Open Monumenten

Herita heeft een netwerk van monumenten, archeologische sites, landschappen en varend erfgoed over heel Vlaanderen. Als lid van Herita kan je bij deze monumenten genieten van heel wat voordelen en exclusieve activiteiten.

Word hier lid van Herita.

Zoek hier naar alle monumenten in ons netwerk en vind je voordeel:

't Grom Herita Ledenaanbod
't Grom, is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. Het is de bedoeling om de duurzame tuinbouw en het tuinbouwerfgoed op een speelse en interactieve wijze tot bij het brede publiek te brengen.
Abdij van Averbode
De abdij van Averbode, je komt er tot rust in de stilte van de barokke abdijkerk en rond de waterspiegel op het binnenplein. Je ontmoet er anderen in het abdijcafé dat ingericht is in de 17de eeuwse schuur.
Abdij van Tongerlo
De Onze-Lieve-Vrouwabdij van Tongerlo huisvest al bijna negen eeuwen een gemeenschap van norbertijnen of reguliere kanunniken van Prémontré. Gesticht in 1130, vanuit de Sint-Michielsabdij in Antwerpen, kent zij een lange en rijke geschiedenis.
Abdijmuseum Ten Duinen
Ontdek de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van Cîteaux, een Europees project avant la lettre. Geen saaie, stoffige bedoening of een ver-van-mijn-bedshow. Wel een unieke archeologische site en een eigentijds museum dat het verhaal van de stille stenen levendig brengt.
Abdijsite Herkenrode © Guy Van Grinsven
De abdijsite van Herkenrode is een soort ministadje dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt. De plek was eeuwenlang een prestigieuze abdij van de cisterciënzerinnen, een kloosterorde. Vandaag is het omgetoverd tot een indrukwekkende plek waar spiritualiteit, cultuurgeschiedenis, natuur en toerisme samengaan!
Adeläide vakantiewoning - Ronse
Op 5 minuutjes wandelen van de Grote Markt van Ronse, staat een opvallend burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Industrieel R. De Rodere bouwde het in 1885 en liet het jaartal in de gevel inbeitelen.
AMUZ - Antwerpen © Stany Dederen
AMUZ is gesitueerd in en rondom de barokke Sint-Augustinuskerk, gelegen in de trendy Kammenstraat in het centrum van Antwerpen. Het gebouw combineert een indrukwekkend historisch kader met een prachtige hedendaagse architectuur.
Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht
Het Kasteel van Roost dateert uit de eerste helft van de 14 de eeuw en werd gebouwd uit recuperatiemateriaal. Het kasteel diende als verdedigingswerk langs de Dijle. In 1828 werd het kasteel afgebroken en ook het neerhof moest het door een brand in 1833 ontgelden. Uiteindelijk werd in 1939 de kasteelsite doorsneden door de aanleg van de Antitankgracht.
Een team van 30 gidsen toont je de mooiste bezienswaardigheden en alle verborgen parels van Antwerpen.
De Rieten, Meeuwen-Gruitrode
Bezoek het archeologisch park de Rieten en maak kennis met het verhaal van de mensen die 2400 jaren geleden in deze regio leefden.
In 2015 ging een team van archeologen van de Universiteit Gent en GATE-archaeology aan de slag in Waarmaarde-Kerkhove. De aanleiding was de bouw van een nieuwe stuw langs de oevers van de Boven-Schelde. Het doel voor ogen was eenvoudig maar daarom niet minder uitdagend: het unieke prehistorische landschap, dat eeuwenlang meters diep bewaard lag onder de rivierklei, documenteren en bestuderen voor de graafmachines van start gingen.
B&B De Gilleminus is een mooie bed & breakfast in een schitterend herenhuis gebouwd op het einde van de 19de eeuw. Het huis maakt deel uit van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.
B&B Hippo-Droom & De Koninklijke Loge - Hoeilaart
B&B Hippo-Droom is gevestigd in een charmevolle gerestaureerde Belle Epoque villa (°1900) in het Zoniënwoud. De B&B telt 8 ruime luxe-kamers, een privé tuin, binnenkoer, een zalig zonterras en een weide waar de paarden kunnen grazen. De inrichting is gezellig hedendaags modern en met een knipoog naar de natuur en regio.
Villa Emma is een gezellige bed & breakfast in een Gentse cottage-villa uit 1909. De volledige tweede verdieping en een deel van de erboven gelegen zolder zijn vernieuwd. Het resultaat? Twee multifunctionele, luxueuze gastenkamers.
Backstay Hostel - Vooruit
In het voormalig redactiekantoor van ‘Dagblad Vooruit’ in de Sint-Pietersnieuwsstraat is het Backstay Hostel ondergebracht. Dit monumentaal Art Deco pand spreekt op z’n minst tot de verbeelding...
Bakkerijmuseum – Veurne
Het Bakkerijmuseum bezit de belangrijkste collectie aan bakerfgoed van België. Het museum bevindt zich in een voormalige Zuidgasthoeve waarvan de schuur recent gerestaureerd werd. Ontdek de rijke collectie aan bakkerij-schatten zoals unieke speculaasplanken, wafelijzers en zelfs een fiets op rollen waarmee roomijs gemaakt werd.
Bank van de Arbeid - Gents Stadsontwikkelingsbedrijf Herita
In 1923 opende de imposante Bank van de Arbeid de deuren in het centrum van Gent. Gedurende elf jaar konden arbeiders hier met hun spaargeld terecht. Reeds in 1934 moest de bank de deuren sluiten en verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie.
iPadwandeling © Toerisme Beringen
Be-MINE is de grootste industrieel-archeologische site in Vlaanderen, niet alleen omwille van de omvang maar ook omwille van de volledigheid waarbij een mijnnederzetting in al zijn verschillende onderdelen bewaard is gebleven. Zowel de industriële site als de mijnterrils, de mijncité, het kolenspoor en de kolenhaven.
Begijnhof van Hoogstraten
Het Stedelijk Museum van Hoogstraten is gelegen op één van de mooiste begijnhoven van Vlaanderen.
Sint-Alexiusbegijnhof - Dendermonde
Het Sint-Alexiusbegijnhof is de ideale plaats om meer te weten te komen over het leven van de begijntjes en dat van onze voorouders. Bezoek een authentiek ingericht begijnenhuisje, ontdek het leven zoals het was in de 19e en 20e eeuw en maak een rustig wandelingetje in de sier- en kruidentuin!
Begijnhofmuseum - Turnhout
Het prachtige Begijnhof van Turnhout behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. In dit oord van rust en stilte bevindt zich het Begijnhofmuseum. Het museum wil de erfenis van de begijnen levend houden. Het ademt een huiselijke sfeer uit door museumruimtes die ingericht zijn met religieuze en huishoudelijke voorwerpen die toebehoorden aan Turnhoutse begijnen.
© Annemie America
Pal in het hart van de stad Hasselt, aan de Sint-Quintinuskathedraal, vind je de beiaardtoren. 168 trappen brengen je van de begane grond naar een adembenemend panorama over Hasselt . Onderweg maak je kennis met de tijd: beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen en een luiklok luiden. Bovenaan, na een passage langs de 18de-eeuwse speeltrommel en de beiaardierkamer, geniet je van op de klokkengalerij een indrukwekkend uitzicht over de stad. Ledenvoordeel Als Herita-lid krijg je een korting van 50% op het standaardtarief . Je betaalt € 2 in plaats van € 4. Ben je nog geen lid? Meld ...
Belevingscentrum '14-'18 Herita
Het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk richt zich op de provinciale oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal, maar niet op de klassieke museale manier. De nadruk ligt namelijk op beleving. De ruimtes hebben allemaal een andere invulling.
Belfort Aalst
Dé blikvanger op de Aalsterse Grote Markt is het oud schepenhuis met belforttoren en gebiedshuisje, in de volksmond het belfort genoemd.
Belfort Gent
Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. De toren met een hoogte van 95 meter staat symbool voor de macht van het volk in het rijke middeleeuwse verleden van de stad. Beklim de toren en je wordt beloond met een fabelachtig uitzicht over de stad!
