Zeven verrassende erfgoed-uitjes

Grafzerkje vzw, Schoonselhof Antwerpen.
De Antwerpse ruien vertellen de geschiedenis van de stad onder de grond.
Verbeke Foundation in Kemzeke.
Merodefestival - Vzw Wesp: muzikale wandelingen.
The New Belgica in Boom.
Cyclant organiseert fietstochten in Antwerpen.
Kunst bij Katoen Natie.

Wie erfgoed zegt, denkt meestal spontaan aan kastelen, forten en kerken. Maar erfgoed is zoveel meer! Naast die fraaie maar ietwat voor de hand liggende monumenten tref je in ons land ook heel wat onverwachte erfgoedpareltjes aan. Wij zetten zeven verrassende plekken op een rijtje.


1.   Monumentale begraafplaatsen

Grafzerkje vzw is een organisatie die liefhebbers van funerair erfgoed groepeert. Samen bezoeken ze regelmatig unieke begraafplaatsen in binnen- en buitenland.  


Wil je hen graag vergezellen op een van hun uitstappen of reizen? Of lijkt het je wel wat om peter of meter te worden van een grafmonument? Kom alles te weten over Grafzerkje vzw en ontdek je voordeel als Herita-lid!

Op 4 juni organiseren we hier ook een ledenactiviteit, schrijf je hiervoor snel in!


2.   Ondergronds erfgoed 

Al sinds de middeleeuwen wordt Antwerpen onder de grond doorkruist door ruien, vlieten en vesten. Dat net van natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzag de stad eeuwenlang van water en een binnenhaven. Later werden de ruien overwelfde riolen en verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en uit ons geheugen.


Maar die tijd is gelukkig voorbij. Vandaag kan je dit mysterieuze stukje Antwerpen opnieuw bezoeken. De oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen spiegelen de historische stadskern die zich boven je hoofd bevindt. Tijdens je ondergrondse tocht wandel je door de Antwerpse geschiedenis. Je verneemt ook allerlei interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes. Kortom: een unieke wandeling in de onderbuik van ‘t stad!


Wie lid is van Herita bezoekt de ruien met korting!


3.   Kunst in het groen

Met een oppervlakte van maar liefst 12 hectare is de Verbeke Foundation een paradijs voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst. Tussen het groen ontdek je moderne en hedendaagse kunst. De indrukwekkende verzameling maakt van deze kunstsite één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.


De Verbeke Foundation is een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie verblijven en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar constant af. Daardoor ziet de Foundation er, zoals een ademend organisme, elke dag anders uit.


Laat je verrassen door deze site! Als Herita-lid kan dat zelfs met korting.


4.   Erfgoed op een bedje van muziek      

Wesp vzw combineert erfgoed en muziek. Tijdens hun muzikale wandelingen wordt de geschiedenis van de omgeving die je doorkruist al zingend verteld. Alsof je onderweg bent met twee echte minnestrelen!


Wesp vzw is ook de organisator van het Merodefestival. Tijdens het weekend van Hemelvaart kan je hier naar goede gewoonte genieten van heerlijke concerten én muzikale wandelingen. Je loopt door de mooiste natuurgebieden en ontdekt de fijnste erfgoedplekjes van de Merodestreek.


Ontdek alles over de muzikale wandelingen, het Merodefestival én jouw korting als Herita-lid.


5.   Een avontuurlijk stukje geschiedenis                 

Ken je het verhaal van ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache? In 1897 stapte hij als kapitein aan boord van het poolschip de Belgica. Samen met zijn bemanning zette hij koers naar Antarctica. Daar overwinterden ze als eersten op de koudste en meest winderige plek op aarde.


In Boom wordt het verhaal van de Belgica nieuw leven ingeblazen door vzw De Steenschuit. Samen met een groep langdurig werklozen bouwen ze hier een replica van de originele driemaster. Terwijl een gepassioneerde gids honderduit vertelt over deze heroïsche ontdekkingsreis kan je de Belgica in al zijn glorie bewonderen!


Herita-leden krijgen gratis toegang op vertoon van hun lidkaart. Ontdek hier meer over jouw korting. 


6.   Fietsen tussen monumenten

Cyclant organiseert leuke gegidste fietstochten in Antwerpen. De persoonlijke aanpak en de perfecte mix van historische en hedendaagse bezienswaardigheden staan garant voor succes.


Tijdens een ontspannen fietstocht ontdek je de bekende trekpleisters én de verborgen schatten van Antwerpen. Je kan fietsen met je eigen fiets of een comfortabele stadsfiets huren van de organisatie.


Als lid van Herita krijg je een knappe korting bij Cyclant.


7.   Kunst bij Katoen Natie

HeadquARTers is het Antwerpse hoofdkwartier van het Vlaamse bedrijf Katoen Natie. Het gebouw is een realisatie van het architectenduo Robbrecht en Daem. Zij integreerden vier 19de-eeuwse magazijnen, twee art-nouveauhuizen én een nieuwbouw in een origineel en functioneel geheel.


Kantoorruimte en expositieruimte lopen in HeadquARTers in elkaar over. De permanente tentoonstelling van ruim 600 objecten, verspreid over vijf zalen, verbeeldt de geschiedenis van Egypte aan de hand van een bijzondere textielcollectie en archeologische vondsten als dierenmummies en Romeins glas. Niet te missen is de zaal die de grootste collectie complete tunica's ter wereld toont. 


De tentoonstellingen zijn enkel te bezoeken met een gids, dus reserveren is verplicht.


Bekijk hier welk voordeel jij met je Herita-lidkaart krijgt bij HeadquARTers.


Ledenvoordeel

Leden van Herita krijgen bij al deze monumenten en meer dan 100 anderen in Vlaanderen een knap voordeel.


Wil jij daar ook van genieten? Meld je dan snel en gratis aan als lid van Herita!