Vrijwilliger Ilona: “Je ontdekt als vrijwilliger allerlei plekjes die je anders niet ziet.”

Ilona vrijwilliger Herita week van de vrijwilliger
Connecterra mijnterril wandeling natuurpark
Vrijwilligersfeest Herita De Roma vrijwilligerswerk
Kasteel van Horst monumenten erfgoed Herita

Vrijwilligers zijn bij Herita van onschatbare waarde. Trouwe krachten op een vaste site of vliegende superhelden die overal een handje toesteken, bij Herita vind je ze allemaal. Tijdens de Week van de Vrijwilliger laten we onze vrijwilligers zelf aan het woord in een reeks interviews. Lerares in het volwassenonderwijs Ilona Berghs is een van onze mobiele vrijwilligsters.


Pareltjes uit eigen streek

Nu woont de bezielde Limburgse in Maaseik, een fraaie uithoek van ons landje, maar haar jeugd bracht ze door in de weide omgeving rond Horst. Zo groeide ze op met de prachtige site van het Kasteel Van Horst en ook later in haar leven bleef erfgoed een belangrijke interesse. Een weekendje naar Oostende om Fort Napoleon te bezoeken, of als begeleider een wandeling langs de mijnterril van Connecterra coördineren… zolang ze maar nieuwe dingen blijft ontdekken.


“Heel wat mensen rijden duizenden kilometers weg van hier om plaatsen te gaan ontdekken, maar als vrijwilliger ontdek je dat de mooiste pareltjes soms in je eigen land verstopt zitten.” Dat is voor Ilona het belangrijkste aan vrijwilliger zijn bij Herita: op plaatsen komen die je anders misschien nooit zou zien, terwijl je je nuttig maakt voor anderen.


Geen tijd? Gewoon proberen!

Ilona combineert haar vrijwilligerswerk met een baan in het volwassenonderwijs, waar ze vier van de vijf werkdag aan spendeert. Ze hoort vaak dat mensen bewondering hebben voor wat ze doet, maar er zelf geen tijd voor hebben. Dat ziet Ilona anders. Volgens haar is ‘geen tijd’ een veilig smoesje voor mensen die het eigenlijk wel graag willen, maar bang zijn om iets nieuws te proberen, of te verlegen zijn om ergens alleen naartoe te gaan.


Haar advies voor wie nog twijfelt is heel duidelijk: gewoon doen. En als achteraf toch blijkt dat het niet goed lukt, kan je gewoon stoppen. Het is echt de moeite waard om het te proberen. “En,” voegt ze er met een monkellachje aan toe, “Ik heb geen kinderen en geen televisie, ik heb tijd genoeg!”


Zelf vrijwilliger worden

Wil je zelf ook graag vrijwilliger worden bij Herita? We zoeken steeds nieuwe helpende handen met een hart voor monumenten!

Lees hier alles over vrijwilligerswerk bij Herita