© Belle Epoque Centrum
Het Belle Epoque Centrum laat je kennis maken met de mooiste tijd die we in de 19de en 20ste eeuw kenden: de belle époque, gekend om haar bloeiende cultuur en opvallende welvaart. Je wordt ondergedompeld in de zorgeloze en feestelijke sfeer die Blankenberge in die periode uitstraalde.
Het Hageven is een indrukwekkend natuurgebied van meer dan 600 ha, een mozaiek van verschillende soorten natuur .
Bilzen Mysteries - Alden Biesen
De spannende attractie Bilzen Mysteries met internationale allure bezoek je niet maar beleef je!
Het Bocholter Brouwerijmuseum vindt zijn oorsprong bij één van de oudste familiale brouwerijen van België. Gesticht door Jean Martens (1919-2008), vertelt zijn verbazingwekkende collectie al sinds 1979 het verhaal van de ware bierkunst doorheen de industriële geschiedenis vanaf 1758 tot nu.
Brouwerij Bourgogne des Flandres - Brugge
De brouwersdynastie Van Houtryve drukt met maar liefst drie brouwerijen zijn stempel op de Brugse brouwerstraditie. Al in 1765 is er notie van een naamloze boerderij-brouwerij te Loppem onder Pierre-Jacques Van Houtryve, maar het is zijn zoon die van de gedeputeerde Staten van Vlaanderen toelating krijgt om in 1825 binnen de Brugse stadsmuren te beginnen brouwen. Brouwerij Den Os is geboren.
Dit authentieke pand werd gebouwd in 1907 om dienst te doen als stelplaats voor de locomotieven en de passagiersrijtuigen van de tramlijn Diest - Koersel. Aanvankelijk werd hier de stoomtram gestald (jawel, stoomtram!), daarna kwamen de gemotoriseerde rijtuigen. In 1954 werd de tramlijn vervangen door een busdienst, de trams in de stelplaats maakten dus na bijna vijftig jaar plaats voor bussen.
In het West-Vlaamse Roeselare stichtte de familie Rodenbach in 1821 de brouwerij. Het bier dankt z'n unieke kwaliteit en meesterlijk karakter aan de eikenhouten foeders waarin het rijpt. Pittig detail: de foederzalen waar het bier rijpt, zijn net zoals de oude brouwzaal, de voorgevel van de mouterij en de moutast beschermd erfgoed .
Brouwerij Roman - Oudenaarde
Brouwerij Roman ligt in Oudenaarde, in het hart van de Vlaamse Ardennen. In de oudste familiebrouwerij van het land werd de passie voor bier brouwen overgedragen van generatie op generatie sinds 1545.
C-mine expeditie is een uniek belevingsparcours, dat al je zintuigen zal prikkelen. Deze avontuurlijke tocht dompelt je onder in boeiende verhalen over de mijn in al zijn vormen.
Fransmansmuseum - Koekelare
CC De Brouwerij is een gerestaureerde 18de-eeuwse brouwerij gelegen in het centrum van Koekelare die plaats biedt aan twee musea, de dienst voor toerisme & cultuur en de lokale bibliotheek. De voormalige brouwerij-mouterij Christiaen is vandaag dan ook een plaats waar je niet langer dronken wordt van bier, maar van kunst en cultuur in alle gaten en hoeken!
Cinema De Keizer - Lichtervelde
Cinema De Keizer is de oudste dorpscinema van het land. Het pand werd gebouwd in 1715 en deed dienst als herberg, brouwerij en eerste gemeentehuis van Lichtervelde voor Gerard Debaillie het in 1924 als cinema in gebruik nam. In 2012 werd het door de Vlaamse overheid herkend als cultureel en historisch erfgoed.
Het waterkasteel van Gruitrode spreekt al eeuwen tot ieders verbeelding. In de volksmond wordt er gesproken van de commanderij. Die benaming verwijst naar de periode van 1416 tot het einde van de 18de eeuw toen het goed Gruitrode werd bestuurd door de commandeurs van de Duitse Orde.
Nationaal Park Hoge Kempen
Op de plek waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, geniet je nu van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s. Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.
Deze bakstenen stellingmolen is een kanjer in zijn soort: 25 m hoog tot in de nok en daarmee de hoogste molen van België.
Cultuurcentrum De Grote Post Herita Partners
Het voormalige postgebouw, ontworpen in 1945 door architect Gaston Eysselinck, werd door B-Architecten omgevormd tot een bruisend cultuurcentrum. Sinds 2012 kun je hier proeven van theater, comedy, dans, muziek, tentoonstellingen,...
Cyclant Herita
Cyclant organiseert leuke gegidste fietstochten in Antwerpen. Hun persoonlijke aanpak en mix van historisch en actueel zorgt voor een ontspannen tour langs bekende en minder bekende plekken.
Het nieuwe Damiaanmuseum, een eigentijds en interactief belevingscentrum, neemt je mee in de voetsporen van Damiaan (1840-1889), de grootste Belg.
de Bottelarij - Ulbeek
De Bottelarij is een hartelijk huis waar het fijn is om te vertoeven. Architectuur, kunst en cultuur hebben een bijzondere plaats, met respect voor wat er ooit was, met liefde voor wat er nu is en zorg voor wat het later kan worden.
De Centrale - Gent
De Centrale in Gent is zo’n plaats waar je je na een bezoek spontaan laat inschrijven op de nieuwsbrief. Je doet dat omdat je overdonderd bent door de warmte waarmee het pand voelbaar gevuld is sinds zijn nobele herbestemming.
Crangon
Heb je altijd al eens je eigen garnalen willen vangen in de zee? Het kan met de Crangon: de laatste, in België gebouwde, houten vissersboot.
Gallische hoeve Gent Herita aanbod ledenvoordeel
De Gallische Hoeve te Destelbergen bij Gent is een wetenschappelijk verantwoorde reconstructie van een landelijke nederzetting uit de Late IJzertijd / vroege Gallo-Romeinse periode. Verschillende aspecten van de Gallische samenleving worden in de kijker gezet.
De Normandie - Koksijde
De Normandie is een beschermd monument gebouwd in de vorm van het gelijknamige vlaggenschip dat in 1935 de snelste trans-Atlantische overtocht tussen Le Havre en New York realiseerde.
Oude kaasmakerij passendale herita leden
De Oude Kaasmakerij is een levendige herinnering aan het kaasmaken tijdens het interbellum. De rijke traditie van het kaasmaken wordt op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht.
De Roma - Borgerhout © Paulien Verlackt
Cinema Roma bepaalde vanaf 1928 mee de filmgeschiedenis van Antwerpen. Met 2000 stoelen was de majestueuze cinemazaal lang de grootste van de stad.
De ruien Herita
De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen.
De Stenen Bergmolen - Rijkevorsel
De Stenen Bergmolen werd opgericht in 1861-1862. Verschillende molenaars bemaalden de molen tot in 1960. Nadien werd er tot in 1981 een café ondergebracht in de molenbelt.
De Voorhaven - Gent
De Voorhaven is vandaag het grootste beschermde stadsgezicht van Gent met meer dan 15 geklasseerde monumenten.
De muren spreken olijfje herita
Oude muurschilderingen hebben een historische en artistieke waarde, behoren tot het culturele erfgoed en geven kleur aan het straatbeeld! Demurenspreken VZW zet de schilderingen in de kijker en streeft ernaar om ze te inventariseren, beschermen en restaureren.
den AST – streekmuseum Halle en oude mouterij van Roye - Halle
Op een boogscheut van het historisch en toeristisch centrum van Halle vind je in den AST het streekmuseum en het stadsarchief van Halle. Deze zijn gevestigd in de oude mouterij Van Roye, een beschermd monument en een industriële erfgoedparel.
Het monumentale huis Den Wolsack is de thuisbasis van erfgoedorganisatie Herita. Achterin de tuin van Den Wolsack vind je de Hofkamer, een pronkruimte uit 1772.
Domein de Renesse - Malle
Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel, waarvan de vroegste sporen dateren uit de 15de eeuw, kende een woelige geschiedenis.
