Wereldberoemde basiliek van Saint-Denis krijgt haar afgebroken noordertoren terug

Sint-Denis Paris (c) Jori Avlis

U kent ze misschien wel, de wereldberoemde basiliek van Saint-Denis. En als u ze kent, dan weet u misschien ook dat de fraaie kathedraal het al bijna twee eeuwen zonder haar noordelijke toren moet stellen. Die werd in 1846 afgebroken omdat hij niet meer stabiel was.

Daar lijkt nu, ruim 170 jaar later, verandering in te komen. De Franse minister van cultuur Audrey Azoulay wil de basiliek in ere herstellen. Geen eenvoudig initiatief, aangezien reconstructie zelden gebeurt in de monumentenzorg en de meeste authentieke stenen verloren gingen tijdens de afbraak.

Eerste plannen

In opdracht van de minister werden al de eerste technische studies uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het gebouw nog stevig genoeg is en dat het project dus technisch mogelijk zou kunnen zijn.

Het prijskaartje van de hele reconstructie wordt momenteel op een 10 tot 12 miljoen euro geschat. Een fikse investering, maar volgens de minister is de prachtige gotische kerk het alvast waard. De reconstructie wordt opgevat als uniek pedagogisch project waar ambachtslui en architecten veel van kunnen leren.

De basiliek is niet alleen het -naar verluid- eerste grote gotische bouwwerk, maar doet ook dienst als koninklijk mausoleum. Alle Franse koningen, per uitzondering van drie, liggen in de kerk begraven.

bron: weekend.knack.be