Plantenpaleis van Plantentuin Meise in ere hersteld

Eerder deze week vond de feestelijke inhuldiging plaats van het Plantenpaleis, één van de grootste publieke kassencomplexen van Europa, in het bijzijn van ministers Philippe Muyters en Ben Weyts. Na jaren van grote verbouwingen, kan het Plantenpaleis weer in volle glorie schitteren.


Dankzij de steun van de Vlaamse overheid werden de toegang en de noordvleugel volledig gerenoveerd. Het impulsprogramma van Toerisme Vlaanderen maakte het mogelijk om twee regenwoudserres een complete make-over te geven.


Het masterplan en het impulsprogramma

Deze renovatie is een eerste grote stap in het Masterplan voor Plantentuin Meise van de Vlaamse overheid. Dit Masterplan houdt een volledige renovatie in van het domein en de gebouwen tegen 2026 met onder meer twee bezoekerscentra, aanleg van verschillende thematische tuinen, een gloednieuw serrecomplex voor onderzoek en conservatie en een houtmuseum. De collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten vindt in dit Plantenpaleis een veilig onderkomen.


Vlaams minister van wetenschap Philippe Muyters: “Ik ben enorm fier dat met de opening van het nieuwe Plantenpaleis de eerste grote stap in het Masterplan voor de Plantentuin van Meise gezet is. Vlaanderen investeert maar liefst 100 miljoen euro om van onze plantentuin dé botanische tuin van Europa te maken. Als toeristische attractie, maar ook als internationale wetenschappelijke referentie. De uitdagingen voor onze natuur zijn groot door klimaatveranderingen, ontbossingen, teruggevallen biodiversiteit… onze Plantentuin heeft een belangrijke rol om ons de natuur beter te leren kennen en te kunnen beschermen.” 


Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen ruim €3 miljoen in een impulsprogramma voor de Plantentuin. “Ik investeer gericht om Vlaanderen als toeristische bestemming naar een hoger niveau te tillen. We gaan bezoekers uit de hele wereld verleiden”, zegt Weyts. “De Plantentuin bezit internationale allure die ons structureel versterkt als toeristische bestemming.”


9 zondagen feest

Na een ceremonie en de toespraken van de ministers,  openden beide ministers op ludieke wijze het Plantenpaleis, dat voor de gelegenheid ingepakt was met een 600 m lang lint met grote strik. In het bijzijn van de administrateur-generaal Steven Dessein deden ze een rondgang door de 13 serres waarbij de gloednieuwe regenwoudserres als eerste aan de beurt kwamen.


Steven Dessein, administrateur-generaal Agentschap Plantentuin Meise: “Deze heuglijke gebeurtenis willen we vieren ... en dat zullen we doen, negen weken lang! Elke zondag van 24 september tot 26 november zullen niet alleen de temperaturen maar ook de sfeer tropische waarden bereiken in het Plantenpaleis. Van Afrikaanse hapjes tot Zuid-Amerikaanse muziek ... de tropen komen naar je toe. Eén ding is zeker, het wordt een vurige herfst in Plantentuin Meise!”Geschiedenis

Het Plantenpaleis heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Het werd gebouwd in de jaren 1950. Op 15 april 1958 werd het Plantenpaleis ingehuldigd door Dhr. René Lefebvre, minister van landbouw en Dhr. Omer Vanaudenhove, minister van openbare werken en wederopbouw. De ingebruikneming van het Plantenpaleis op 20 mei 1965 gebeurde in het bijzijn van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

Sinds 1999 werden de daken vernieuwd en de kassen één voor één gerenoveerd: de Woestijnkas (2000), de Lentekas (2002), Mabundu (2003), de Evolutiekas (2008), de Victoriakas (2010), de Moesson- en Savannekas (2011), twee van de regenwoudkassen (2014), de vernieuwde toegang en een renovatie van de gehele regenwoudvleugel (2017).
 

De Plantentuin bezoeken

Alle praktische informatie over een bezoekje vind je op de website van de Plantentuin van Meise.

Vergeet ook je Herita-lidkaart niet te tonen voor een mooie korting.