Duitse militaire begraafplaats - Lommel
De militaire begraafplaats van Lommel vertelt een omvangrijk deel van de oorlogsgeschiedenis in België en West-Europa. Onder de gesneuvelden bevinden zich onder andere slachtoffers van de Achttiendaagse Veldtocht, de bezetting en bevrijding van België, het Ardennenoffensief en de Slag om het Hürtgenwald.
Emile Van Dorenmuseum
Ontdek het verhaal van de 19de-eeuwse landschapschilders in het originele kader van de woning van één van hen: Emile Van Doren (1865-1949).
Ensorhuis © Steven Decroos
Het Ensorhuis, ooit de woning van James Ensor, is uniek in zijn genre. Het is een uitnodiging aan de bezoeker om een reis te maken naar de vroege 20e eeuw, naar de leefwereld van James Ensor. Dit gebeurt op een suggestieve wijze via het openstellen van de ruimten waar de kunstenaar heeft gewoond en gewerkt.
Eperon d'Or - Izegem
Het prachtig gerestaureerde art deco gebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, is een tastbare getuigenis van het succes van de Izegemse schoennijverheid in de jaren 1930. De vele fabrikanten en werknemers zorgden voor grote welvaart en een bruisend sociaal leven in de stad.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Antwerpen
Aan het mooiste pleintje van Antwerpen, met de Sint-Carolus Borromeuskerk als buur, is Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een literaire schatkamer boordevol eeuwenoud Vlaams cultureel patrimonium.
Verscholen achter een statige beukendreef en omsloten door een imposante walgracht ligt het kasteel Hof ter Welle. Deze unieke erfgoedsite, beschermd als landschap en als monument, gaat terug tot de dertiende eeuw. Het domein evolueerde van een omwalde herenhoeve in de late middeleeuwen tot een riant renaissancekasteel in de zeventiende eeuw.
Het FeliXart Museum vormt, samen met de boomgaard en de hoeve van de schilder Felix De Boeck, de site FeliX: een groene oase in een verstedelijkte omgeving, waar kunst en ecologie gecombineerd worden.
Felixatelier © Sigrid Spinnox
Je hebt de stadsarcheologen misschien wel al aan het werk gezien tijdens opgravingen, maar wat gebeurt er nadien met al die vondsten? Dat kan je in het Felixatelier te weten komen. Het Felixatelier is de plek waar het archeologisch erfgoed van de stad Antwerpen wordt verwerkt en onderzocht. De medewerkers reinigen, puzzelen, nummeren, verlijmen en beschrijven er de aardewerkscherven, pikken zeefstalen uit, voeren microscopisch onderzoek uit en verwerken de opgravingsgegevens tot rapporten. Je kan hen dagelijks aan het werk zien. Verder is er in het Felixatelier ook de mini-expo “De stad is ...
Fort 5 - Edegem
Vanaf 1860 bouwde de regering rond de stad Antwerpen een verdedigingsgordel waar Europa naar opkeek. Die gordel bestond uit een stadsomwalling en acht forten. Elk onderdeel was een pareltje van toptechnologie wat betreft baksteen- en vestingbouw. Ondertussen is de omwalling van de stad verdwenen en blijven enkel de forten over. Fort 5 is een goed bewaarde getuige van deze fortengordel.
Fort Eben-Emael
Het fort van Eben-Emael, gebouwd van 1932 tot 1935 werd als één van de sterkste vestingen van Europa beschouwd. Het fort heeft 2 ondergrondse verdiepingen en 17 gevechtsopstellingen. De gevechtsopstellingen in gewapend beton zijn onderling en met de kazerne verbonden door een ondergronds gangenstelsel van 5km. De ondergrondse kazerne was voorzien op 1200 soldaten.
Fort Liefkenshoek - Beveren
Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit eind 16e eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad en de haven van Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese.
Fort Liezele Herita leden
Bezoek het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse Fortengordels. Gebouwd door het Belgische leger, doorstond het twee wereldoorlogen en vormt het nu een vestingbouwkundige parel in een groene zone.
Fort Napoleon - Oostende
Fort Napoleon, begin jaren 1990 een monumentale ruïne en de prooi van vandalen, nu het belangrijkste militaire gebouw in ons land uit Napoleons tijd! Een spannende rondleiding met iPod voor jong en oud voert je terug in de tijd, naar het einde van de 18de eeuw.
Fort van Breendonk
De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Het is één van de best bewaarde kampen in Europa.
Fort van Oelegem
Het Fort van Oelegem is een betonnen pantserfort, gebouwd in de periode 1909-1914, in het kader van de uitbreiding van de Versterkte Stelling Antwerpen. Het was destijds het zwaarst bewapende en tevens grootste fort van de Antwerpse buitenlinie. Tijdens de slag om Antwerpen anno 1914 lag Fort Oelegem buiten de eigenlijke aanvalszone en ontsnapte het zo aan vernietiging door de zware Duitse belegeringsartillerie.
Gallo-Romeins Museum, Tongeren
Ontdek het verhaal van de mens, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd.
Garden Citywijk Elsdonk - Edegem
De Garden City werd een voor die tijd ultra-moderne tuinwijk, een echt urbanistisch sprookje, geroemd in binnen- en buitenland.
Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne Herita ledenaanbod
Op een schitterend domein van bijna 3 hectaren ligt het Gemeentelijk Museum Gevaert Minne. Sedert 1992 is het pittoreske domein eigendom van de gemeente Sint-Martens-Latem. De collectie vertelt het verhaal van de grote klassieke periode van het Leiedorp Latem en omvat meesterwerken van het symbolisme, impressionisme en expressionisme, getuigenis van Sint-Martens-Latem als kunstenaarsdorp.
Getijdenmolen - Kruibeke  © Frieke Janssens
De Getijdenmolen in Rupelmonde is, met het grootste binnenwaterrad van België, een echt erfgoedpareltje. Op deze plaats stond al een molen in 1187, de huidige molen werd in 1517 gebouwd.
Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel
Het Godelievemuseum is gelegen op het domein van de schilderachtige abdij Ten Putte. De abdij, die bezocht wordt door talrijke bedevaarders en toeristen, bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel in 1070 vermoord werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf.
Vzw Grafzerkje is een groep begraafplaatsfanaten die regelmatig een bezoek brengt aan funerair interessante plaatsen in binnen- en buitenland.
Gravensteen - Gent
Het Gentse Gravensteen is een adembenemend middeleeuws kasteel dat al eeuwenlang het uitzicht van het Gentse stadscentrum bepaalt. Het werd gebouwd in 1180, om aan de burgers te tonen wie de baas was.
Het Grevenbroekmuseum leid je doorheen de vele eeuwen geschiedenis van de Kempen, van de vroegste tijden tot laatste wereldoorlog.
Grotten van Kanne – Riemst
Beleef een geweldige en leerrijke ervaring tijdens je bezoek aan de mergelgrotten! Een unieke, ondergrondse wandeling in het verborgen dorpje onder de heuvels van Kanne.
Katoen Natie HeadquARTers herita
HeadquARTers is het hoofdkwartier van de internationale groep Katoen Natie, een werelwijd opererende Vlaamse onderneming die verankerd is in Antwerpen. Architectenduo Robbrecht en Daem wisten er vier 19de-eeuwse magazijnen, twee art-nouveauhuizen en een nieuwbouw te integreren in een harmonieus geheel.
De Heetveldemolen ligt in de vallei van de Mark, een zijrivier van de Dender. De molen vormde samen met de naburige boerderij, toen een omwald kasteel, het domein Heetvelde.
Natuurliefhebber, toerist, smulpaap, wandelaar, kunstenaar, bioloog of historicus? Iedereen vindt zijn gading aan het Donkmeer. In de reservaatzone wisselen oude broekbossen die kolonies van de aalscholver en blauwe reiger herbergen, fraaie turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggevegetaties, drijftillen en een historische eendenkooi, elkaar af.
huis van Oscar Herita
Ontdek de woning, de tuin en de collectie van de kunstschilder Oscar Van Rompay in het hartje van Lier!
Het Orgel in Vlaanderen
Het Orgel in Vlaanderen wil de orgelcultuur en het orgelerfgoed in Vlaanderen bevorderen, herwaarderen, ontsluiten en meer bekendheid geven bij het grote publiek.
