strem- en de perspauze. Die zijn perfect om het museum te verkennen! Tijdens een spannende zoektocht op kindermaat ontdek je het geheim van de kaaskoning. Op het einde van de middag is je kaas klaar en ben je trotse eigenaar van een kaasmakersdiploma.


Herita-leden krijgen een mooi voordeel bij De Oude Kaasmakerij.


4.   Word een echte banketbakker in het Bakkerijmuseum

Heb je er altijd van gedroomd om zelf de lekkerste zoetigheden te bakken? Dan is dit je kans! In het Bakkerijmuseum mag je de huisbakker assisteren. Je helpt hem om koekjes of chocolade- en rozijnenbrood te bakken. Het proeven nadien is minstens even leuk als het bakken. De workshops zitten snel vol, dus schrijf je zeker op tijd in.


Herita-leden bezoeken het Bakkerijmuseum aan kortingstarief.


5.   Pottenbakken in het Romeins Archeologisch Museum

Samen met een ervaren pottenbakster leer je aardewerk boetseren of draaien zoals in de Romeinse tijd. Eerst maak je kennis met de verschillende soorten klei, daarna mag je helemaal zelfstandig een amfoor maken.


Wil je eerst wat inspiratie opdoen? Je kan je workshop combineren met een bezoekje aan de indrukwekkende collectie van het Romeins Archeologisch Museum. 


Ook hier krijg je als Herita-lid toegang aan kortingstarief!


6.   Garnaalvissen op de Crangon

Vissersboot De Crangon is een beschermd monument maar hij wordt ook nog steeds gebruikt om echt op garnalen te vissen. De boot is uitgerust op traditionele wijze, zo kan je ervaren hoe de Vlaamse vissers vroeger werkten. Aan boord mag je de gevangen garnalen zelf sorteren, spoelen en koken.


Van al dat harde werk krijg je honger en dat is maar goed ook, want een deel van de vangst mag je gratis mee naar huis nemen!


Herita-leden krijgen korting op een ticket én mogen extra veel garnaaltjes oppeuzelen.