Vijf onverwachte citytrips in eigen land

Het Stad- en Landhuis van Veurne.
Bakkerijmuseum Veurne.
Kasteel Wissekerke in Kruibeke. © Dave Geukens
De CNR-loods in Kruibeke waar je vzw Tolerant aan het werk ziet.
Een bedrijvige zomerdag in het Taxandriamuseum te Turnhout.
Overnachten in Turnhout kan bij Priorij Corsendonck.
Kasteel de Viron en de ijskelder in Dilbeek.
Huisje Mostinckx in Dilbeek.
Het Teseum in Tongeren.
De Moerenpoort in Tongeren geeft een prachtig uitzicht over de stad.

Ons land heeft heel wat moois te bieden. Wie van de charmante kustlijn naar de bosrijke Ardennen rijdt, passeert tal van bloeiende steden vol indrukwekkende bezienswaardigheden. Antwerpen, Brugge, Oostende, Gent, Hasselt: de klassiekers kennen we ondertussen wel. Daarom inspireren we je graag met vijf atypische citytrip-ideetjes. Laat je verrassen van Veurne tot Tongeren!


1.   Veurne, West-Vlaanderen

In een uithoek van het landelijke West-Vlaanderen vind je de rustige provinciestad Veurne. Het stadje is niet alleen een ideale uitvalsbasis om de Westhoek te verkennen, je kan er ook een paar boeiende monumenten bezichtigen.


De Grote Markt is het perfecte startpunt voor je bezoek aan Veurne. In het Stad- en Landhuis kan je een indrukwekkende collectie Mechels goudleer bewonderen en het erfgoed van de stad ontdekken. Ook het bezoekerscentrum Vrij Vaderland werd hier ondergebracht. De Groote Oorlog is in de Westhoek nooit ver weg. Hier beleef je het verhaal achter het front van Wereldoorlog I.


Iets buiten het stadscentrum ligt Kasteel Beauvoorde, verscholen in het groen. Tijdens je bezoek kom je alles te weten over de excentrieke kasteelheer Arthur Merghelynck die het kasteel in de 19e eeuw liet restaureren.


Wie zin heeft in iets helemaal anders, komt wellicht aan zijn trekken in het Bakkerijmuseum. Het museum biedt onderdak aan de belangrijkste collectie bakerfgoed van België: unieke speculaasplanken, wafelijzers en zelfs een fiets op rollen waarmee roomijs werd gemaakt.


Herita-leden krijgen bij al deze monumenten in Veurne korting. Bekijk hier alle info voor het Stad- en Landhuis, Vrij Vaderland, Kasteel Beauvoorde en het Bakkerijmuseum.


2.   Kruibeke, Oost-Vlaanderen

Ben je nog nooit in Kruibeke geweest? Misschien bracht je er zonder het te beseffen toch al heel wat tijd door, wachtend en aanschuivend in de file op de E17. Heb je nood om even te onthaasten? Neem volgende keer de afslag en ga op ontdekking in het gezellige Kruibeke.


Een van de oudste pareltjes in het Kruibeekse landschap is ongetwijfeld de getijdenmolen. Deze molen zonder wieken blaast dit jaar maar liefst 500 kaarsjes uit! Een beetje verderop kom je het imposante Kasteel Wissekerke tegen. Je kan de omgeving verkennen door één van de twee uitgestippelde wandelroutes te volgen. Op de laatste zondag van elke maand kan je meewandelen met een gids.


In deelgemeente Rupelmonde staat de CNR-loods, waar vzw Tolerant bijzonder knappe oude schepen restaureert. Wanneer de poort openstaat, kan je er gewoon even binnenwandelen. Wil je zeker zijn dat je de site kan bezoeken? Dan maak je best op voorhand een afspraak.


Herita-leden bezoeken Kasteel Wissekerke met korting, krijgen een fantastisch voordeel bij Tolerant vzw en kunnen de getijdenmolen aan het werk zien voor een interessante prijs.


3.   Turnhout, Antwerpen

Turnhout wordt wel eens de hoofdstad van de Kempen genoemd en staat ook bekend als de speelkaartenstad. In de 20e eeuw was Turnhout de enige fabrikant van speelkaarten in de Nederlanden en een van de belangrijkste producenten wereldwijd. In het Nationaal Museum van de Speelkaart leer je alles over die geschiedenis en tref je heel wat authentieke drukpersen aan.


Maar Turnhout heeft veel meer te bieden dan enkel het speelkaartenverhaal. In het Taxandriamuseum ontdek je de geschiedenis van de stad en ook het Begijnhof, dat UNESCO-werelderfgoed is, is zeker een bezoekje waard.


Een tripje naar Turnhout is niet compleet zonder de natuurpracht van de Kempen te aanschouwen. Ga heerlijk wandelen in Landschap de Liereman of loop eens binnen bij het Natuur.huismuseum dat over een imposante collectie opgezette dieren beschikt.


Te veel om op één dag te doen? Niet getreurd, bij Priorij Corsendonck krijg je als Herita-lid 10% korting op een overnachting.

Ook het Nationaal Museum van de Speelkaart , het Taxandriamuseum, Landschap de Liereman, het Begijnhofmuseum en het Natuur.huismuseum hebben een mooi voordeel in de aanbieding voor Herita-leden.


4.   Dilbeek, Vlaams-Brabant

Dilbeek barst van het erfgoed. In dit charmante stadje combineer je een bezoek aan het schitterende Kasteel de Viron met een beklimming van de Sint-Alenatoren en een afdaling naar de authentieke ijskelder. Of wandel even het zonderlinge huisje Mostinckx binnen, een typisch voorbeeld van een lemen hoeve in het Pajottenland.


In de watermolen van Sint-Gertrudis Pede kan je een maaldemonstratie bijwonen: meer dan de moeite waard. Een ander bijzonder stukje erfgoed is de Tramsite van Schepdaal, maar die wordt momenteel gerestaureerd.


Herita-leden genieten van uitzonderlijke voordelen in al deze monumenten. Bekijk hier jouw voordeel bij Huisje Mostinckx, Kasteel de Viron, de Sint-Alenatoren en de watermolen van Sint-Gertrudis Pede.


5.   Tongeren, Limburg

In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren bevindt zich het Teseum. Deze schatkamer herbergt één van de grootste en rijkste kerkschatten van de Lage Landen. Vergaap je aan verschillende reliekhouders en het oogverblindende edelsmeedwerk. Ook de middeleeuwse koorboeken en een heleboel zeldzame reliekbeursjes zijn absolute topstukken uit de collectie.


Vlak bij het Teseum ligt de Moerenpoort, een van de zes stadspoorten van het middeleeuwse Tongeren. Deze eeuwenoude poort overleefde als enige de tand des tijds en werd omgetoverd tot een kindvriendelijk museum. Wie de toren beklimt, geniet van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.


Herita-leden krijgen een mooi voordeel bij zowel het Teseum als de Moerenpoort.