Het Stadsmus © Filip Claessens
De dubbelwoonst Stellingwerff-Waerdenhof omvat het 15de-eeuwse Waerdenhof en een 19de-eeuwse patriciërswoning in neo-Venetiaanse palazzostijl, gebouwd door de familie Stellingwerff. Het geheel werd in 1980 beschermd als monument. Na omvangrijke restauratiewerken, waarvoor architect Van Meer in 1989 de Provinciale Monumentenprijs kreeg, wordt het stedelijk museum Het Stadsmus erin gehuisvest.
historium Brugge
Historium, gelegen op de Markt van Brugge, is een historische belevingsattractie die haar bezoekers wil onderdompelen in het Brugge van de 15de eeuw.
hobos
In het noordoosten van Limburg ligt het Grote Hof en het landgoed Hobos; Een uniek en afwisselend landschap van bossen, weilanden, vijvers, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex met moestuin en parkelementen.
hof van busleyden
Het Bourgondische stadspaleis, Hof van Busleyden, wordt op dit moment door Musea & Erfgoed Mechelen tot een hedendaags stadsmuseum omgetoverd. Het nieuwe museum opent haar deuren in 2018. In de tussentijd is het Hof van Busleyden wel open tijdens tijdelijke tentoonstellingen, educatieve workshops voor kinderen en scholen of voor erfgoedprojecten.
Hopmuseum Poperinge
Het Hopmuseum bevindt zich in monumentale stadsschaalcomplex. Hier werd hop vroeger gewogen, gekeurd en gestapeld.
Hotel d’Hane Steenhuyse - Gent
Dit 18de-eeuwse hôtel de maître met hemelse balzaal en rijk gedecoreerde salons heeft een roemrijk verleden. De namen in het gastenboek spreken dan ook tot de verbeelding.
Muzieksalon - Huis Beaucarne
Huis Beaucarne is een beschermde woning uit de 18de eeuw met een boeiende geschiedenis en veel fascinerende collecties. De woning aan het dorpsplein van Ename werd in 1748 aangekocht door Jacques Beaucarne en bleef sindsdien steeds bewoond door dezelfde familie. Hierdoor zijn de authentieke interieurs en originele collecties bewaard kunnen blijven tot op vandaag.
Huis Nagels – Sint-Truiden
Dit notarishuis met eclectische gevel en interieur, werd in volle Belle Époque periode (1892) door notaris Louis Nagels en zijn echtgenote Emma Debruyn gebouwd. Het stadskasteel, van de hand van de stadsarchitect van Sint-Truiden -Edmond Serrure jr.- is voorzien van een indrukwekkende renaissance-inkomhal met staatsietrap.
Huis van Oombergen (KANTL) - Gent
Dicht bij de Gentse Vrijdagsmarkt is de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gevestigd in een 18de eeuws herenhuis. Architect David ’t Kindt, die de hele Gentse rococo-architectuur domineerde, bouwde het op de plaats van het middeleeuwse 'steen' van de Gentse patriciërsfamilie Damman.
Huisje Mostinckx
Sprookjesachtig , aantrekkelijk, maar tegelijkertijd een beetje vreemd. Met wekkers die opgewonden moeten worden, waskommetjes, een gekke waterketel en dito koffiepot, een kachel die met kolen moet gestookt worden om een kommetje pap te bereiden, matrassen die met stro gevuld zijn …
Huisje van Majutte
Het Huisje van Majutte in de Breydelstraat 10 te Blankenberge is wellicht het meest typische, oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust. Hier maak je een sprong in de tijd.
Huize Ernest Claes - Zichem
Bezoekerscentrum-museum Huize Ernest Claes is gevestigd in de hoeve waar Ernest Claes in 1885 werd geboren. Het museum ontstond in 1967 en gaat dieper in op het leven en werk van de schrijver. Het interieur gunt ook een blik in het leven zoals het was rond 1900.
In Flanders Fields Museum Herita
Het In Flanders Fields Museum bevindt zich in de historische Lakenhalle (bouw afgerond in 1304). Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog.
Jenevermuseum - Hasselt
In het Jenevermuseum kom je te weten waarom jenever “jenever” heet. Waarom het door niemand in het bijzonder werd uitgevonden. En op welke manier het de geschiedenis heeft bepaald. Filmpjes, geluidsfragmenten, een multimediale stokerijenkaart, museumgames en verschillende geurinstallaties nodigen uit tot actie.
Stokerij Vandamme Herita ledenvoordeel
Jeneverstokerij van Damme is een begrip in Oost-Vlaanderen. De jenever wordt er nog steeds volgens de ambachtelijke methodes uit de 19de eeuw gestookt.
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Kinkenberg, Voeren
Aan het pittoreske pleintje van de Kinkenberg in ‘s Gravenvoeren werd in 1715 deze kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Herita beheert de kapel nu, zodat zowel jij als de komende generaties de Klinkenbergkapel dagelijks aan de buitenzijde kunnen bezichtigen.
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen - Oud-Heverlee
De 17de eeuw, dat is in Vlaanderen de tijd van de bloeiende bedevaartsplekken. Deze wonderlijke kapel midden in het Meerdaalwoud is daar één van.
Kasteel Beauvoorde - Veurne
Kasteel Beauvoorde is één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Ontdek in het prachtig kasteelpark dit pareltje dat gerestaureerd werd naar 17e eeuwse normen!
Kasteel Cortewalle - Beveren
Kasteel Cortewalle is een prachtige waterburcht gelegen in een uitgestrekt park van 10 ha. Het oudste gedeelte van het kasteel dateert uit het begin van de 15e eeuw. De verbouwingen zijn zeer talrijk geweest.
Kasteel d'Ursel Herita
Het kasteel van Hingene was eeuwenlang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Sinds 2003 brengt de provincie Antwerpen er nieuw leven.
Kasteel de Merode - Westerlo
Het Kasteel de Merode is meer dan 600 jaar oud en nog steeds bewoond door de Prinsen de Merode. Het kasteel, normaal gesloten voor het publiek, is enkel open tijdens het weekend van de Kasteelfeesten.
Kasteel de Viron - Dilbeek
Baron de Viron de Diéval liet dit prachtige kasteel in 1862 bouwen. De architect Jean-Pierre Cluysenaar hanteerde kenmerken van de Engelse neo-Tudorstijl. Dit uit zich in een speels karakter met spietorentjes, kantelen, peervormige daken, schijnschietgaten en blinde rondboogjes.
Kasteel Hof ter Linden - Edegem
Het neoclassicistisch kasteel met koetshuizen dateert uit de achttiende eeuw en is omgeven door een landschapspark van 55 ha, bestaande uit een eeuwenoude dubbele lindendreef, een historisch park met waterpartijen, verschillende percelen bos en landbouwgronden.
Nieuwenhoven Herita leden
1000 jaar rijke geschiedenis op één plek: de benedictijnen, de adel, de branden, restauraties, stijlinvloeden en verbouwingen van het kasteel zelf. Het vormen slechts enkele aspecten die het kasteel Nieuwenhove zo fascinerend maken. Zeker het bezoeken waard!
Kasteel Ooidonk - Deinze
Op een boogscheut van Gent, in een meander van de Leie, ligt het sierlijke en statige Kasteel Ooidonk. Het omringende water en het fraaie park stralen een en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter.
Kasteel van Beersel
Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land.
Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel, maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf.
Kasteel van Groot-Bijgaarden
Het kasteel van Groot-Bijgaarden, gelegen aan de rand van Brussel, in een oase van groen, is één van de pronkstukken van het archeologisch erfgoed in ons land.
Kasteel van Horst.jpg
Horst? Da’s een écht ridderlijk feestkasteel, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels! Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Unieke stucwerkplafonds, de middeleeuwse toren die pronkt in de kasteelvijver en wacht op jouw bezoek.
slot van laarne Herita
Dit sublieme 14de-eeuwse kasteel nabij Gent is één van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Het is nu gedeeltelijk ingericht als museum, met onder meer een fraaie collectie wandtapijten, meubels, een wapencollectie en zilverwerk.
Kasteel van Loppem. Herita voordeel
Het kasteel van Loppem is een parel van neogotische "totaalkunst", met een rijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken. Het kasteel is omringd door een mooi park waar je heerlijk kan verdwalen in het groene doolhof.
