Zoals gezien op TV: 6 monumenten als filmdecor

Kasteel van Poeke © Bjorn Comhaire
De bende van Jan de Lichte in Kasteel Beauvoorde.
Het Wijnkasteel van Genoels-Elderen.
Fort Liezele.
Paviljoen De Notelaer. © Daniël De Kievith
Paleis op de Meir.

Op 10 oktober vieren we al voor de 43e keer het Gentse Filmfestival. Ook heel wat monumenten waren al op het grote (en kleine) scherm te bewonderen. Deze 6 prachtige pareltjes uit het verleden dienden als decor voor historische films, verrassende reeksen of leuke kinderprogrammas. Zag jij ze ook schitteren?

1. Het Kasteel van Poeke

Het Kasteel Poeke in Aalter, fungeerde in de jaren negentig als decor voor reeksen als De Bossen van Vlaanderen of Deman. Wie de gastrol van dit prachtige kasteel toen miste, spotte het monument misschien wel in de reeks Slot Marsepeinstein. Tijdens deze productie van Studio 100 sloegen Sinterklaas en zijn Pieten hier hun tenten op. En een vijftal jaar geleden werd het kasteel gebruikt in de BBC-reeks Parade’s End, die werd onlangs bij ons op Canvas uitgezonden. Vandaag worden in het kasteel regelmatig schitterende kasteelconcerten georganiseerd.


2. Kasteel Beauvoorde

Het schilderachtige Kasteel Beauvoorde werd gebruikt voor de opnames van De bende van Jan de Lichte, een VTM-reeks waarin heel wat bekende gezichten schitterden. In de sterrencast waren ondermeer Matteo Simoni, Stef Aerts, Anemone Valck en Tom van Dyck aanwezig. De reeks komt binnenkort uit op TV en dit najaar vinden er nog een aantal nieuwe opnames plaats in Beauvoorde... Waar die voor zullen dienen is voorlopig nog een goed bewaard geheim. Bezoek zelf het kasteel!


3. Het Wijnkasteel van Genoels-Elderen

Het pittoreske Limburgse wijnkasteel Genoelselderen was een ideaal decor voor de fictiereeks Zuidflank, over een familie van wijnbouwers. Het beste deel van het verhaal? Je kan er ook écht wijn gaan proeven. Naast heerlijke wijn herbergt het kasteel ook een stuk waardevol erfgoed dat zéker een bezoek waard is.


4. Fort Liezele

Forten komen regelmatig aan bod in films met een oorlogsthematiek, zoals het pantserfort van Liezele in Puurs, dat zowel in de tv-series In Vlaamse Velden als De smaak van De Keyser uitvoerig in beeld komt, maar ook in de film De hel van Tanger met Filip Peeters. 


5. Paviljoen De Notelaer

Niet ver daarvan vind je langs de Schelde het prachtige paviljoen De Notelaer, dat ooit toebehoorde aan de hertogen van Ursel, maar in de reeks Stille Waters een rol opeist als villa van de industrieel Vorlat. Onlangs stond ook de beruchte stoel van één aan het knappe, kleine paviljoentje. 


6. Paleis op de Meir

Ook het Paleis op de Antwerpse Meir is een bijzonder gegeerde locatie voor filmmakers. Dit voormalige paleis van de Belgische koningen, en ooit nog eigendom van Napoleon en Willem I, werd afgelopen zomer ingeschakeld tijdens de opnames van Mr.Right, een razend populaire Chinese tv-serie met miljoenen kijkers.


Ledenvoordeel
Als lid van Herita krijg je bij al deze fotogenieke plekken en honderden andere monumenten een mooi voordeel aangeboden.
Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan!