Zoniënwoud erkend door UNESCO als Werelderfgoed

Het Zoniënwoud. (CC BY-NC-ND 2.0) Frans De Wit
B&B Hippo-droom.

Het Werelderfgoedcomité besliste vrijdag tijdens de conventie in Krakau dat een deel van het Zoniënwoud binnenkort op de Werelderfgoedlijst van de Unesco komt te staan.

bron: De Standaard


Vlaams minsiter-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) bevestigen: ‘Het Werelderfgoedcomité heeft deze wouden erkend omdat ze gezamenlijk getuigen van de uitzonderlijke evolutie en impact van het beuken-ecosysteem in Europa sinds de laatste IJstijd.’


Het is niet het volledige Zoniënwoud dat erkend wordt als werelderfgoed. Het gaat specifiek om de delen die als integraal bosreservaat zijn aangeduid en waarin ook geen enkel beheer meer gebeurt. Ook in de andere landen zijn de best beschermde delen geselecteerd.


Natuurlijk werelderfgoed

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: ‘Wij zijn bijzonder vereerd dat het Zoniënwoud als natuurlijk Werelderfgoed is erkend. Het is een uniek gegeven, omdat alle werelderfgoed dat ons land tot nog toe rijk is, door de mens is gemaakt, en dus gecatalogeerd wordt als ‘cultureel’ erfgoed. Het Zoniënwoud is een van de laatste ongeschonden stukken grondgebied, en wordt daarom ingeschreven als ‘natuurlijk’ werelderfgoed.’


Verblijven in het Zoniënwoud

Midden in het Zoniënwoud bevindt zich een uitzonderlijk majestueus gebouw met koninklijke allures. Dit is de Koninklijke Loge van de voormalige renbaan, lange tijd de trots van de Belgische paardensport. De renbaan van Groenendaal kwam er onder impuls van Koning Leopold II en werd geopend in 1887. Langs de renbaan stonden vroeger twee metalen tribunes waartussen de loge van Koning Leopold II stond.


Vandaag is de loge omgetoverd tot B&B Hippo-Droom en kan je in de charmevolle gerestaureerde Belle Epoque villa uit 1900 overnachten in het Zoniënwoud. Herita-leden kunnen hier zelfs verblijven met korting.


Nog geen lid van Herita? Meld je snel gratis aan!