Het Kasteel van Poeke spreekt tot de verbeelding. Dit hoeft ook niet te verbazen als je weet dat de naam van de naburige beek, Poeke, in het Keltisch ' de mooie' of 'de aangename' betekent.
Het kasteel van Rumbeke is een van de oudste renaissancekastelen van België. In de 18e eeuw werd het licht classicistisch verbouwd, waarbij het Sterrebos werd aangelegd.
Kasteel Wijnendale - Torhout
Op 3,5 km van de Torhoutse binnenstad staat Kasteel Wijnendale. Verweven met de Torhoutse en Europese geschiedenis, herbergt dit kasteel 1.000 jaar geschiedenis. Elke zaal van het museum belicht een bepaalde periode uit de rijke geschiedenis van het kasteel.
Kasteel Wissekerke - Foto Dave Geukens
Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz, aan ’t Keizerrijk van Napoleon vereisten ’n waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire.
Kazerne Dossin Herita ledenvoordeel
De Dossinkazerne werd tussen 1942 en 1944 door de Duitse bezetter gebruikt als SS-Sammellager. Vandaag vormt de oude kazerne samen met het nieuwe museumgebouw een baken van herinnering.
Keizersbastion © Dienst archeologie Antwerpen
In de 16de eeuw was Antwerpen beschermd door de zonaamde Spaanse omwalling. Een deel ervan, het Keizersbastion, kwam in 2003 aan het licht tijdens de archeologische begeleiding van de Zuiderleien. Omwille van de grote erfgoedwaarde werd beslist om de zuidelijke flank met bastionpunt te behouden door het te verplaatsen. Het werd in 2006 zes meter dieper heropgebouwd op niveau -3 van de ondergrondse parkeergarage ‘Nationale Bank’. Hier kan je dus te allen tijden een deel van het Keizersbastion gratis bezichtigen. De bastionhoek toont aan de basis een mooi afgewerkte halve piramide, zeldzame ...
Kinderbrouwerij - Poperinge
De Kinderbrouwerij is gevestigd in de voormalige dorpsbrouwerij-mouterij St.-Joris op het dorpsplein van Reningelst. De site herbergt nog een aantal mooie relicten van de brouwactiviteiten, maar het is geen museum. De Kinderbrouwerij is een bruisende site waar kinderen eregast zijn en volwassenen het kind in zich opnieuw naar boven kunnen halen.
© Marc Ras
Tussen de bomen van Klankenbos zit een unieke verzameling klankinstallaties verscholen. De kunstwerken zijn een prikkeling voor het oor en een streling voor het oog. Tijdens een bezoek aan Klankenbos word je uitgedaagd om op een bewuste manier met geluid en stilte om te gaan. Een bijzondere ervaring voor mensen van alle leeftijden.
Klokhof Loppem Herita
Het klokhof, een gerenoveerde historische hoeve in het hartje van Zedelgem, dankt zijn naam aan het klokje op de nok van het dak.
Landcommanderij Alden Biesen
Historisch monument, toeristische trekpleister, decor voor evenementen en tentoonstellingen, centrum voor Europese werking en congrescentrum… Alden Biesen, een van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is het allemaal!
Landschap De Liereman
Landschap de Liereman is een uniek natuurgebied in Europa en beschermd zowel als landschap, als natuurgebied en als archeologische site. Al meer dan 10 000 jaar wordt het gebied door de mens gebruikt.
Lange Max Museum Herita
Het Lange Max Museum is voor de Wereldoorlog I-toerist een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie. Vanaf het boerenerf brengt een lange dreef je tot bij de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon 'Lange Max'.
Meer dan een museum! M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven.
© Dominique Provost
Op twee minuten wandelen van M vind je de Sint-Pieterskerk. De oudste kerk van Leuven kent een rijke geschiedenis en toont de Brabantse hooggotische bouwstijl in zijn meest geslaagde vorm. De indrukwekkende kooromgang van de kerk werd ingericht als museum en omgedoopt tot de M-Schatkamer van Sint-Pieter.
Maagdentoren - Zichem
De maagdentoren is gebouwd in de 14de eeuw door Reinier II van Schoonvorst, de heer van Zichem. Circa 1383 gaf de heer van Zichem opdracht tot de bouw van een prestigieuze donjon op zijn kasteeldomein. Na 10 jaar intensieve bouwactiviteit was de maagdentoren een feit.
Memorial Museum Passchendaele 1917
Het vernieuwde Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) opende in april 2004 zijn deuren en werd in 2008 een regionaal erkend museum. Bovendien won het dat jaar de Publieksprijs, een onderdeel van de Museumprijs die Linklater en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen jaarlijks uitreiken. In 2011 volgde de definitieve bescherming van de kasteelgebouwen, waarna de restauratie kon beginnen.
Sinds 1960 ligt dit tot de verbeelding sprekende schip aangemeerd in de Oostendse jachthaven. Het vertelt je graag haar woelige geschiedenis aan de hand van sprekende foto's en voorwerpen uit die tijd. LET OP: de Mercator is tijdelijk gesloten wegens restauratiewerken!
Het gracieuze Merghelynkmuseum uit 1774 is een perfecte reconstructie van een herenhuis door Arthur Merghelynck . Merghelynck richtte als amateur-historicus het huis piekfijn in: prachtige salons, boudoirs en kamers zijn aangekleed met Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk.
© Guy Janssens
Het Merodefestival is dé manier om dé mooie Merode-streek ten volle te beleven. Dit festival combineert muzikaal wandelen in de mooiste natuurgebieden, met prinsheerlijke concertavonden op spannende erfgoedsites.
Midzeelhoeve - Pannenkoekenbistro Herita
De Midzeelhoeve is een beschermde 18e eeuwse hoeve op de Midzelen-site in Sint-Katelijne-Waver. Ontdek de typische kenmerken van de hoeve, ga op ontdekking tussen het decor en koppel je bezoek aan een gezonde wandeling in de prachtige natuur van de Midzelen, de verschillende tuinen of breng een bezoekje aan de buren bij ‘t Grom .
Mijnmuseum © Toerisme Beringen
De oude steenkoolmijn van Beringen heeft een tweede leven gekregen onder de naam be-MINE : een groot deel van de site is gerestaureerd en de mijngebouwen zelf hebben een nieuwe invulling gekregen. Zo vind je op de site bijvoorbeeld het Mijnmuseum van Beringen. Je komt in het mijnmuseum, met bijhorende ondergrondsimulatie, alles te weten over het leven in en rond een steenkoolmijn.
Modemuseum Hasselt © Filip Claessens
Modemuseum Hasselt begeestert je voor mode uit het heden en verleden in de sfeervolle setting van een gerenoveerd zeventiende-eeuws klooster.
Moerenpoort - Tongeren
De Moerenpoort is een van de zes stadspoorten uit het middeleeuwse Tongeren. Ze overleefde als enige de tand des tijds. Vandaag is de robuuste toren omgetoverd tot een museum. Op de toren geniet je van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.
De Molen Te Rullegem is een maalvaardige windmolen uit de 17de eeuw . In 2014 werd een werkende rosmolen vlakbij deze staakmolen opgetrokken en werd zo een historisch landschap hersteld. Je kan de schuddende molen actief beleven en worden “bestoft” met de eeuwenoude geschiedenis van de molen. Voeg deze interessante geschiedenis samen met boeiende folkloreverhalen over de molenaar als vakman, dief en vrouwenverleider en je hebt een verhaal dat je niet snel zal vergeten!
Molen van Hoeke - Damme
Deze molen pronkt langs de expresweg naar de kust. Hoewel hij uit 1840 dateert, is dat er niet aan te zien: de molen is volledig gerestaureerd. Twee keer per maand gratis te bezoeken!
Wie aan natuur in Lokeren denkt, denkt vaak aan het Molsbroek. Het is het grootste beschermde natuurreservaat (ongeveer 80 hectare) van de streek. De wandeldijk biedt een mooi zicht op de uitgestrekte moerasvlakte met talrijke watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.
De eenvoudige gevel van de Oude Houtlei in Gent. Je zou er zo voorbij lopen... Niets wijst erop dat achter deze sobere gevel klooster PoorAckere schuilt.
