Wereldgezondheidsdag: zes monumenten waar je de benen kan strekken

Connecterra Nationaal Park Hoge Kempen
Landschap de Liereman Oud-Turnhout
Regionaal Landschap Ijzer en Polder
Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels
Verbeke Foundation Kemzeke
Watermolen van Sint-Gertrudis Pede
Cyclant Antwerpen, fietstours

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag, de ideale gelegenheid om even stil te staan bij je gezondheid en een beetje beweging in te lassen. Wij helpen je letterlijk op weg en stellen je zes monumenten voor die je te voet of met de fiets kan verkennen. Perfect voor sportieve erfgoedliefhebbers of cultuuramateurs op zoek naar extra motivatie.


1.   Connecterra: Nationaal Park Hoge Kempen

In Nationaal Park Hoge Kempen Connecterra waan je je even heel ver weg van huis. Tot 1987 draaide de steenkoolmijn van Eisden hier op volle toeren, vandaag is dit unieke natuurgebied een waar paradijs voor wandelaars. Aan de hand van wegwijzers, een wandelkaart of de handige app kan je vier prachtige wandelroutes verkennen. Rustgevend en vlak of een stevige beklimming: jij beslist. Wie zich aan het stevigere werk waagt en tot op de top van de oude mijnterril klimt, wordt voor die inspanning beloond met een uniek zicht op de omgeving.


Herita-leden genieten een mooie korting bij Connecterra!


2.   Landschap De Liereman – Oud-Turnhout

Midden in de Kempen, tussen Oud-Turnhout en Arendonk, vind je Landschap de Liereman. Dit prachtige stukje ongerepte natuur is één van de oudste en grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De geknipte plek voor een stevige wandeling, al valt er ook heel wat erfgoed te ontdekken. De beschermde archeologische sites uit het mesolithicum zijn een absolute must, maar ook het jachthuis in cement-rustiek en de schutterskuilen uit de Tweede Wereldoorlog zijn beslist een bezoekje waard.


Voor Herita-leden worden soms exclusieve activiteiten georganiseerd in Landschap De Liereman.


3.   Regionale landschappen in West-Vlaanderen

Panoramische uitzichten en pittoreske dorpjes wisselen elkaar af in de Westhoek. Al fietsend of wandelend ontdek je dit uniek stukje West-Vlaanderen waar de sporen van de Eerste Wereldoorlog nog steeds erg tastbaar aanwezig zijn in het landschap.


In het Regionale Landschap IJzer en Polder kan je wandelen of fietsen langs de 78 km lange IJzer en een van de laatste open landschappen in Vlaanderen bewonderen. Mag het iets pittiger? Trek het zacht-glooiende en bosrijke Landschap West-Vlaamse Heuvels in en geniet van de natuur en de unieke uitzichten.

Herita-leden genieten een mooi voordeel bij zowel Het Landschap IJzer en Polder als Het Landschap West-Vlaamse Heuvels.


4.   Verbeke Foundation – Kemzeke

Met  12 hectare natuurgebied en 20.000 m² overdekte ruimte is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De site werd 10 jaar geleden geopend door kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes voor moderne en hedendaagse kunst. Strek je benen en geef je ogen de kost tijdens een wandeling tussen al deze schitterende kunstwerken.


Herita-leden bezoeken de Verbeke Foundation aan kortingstarief.


5.   Watermolen Sint-Gertrudis Pede – Dilbeek

De Watermolen van Pede kent een rijke en boeiende geschiedenis. Eind 14de eeuw werd hij al vermeld in een akte van de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen staat hij zelfs afgebeeld op Bruegel-schilderijen van meer dan 400 jaar oud!


Vandaag is de prachtig gerestaureerde molen een van de weinige nog maalvaardige watermolens van het Pajottenland. Om de twee weken kan je hier het maalproces zelf aanschouwen. Combineer je bezoek aan de molen met een heerlijke wandeling in de prachtige omliggende natuur.


Herita-leden genieten een mooi voordeel bij de watermolen van Sint-Gertrudis Pede.


6.   Cyclant

Met Cyclant beleef je Antwerpen als een echte local: op de fiets. De persoonlijke aanpak en de mix van historische feiten en actuele weetjes maken van deze tour een onvergetelijke ervaring. Tijdens een ontspannende fietstocht ontdek je samen met een gids de toeristische trekpleisters en de minder bekende pareltjes van de stad. Je kan fietsen met je eigen fiets of een comfortabele stadsfiets huren bij Cyclant.


Herita-leden krijgen korting op de tours van Cyclant!