Week van de Amateurkunsten: 6 inspirerende monumenten

De Roma
Uilenspiegelmuseum Damme.
Ensorhuis
HeadquARTers Katoen Natie
Permekemuseum
Peter Benoitmuseum

Van 29 april tot 8 mei loopt de Week van de Amateurkunsten: zeven dagen lang kan je over heel Vlaanderen het prachtige werk van amateurartiesten in jouw buurt bewonderen. Maar ook de grootmeesters die we vandaag kennen, begonnen ooit als amateur. Ben jij een fervent amateurartiest of kunstliefhebber met een hart voor monumenten? Bereid je dan voor op de Week van de Amateurkunsten en laat je alvast inspireren door deze 6 kunstzinnige monumenten! 


1.   Film en podiumkunst in De Roma

In Borgerhout vind je Cinema Roma, een oude majestueuze zaal die mee de Antwerpse filmgeschiedenis schreef. De grote bioscoop was, en is, zelfs meer dan een cinema. De Roma is een ontmoetingsplaats voor de hele buurt, een variétézaal met spektakelshows, galabals, theater en prijsuitreikingen.


Liefhebbers van film en podiumkunst zijn hier aan het goede adres. Bekijk hier het volledige programma van De Roma.

Herita-leden krijgen ook altijd korting bij de Roma.


2.   Literatuurgeschiedenis in het Uilenspiegelmuseum

In het Uilenspiegelmuseum van Damme kom je alles te weten over Tijl Uilenspiegel, de beruchte deugniet uit de Nederlands-Duitse folklore. Het personage spreekt al sinds de 14e eeuw tot de verbeelding van heel wat literatuurliefhebbers. Vandaag is hij vooral gekend als het hoofdpersonage uit het boek ‘Tijl Uilenspiegel’ van Charles de Coster.


Boekenworm of literaire amateur? Kom tijdens de Week van de Amateurkunsten genieten van je Herita-ledenkorting in het Uilenspiegelmuseum.


3.   Teken- en schilderkunst met Ensor

Het Ensorhuis was ooit de woning van de Oostendse kunstschilder en tekenaar James Ensor. In zijn huis kan je je laten inspireren door zijn bijzonder vernieuwende werken en het typische interieur. Het Blauwe Salon vormt het centrale punt van het huis. En wist je ook al dat Ensor zelfs muziek componeerde?


Leden van Herita genieten van een mooie korting bij een bezoek aan het Ensorhuis.


4.   Oud-Egyptische kunst in de HeadquARTers van Katoen Natie

HeadquARTers is het hoofdkwartier van het internationale bedrijf Katoen Natie. Naast kantoorruimte is er in HeadquARTers ook een permanente tentoonstelling van ruim 600 objecten, verspreid over 5 zalen die je op reservatie kan bezoeken met een gids.

De tentoonstelling verbeeldt de geschiedenis van Egypte aan de hand van een bijzondere textielcollectie en andere archeologische vondsten, zoals dierenmummies en Romeins glas. Dé blikvanger van deze tentoonstelling is de zaal met de grootste collectie complete tunica's in de wereld.


Natuurlijk hebben Herita-leden ook hier een mooie korting op vertoon van hun lidkaart.


5.   Beeldhouwkunst in het Permekemuseum

Huis ‘de vier winden’ was ooit de woonplaats van beroemd kunstschilder en beeldhouwer Constant Permeke. Het was zijn wens dat het huis bij zijn overlijden opengesteld zou worden voor het publiek. Daarom werd het in 1961 omgetoverd tot een waar museum.

Je kan er een 80-tal schilderijen en bijna zijn volledig oeuvre van bouwwerken bekijken. Het huis is een echte culturele trekpleister die inspiratie biedt aan al haar bezoekers.


Herita-leden kunnen het Permekemuseum bezoeken aan kortingstarief.


6.   Muziek in het Peter Benoitmuseum

Ook muziek mag niet ontbreken in ons lijstje van kunsten. Voor de amateurmuzikanten onder ons is het Peter Benoitmuseum een absolute must. Je keert in het interactief museum terug naar het Vlaamse muziekleven uit de negentiende eeuw. Aan de hand van het verhaal van zijn vijf ‘muzen’ kom je alles te weten over zijn werk en leven. Je ontdekt waarom Peter Benoit ook vandaag nog een invloedrijk muzikant is.


Beluister hier ‘De Schelde’ van Benoit om helemaal in de stemming te komen.


Herita-leden bezoeken het Peter Benoitmuseum gratis!


Wil je de echte amateurkunstenaars aan het werk zien? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Week van de Amateurkunsten om geen enkele activiteit te missen!


Korting krijgen

Wil jij ook korting krijgen op al deze monumenten? Meld je dan snel gratis aan om lid te worden van Herita!