MOT herita ledenvoordeel
Drie historische gebouwen omgeven door een prachtig natuurdomein, herbergen het museum voor oudere technieken. Kom zelf kennis maken met dit levendig doe-museum in Grimbergen.
MOU oudenaarde Herita aanbod
Het museum MOU ligt in één van de mooiste stadshuizen van België. Ontdek er op een interactieve wijze het rijke verleden van de stad, de collectie wandtapijten en één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen.
Mu.ZEE © Steven Decroos
In de Koningin der badsteden ligt wat verscholen in de Romestraat hèt kunstmuseum aan zee, kortweg Mu.ZEE genaamd. Mu.ZEE creëert een actieve ruimte voor publiek en kunstenaars waar op een ongedwongen, vrije en creatieve manier met kunst kan omgegaan worden.
Museum aan de IJzer - Diksmuide
Museum aan de IJzer. ‘Aan de IJzer’ is een Europese Vredessite met de Paxpoort, de Crypte en de Ijzertoren, waarin het Museum aan de IJzer het beklijvende verhaal brengt van de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog enerzijds en van de Vlaams Ontvoogding anderzijds.
Museum Arnold Vander Haeghen
Een rondleiding door de twee stadpaleizen in de Veldstraat prikkelt al je zintuigen. Je ontdekt er naast de hemelse balzaal en weelderige versierde ruimtes ook het Chinees salon met zijn uniek zijden wandbehang en de werkkamer van Maurice Maeterlinck, de Gentse Nobelprijswinnaar Literatuur.
Het museum Dhondt-Dhaenens (MDD) bezit een rijke collectie Vlaamse kunstenaars. De basiscollectie omvat kunstwerken van onder andere James Ensor , Gust en Leon De Smet , Valerius De Saedeleer , Constant Permeke , Albert Servaes , Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestyne .
Het museum, gelegen in het schilderachtige gehucht Velpen, houdt de herinnering aan de slag der zilveren helmen levend. Op een indrukwekkende maquette van 30 m2 kan je het verloop van de strijd volgen.
Museum Torhouts Aardewerk - Torhout
Het museum Torhouts Aardewerk is ondergebracht in het omwalde Kasteel Ravenhof, dat nog gedeeltelijk voorzien is van authentiek meubilair en wandtapijten. Het museum toont de geschiedenis van het Torhouts Aardewerk, teruggaand tot de 15de eeuw.
Museumapotheek Oud-Rekem - Lanaken
Op de Groenplaats in Oud-Rekem, het Mooiste dorp van Vlaanderen, bevindt zich een sfeervolpand uit 1820. Dit gebouw is gerenoveerd en ingericht tot een sfeervolle trattoria. Een gedeelte van het gebouw is ingericht als museumapotheek met dokterskabinet.
Museumkerk Oud-Rekem - Lanaken
Het voornaamste gebouw aan de Groenplaats is de barokke Sint-Pieterskerk. In 1704 sloot graaf Ferdinand d’Aspremont-Lynden van Reckheim een akkoord met de bisschop van Luik, waarin vermeld werd dat hij de parochiekerk, die op het kasteeldomein stond, mocht afbreken op voorwaarde dat hij op een andere plaats een nieuwe zou bouwen.
Must – Museum voor Textiel - Ronse
Het Museum voor Textiel (MUST) toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van Ronse. In de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Een van de paradepaardjes is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen.
Muzikale wandelingen - Wesp vzw
Muzikale wandelingen in Zichem, rondom het kasteel van Horst & in Leuven. Op zo’n 5 km lange wandelingen, brengen ze verhalen en liedjes rond de rijke geschiedenis van deze plaatsen.
Nationaal Museum van de Speelkaart - Turnhout
Het Speelkaartenmuseum bezit een heus machinepark waarin authentieke drukpersen het productieproces van de speelkaart demonstreren. Naast de boeiende geschiedenis van het spel komt ook het uiteenlopend gebruik van kaarten aan bod: kunstspellen, politieke propaganda, reclame, waarzegkaarten.
Het Natuur- en Erfgoedmuseum bevindt zich op de eerste verdieping van het Natuur.huis, een mooi herenhuis uit het begin van de 20 ste eeuw. In het Museum vind je een permanente tentoonstelling van een grote, unieke collectie opgezette dieren.
NAVIGO nationaal visserijmuseum
In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten?
Neanderthalersite - Lanaken
De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat.
Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst is een plek waar beeldende kunst gepresenteerd wordt, in dialoog met andere disciplines. Tentoonstellingen, concerten, performances, film- en videovoorstellingen, lezingen, publicaties, residenties en een documentatiecel situeren de beeldende kunst in een brede en gediversifieerde, artistieke en maatschappelijke context.
OLV-van Lourdesbasiliek - Edegem
In 1912 werd de Sint-Antoniuskerk te klein voor een groeiend Edegem. Er werd beslist tot de bouw van een nieuwe, grotere kerk. De Eerste Wereldoorlog verijdelde alle plannen voor de nieuwbouw.
Al meer dan 100 jaar pronkt Ons Huis op de Vrijdagmarkt in Gent. Samen met haar zustergebouw Bond Moyson/ Groote Magazijnen torent het hoog boven de omliggende panden uit. Ons Huis is een statement.
Oostmolensite - Gistel
De Oostmolen is een staakmolen op torenkot die twee functies heeft! Graan malen in de molenkast en olieslaan in het torenkot. De molen werd in de jaren '80 volledig herbouwd na een verwoestende brand in 1977. 4 jaar geleden werd de molen opnieuw gerestaureerd en is sindsdien opnieuw zeer geregeld malend en draaiend te bewonderen.
Het Openluchtmuseum Bokrijk herbergt een bijzondere verzameling van 124 historische gebouwen afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes. Dankzij deze indrukwekkende collectie onroerend erfgoed is het Openluchtmuseum sinds 1996 beschermd als monument.
Oud-gemeentehuis - Edegem
Het oud-gemeentehuis werd gebouwd naar een ontwerp van de Kontichse architect Karel Janssens en ingehuldigd op 8 september 1912.
Paleis op de Meir - Antwerpen
Niet alleen Brussel heeft een koninklijk paleis, ook op de Antwerpse Meir staat er één! Napoleon, de Hollandse koning Willem I, het Belgische vorstenhuis... allemaal drukten ze hun stempel op het gebouw. Nu het paleis gerestaureerd is, ben je hier welkom om te proeven van vorstelijke luxe en pralines van een topchocolatier.
Papiermolen Herisem
De Papiermolen Herisem en de Voormalige Kartonfabriek Winderickx te Alsemberg is een negentiende eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536.
Gevestigd in het oudste vissershuisje van Sint-Idesbald, toont het museum de grootste verzameling werken van Paul Delvaux op meer dan 1000 vierkante meter. Je maakt er kennis met schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen uit het werk van de internationaal befaamde kunstenaar. Ondergedompeld in een poëtische wereld tref je er de vrouwen en geraamten, neoklassieke architectuur en de treinen die deel uitmaken van de dagdroom van Paul Delvaux. Ledenvoordeel Als Herita-lid krijg je korting op vertoon van je Herita-lidkaart € 3 korting bij aankoop van je ticket aan het onthaal. ...
Paviljoen De Notelaer - Bornem
Dit adellijke paviljoen op de Scheldedijk is een streling voor het oog. Wie het prachtige ronde salon betreedt dat over de Schelde uitkijkt, waant zich een echte hertog of hertogin. Tijdens een stevige wandel- of fietstocht kan je even uitrusten op het terras in de tuin, maar daarna móét je binnen gaan! Herita restaureert de gevels en het dak van deze parel aan de Schelde zodat De Notelaer ook in de toekomst kan stralen.
Permekemuseum © Steven Decroos
In het Permekemuseum zijn een 80-tal schilderijen, bijna het volledige sculpturale oeuvre en een aanzienlijk aantal grote tekeningen van kunstenaar Constant Permeke te bezichtigen. Het groeide op vrij korte periode uit tot één van de culturele trekpleisters in West-Vlaanderen en organiseert met de regelmaat van de klok tijdelijke tentoonstellingen.
