Waarom vrijwilligers onmisbaar zijn voor Herita

VRIND 2017 brengt goed nieuws: de maatschappelijke participatie in Vlaanderen gaat erop vooruit. De helft van de Vlamingen is actief lid in een vereniging en een vijfde zet zich zelfs in als vrijwilliger. Ook bij Herita kunnen we rekenen op meer dan 200 vrijwillige krachten. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrijwilliger, vertellen enkele collega’s waarom vrijwilligers ook in onze sector van onschatbare waarde zijn.


De erfgoedsector kan niet zonder

Partnermedewerkers Koen en Tom staan in rechtstreeks contact met de erfgoedsector. Dagelijks zijn ze op pad om over heel Vlaanderen erfgoedzorgers te ondersteunen. Ze zien het belang van vrijwillige krachten in de sector daardoor met eigen ogen: “Heel wat monumenten worden beheerd door kleine, lokale vzw’s. Vrijwilligers zijn dan ook vaak deel van hun dagelijkse werking. De vrijwilligers die we tegenkomen zijn steevast warme mensen met een ongelofelijke passie voor erfgoed. Het zijn dikwijls echte specialisten wanneer ze spreken over het monument waarvoor ze zich inzetten. Die kennis geven ze met veel passie door aan andere erfgoedliefhebbers.”


Passie, motivatie én vriendschap

Stijn, de site-ontwikkelaar in Kasteel Beauvoorde: “Onze vrijwilligers hebben meestal een bijzondere band met het kasteel én een sterke passie voor erfgoed. Verder is ook het sociale contact van groot belang: samenwerken met mensen die dezelfde interesse delen, doet heel veel.”


Ook op heel wat andere plaatsen in Vlaanderen zijn Herita-vrijwilligers aan het werk. Hier lees je een aantal getuigenissen van de vrijwillige superhelden zelf. Van Fort Napoleon in de Oostendse duinen, over de Tramsite van Schepdaal, het infopunt van het Kasteel van Horst, De Molen van Hoeke, tot onze mobiele helpers die inspringen waar ze maar kunnen en nog zoveel anderen.


Het draagvlak voor erfgoed vergroten

“Een belangrijk doel van Herita als organisatie is het vergroten van het draagvlak voor erfgoed. We willen zo veel mogelijk mensen laten genieten van de talloze erfgoedsites die Vlaanderen rijk is,” zegt Els Derycke, afdelingshoofd site-ontwikkeling. “Dat kan als bezoeker van een monument, maar ook door projecten te steunen, of zoals onze talrijke vrijwilligers doen: door actief mee voor ons erfgoed te zorgen.