Peter Benoitmuseum - Harelbeke
Aan de hand van vijf vrouwen kom je meer te weten over het leven, werk en belang van Peter Benoit meester. Elk van deze “muzen” heeft een grote invloed op hem uitgeoefend.
Plantentuin Meise Herita
De Plantentuin Meise, dat is 92 hectare plant- en wandelplezier! Geniet van de indrukwekkende collectie van meer dan 18.000 verschillende soorten bloemen en planten.
Priorij Corsendonk - Oud-Turnhout
De Priorij van Corsendonk in de Antwerpse Kempen heeft een indrukwekkende en veelbewogen geschiedenis die begint in de 12de eeuw, toen Maria van Brabant in 1395 600 ha grond schonk aan kanunniken van Sint-Augustinus. Tot de 16de eeuw waren vooral het scriptorium en de bibliotheek van de Priorij zeer bekend.
In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven . De vaste tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Blijf niet enkel binnen in het centrum maar ga buiten op verkenning en ontdekking . In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes. Kinderen leven zich uit met verschillende zoektochten. In de bar geniet je van streekbieren, fairtrade ...
De Kaaihoeve
De Kaaihoeve is een provinciaal natuureducatief centrum dat ondergebracht is in een 18de eeuwse hoeve.
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent
De eerste 'caermers' vestigden zich in 1287 aan de Lange Steenstraat in een bestaande woning. Het 'Oud Huis' is daarvan een overblijfsel. Eind 15de eeuw lieten de paters een Calvarieberg op de muur schilderen: een gekruisigde Christus met een treurende Maria en een karmeliet. In de 19de eeuw penseelde men er zuilen en portretmedaillons overheen.
Provinciedomein Raversyde Herita Erfgoedsite
Op Raversyde kun je een bezoek brengen aan de ATLANTIKWALL , één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
© Quondam
Van de 13de tot de 15de eeuw waren de gronden rondom ’t Hooghuys in Berlaar het schouwtoneel van heroische riddertornooien. Sinds 2012 zijn deze nieuw leven ingeblazen door de huidige bewoners. Op 6 jaar tijd is het internationaal bezet riddertornooi Quondam uitgegroeid tot een unieke 5 ha grote middeleeuwse totaalbeleving. Ruim 650 living history-acteurs uit 12 landen, een middeleeuwse markt met meer dan 50 handelaars, steekspel-, zwaardvecht- en boogschutterstornooien, veldslagen, roofvogelshows, een interactief ambachtendorp en schildknaepenschool waar jong én oud zelf aan de slag kunnen. ...
Regionaal landschap IJzer en Polder
Bezoekerscentrum De Blankaart is ondergebracht in een kasteel, omgeven door een fraai park. Je komt er heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei en kan er een uitgebreide collectie opgezette dieren bewonderen. Regelmatig zijn er ook thematentoonstellingen. Verder kan je er een drankje nuttigen en je picknick opeten met zicht op het reservaat!
Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels
Het provinciaal bezoekerscentrum De Palingbeek bevindt zich in een voormalige, duurzaam verbouwde hoeve. Je wordt er uitgenodigd en gestimuleerd om de grote natuur-, landschappelijke en historische waarden van het domein, de ruime omgeving en De Ieperboog, te ontdekken.
Het Rijn- en binnenvaartmuseum van Antwerpen omvat drie schepen die je een perfect beeld geven van hoe het leven als binnenschipper eruit ziet.
Romeins Archeologisch Museum – Oudenburg
Wil je meer weten over het leven de Romeinen aan de Vlaamse kustvlakte? Hoe ze leefden? Hoe ze zich verdedigden tegen de ‘barbaren’? Hoe het landschap er uit zag? Dit alles en nog veel meer kom je te weten in het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg, een museum fit voor de toekomst!
Scheepvaartmuseum Baasrode
Baasrode was in de 15de eeuw een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde waar dagelijks schepen uit Antwerpen aanmeerden. De scheepsbouwnijverheid die hier bloeide bereikte zijn hoogtepunt in de 19de eeuw en in 1986 sloot de laatste scheepswerf er de deuren.
Door de jaren heen heeft de Sint Geertruiabdij een bewogen geschiedenis gekend. Vandaag hebben de meeste gebouwen een herbestemming gekregen, maar vertoeven ze (gelukkig) nog steeds in een oase van groen. Meer nog, er is een heus arboretum gevestigd. Daarnaast is in de kapel ook nog het Scouts- en Gidsenmuseum gevestigd.
Sinds 1892 is de Sevensmolen in Kaulille een markant dorpszicht . De Kaulillerse Molenvrienden zorgen voor maaldemonstraties, molenactiviteiten en evenementen.
Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Knokke-Heist
Ontdek in Museum Sincfala de woelige geschiedenis van de Zwinstreek, dompel u onder in het harde leven van de vissers en hun familie.
De Mechelse Sint-Pieter en -Paulkerk ademt barok. Het volledige gebouw werd op een dertigtal jaar volledig afgewerkt. Dit zorgde ervoor dat de barokstijl onvermengd is: barok in zijn puurste vorm dus!
Sint-Alenatoren en de Ijskelder
Op het eilandje voor Kasteel de Viron verheft zich de Sint-Alenatoren. Hij is de enige getuige van een 13de eeuwse waterburcht. Het oorspronkelijke slot bezat vijf torens maar de Franse troepen van Lodewijk XIV staken eind 17de eeuw de burcht in brand. Het kasteel verviel in puin. Uiteindelijk liet de familie de Viron eind 19de eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen, op de Sint-Alenatoren na.
Sint-Andrieskerk - Antwerpen
De Sint-Andrieskerk is een laatgotische kerk gelegen in de modewijk van Antwerpen. De barok viert hoogtij in het interieur. Naast het indrukwekkend altaar en de monumentale preekstoel zijn er nog enkele prachtige kunstwerken aanwezig uit de 17de eeuw.
© Damiaan vandaag
Niet enkel in Tremelo maar ook in Leuven vind je sporen van de Grootste Belg. Damiaan treedt immers in bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven. Van hieruit vertrekt hij als missionaris naar de Hawaï-eilanden. In 1936 keert Damiaan postuum terug naar België. Hij krijgt een laatste rustplaats in de Sint-Antoniuskapel in Leuven.
Sint-Antoniuskerk - Edegem
De Sint-Antoniuskerk van Edegem is een grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de en 17de eeuw.
Sint-Baafsabdij
In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda, Gent, te bekeren. Nu bevinden zich op de plaats waar Leie en Schelde samenvloeien de overblijfselen van de eens zo machtige abdij.
Sint-Hermescrypte Ronse Herita leden
Deze unieke, Romaans-Gotische crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van Ronse. Tijdens de middeleeuwen was de crypte een druk bezocht bedevaartsoord.
Sint-Martinuskerk - Aalst © Gert Swillens
De Sint-Martinuskerk is de hoofdparochiekerk van de stad Aalst en een stijlvoorbeeld van de Brabantse gotiek. Talrijke kunstvoorwerpen sieren de kerk en voorstaande families en historische figuren uit de stad lieten er hun sporen na.
Sint-Pauluskerk - Antwerpen
De Sint-Pauluskerk met wortels in de 13de eeuw biedt een unieke mix van barokke kunst en Dominicaanse spiritualiteit.
Sint-Pietersabdij
De Sint-Pietersabdij is een van de topmonumenten van Gent met een sterke reputatie als tentoonstellingshuis. Achter de statige gevels gaat een verrassend grote tuin schuil met een wijngaard, kruidentuin, fruitbomen en ruïnes. Deze prachtige plek staat open voor iedereen die ervan wil genieten.
Sint-Romboutskathedraal Mechelen
De Sint-Romboutskathedraal is het pareltje aan de kroon van de Brabantse Gotiek. Deze monumentale kerk werd tussen 1200 en 1450 gebouwd ter ere van de heilige Rombout, patroon van de stad Mechelen en van het aartsbisdom.
Sint-Romboutstoren - Mechelen
Ontdek Mechelen met je hoofd in de wolken! 538 treden scheiden je van de skywalk op de Sint-Romboutstoren. Zowel het adembenemende uitzicht van op de top, als de weg ernaar toe, staan garant voor een unieke belevenis.
Sportimonium Herita leden voordeel
In het Sportimonium combineer je bewegen met verwondering, leuke conditietesten met 150 jaar sportgeschiedenis.
Stad- en Landshuis Veurne
Stap binnen in een stukje uniek Veurns erfgoed . Het Stadhuis heeft zijn oorsprong eind 16de eeuw als conciërgerie van het aanpalende Landshuis, maar kent pas echt zijn gloriedagen vanaf de 18de eeuw. Via de stijlvolle pui treed je binnen en word je terug ondergedompeld in de Veurnse geschiedenis.
Het Stadhuis van Borgloon bestaat al sinds de 11e eeuw en herbergt een heleboel verhalen . Er zijn in het stadhuis tal van topstukken te bewonderen die getuigen van de lange en bewogen geschiedenis van de stad. Bijvoorbeeld de glasramen op de raadzalen met blazoenen van de 10 Loonse Steden. Maar ook de 12e eeuwse schatkist die uit één enkele boomstam werd gesneden, de jaarringen zijn nog steeds zichtbaar op het hout. In die schatkiest werden de privilegiën van de stad en stadsgilden bewaard. Je kan in het stadhuis ook een echte pijnbank zien uit de 17e eeuw. Dit gruwelijke marteltuig werd ...
Het stadhuis van Bree was oorspronkelijk een Augustijnenklooster waarvan de eerste steen gelegd werd op 1657.
Stadhuis Dendermonde
Op de Grote Markt van Dendermonde nodigen de bronzen klanken van de beiaard u uit om een bezoekje te brengen aan het stadhuis. Deze voormalige 14e-eeuwse lakenhalle met belfort (erkend als Unesco Werelderfgoed) is een echt juweel.
Stadhuis Gent © Karen Borghouts
Het Gentse stadhuis herbergt meer dan 600 jaar geschiedenis en is een door de eeuwen heen gekruide cocktail van bouwstijlen van de 14de tot de 18de eeuw. De vlammende gotiek van de gevel rechts contrasteert fel met de sobere renaissance van de gevel links.
Stadhuis Leuven
Het historische stadhuis is dé trots van Leuven. Het is bovendien één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld.
Stadsbrouwerij De Koninck
De bieren van De Koninck ontstaan al sinds 1833 in de Stadsbrouwerij in Antwerpen. En nu wagen ze zich met volle goesting aan nieuwe avonturen. Het resultaat? Een bijzonder bruisende bedoening! Zo tappen ze er tegenwoordig ook uit een ander vaatje, door volop te experimenteren met verrassende bieren.
Stadsmuseum De Hofstadt - Diest
Onder het stadhuis bevindt zich het museum, dat de naam ‘De Hofstadt’ kreeg. Die naam kwam er niet toevallig. Het is een verwijzing naar de overgebleven kelders van huizen die er tot begin 18de eeuw stonden. Die kelders hebben een gotische en romaanse stijl met unieke stukken van vroeger.
Het Stadsmuseum Lokeren vertelt op een bijzonder fijne manier de geschiedenis van de stad aan de hand van unieke objecten, film, foto's en verhalen.
Station Racour Herita leden
Op het meest zuidelijk puntje van het Hageland, grenzend aan Haspengouw en pal op de taalgrens bevindt zich het voormalig treinstation van Racour...
steenbakkerijmuseum Boom Herita ledenvoordeel
Dit openluchtmuseum in de Rupelstreek verenigt de pronkstukken van de steenbakkerijsites Lauwers en Frateur. Het laat geen enkel facet van het roemruchte baksteenverleden onbelicht!
Al meer dan 100 jaar pronkt de Stermolen, samen met het molenhuisje, in Hechtel-Eksel. Hij dankt zijn naam aan de grote windroos op de flank . Ontdek de boeiende molengeschiedenis in het molenhuisje, dat vroeger dienst deed als magazijn, woonhuis en maalderij. Tot op de dag van vandaag bemannen gepassioneerde molenaars de Stermolen. Zij tonen je graag hoe de molen werkt! Iedere 2e zaterdag en 4e zondag van de maand is de molen open. De molenaars nemen je dan graag mee op ontdekking door het molenhuisje en in de molen. Bezoek je de molen in groep? dan kan je een groepsbezoek reserveren. Een ...
Stokerij De molenberg het anker herita
De Familiehoeve 'Molenberg' heeft een zeer rijke traditie van stoken en distilleren, doorgegeven van generatie op generatie. Kom en ontdek, eventueel met een begeleid bezoek, de unieke whisky die hier sinds 2010 wordt gedistilleerd.
Stoomcentrum Maldegem
Het Stoomcentrum in Maldegem bezit de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen. Bezoekers kunnen meerijden in historische treinen die getrokken worden door echte stoomlocomotieven waarvan de oudste meer dan 120 jaar oud is.
Stoomtrein Dendermonde-Puurs vzw
De v.z.w. Stoomtrein Dendermonde-Puurs houdt als sinds 1977 het historisch spoorwegmateriaal in stand. Ze huren van de NMBS spoorlijn 52 Dendermonde-Puurs om reizigers een beeld te geven hoe een spoorbedrijf vroeger werkte.
Geraardsbergen is één van de oudste steden van het land en het stadhuis is daar een mooie getuige van.
Tabakfabriek NEOS verwelkomt je in haar klein maar mooie bezoekerscentrum in Handzame, gelegen op de historische site van de fabriek . Naast het verhaal van de fabriek ontdek je er de geschiedenis van een dorp in evolutie en kom je meer te weten over de rol van tabak en sigarenproductie in de regio.
Taxandriamuseum - Turnhout
Voor je enthousiast je koffers pakt: ‘Hotel Taxandria’ is geen ‘echt’ hotel, maar de vaste opstelling van het Taxandriamuseum. Hier worden de kamers bewoond door archetypische personages met een eigen kijk op de geschiedenis van de stad en de Antwerpse Kempen. Ze vertellen hun relaas, gestoffeerd met pittige anekdotes en voorwerpen uit de rijke kunstcollectie van het museum.
Teseum Tongeren
In het Teseum schittert de eeuwenoude kerkschat van Tongeren meer dan ooit. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kerkschat uit de Lage Landen. Verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken en de zeldzame reliekbeursjes zijn topstukken.
Texture, museum over Leie en vlas Herita
Texture, museum over Leie en vlas, vertelt niet alleen het verhaal van de geschiedenis van de regionale vlasindustrie. Je ontdekt er ook de nieuwste toepassingen van vlas in alle mogelijke sectoren zoals: de voeding, landbouw, textiel, design…
The New Belgica - Boom
Ken je het verhaal van het poolschip Belgica en kapitein Adrien de Gerlache? In Boom vertellen we graag wat meer over deze boeiende geschiedenis.
varend erfgoed herita tolerant
In een grote loods worden authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen en haveninstallaties gerestaureerd. Naast de restauratie van deze schepen organiseert Tolerant regelmatig vaartochten voor jong en oud.
Toren Stadspark - Leuven
Deze toren middenin het Leuvense stadspark behoort tot de eerste romaanse omwalling van de stad. Het monument werd onlangs gerestaureerd, waarmee er opnieuw een stukje van de stadsomwalling in de oorspronkelijke toestand werd hersteld!
In 1910 werd met de Sint-Laurentiuskerk een huzarenstukje uitgehaald. De uit de 15de eeuw stammende toren met een gewicht van 2,6 miljoen kilo werd opgetild en 9,4 m opgeschoven. Benieuwd? Ga snel een kijkje nemen.
Tramsite Schepdaal - Dilbeek
We hebben er nog één in België : een perfect bewaarde buurtspoorwegstelplaats. Echt alles is er nog aanwezig! Kom naar Dilbeek en ontdek wat er gebeurde met het stationsgebouw en de loodsen en maak kennis met een uitzonderlijke collectie trams.
Op de Transfosite te Zwevegem staan, verborgen in een bufferbekken, drie oude stookolietanks. De grootste is maar liefst 17 meter hoog en heeft een diameter van 28 meter.
Tumulisites - Gingelom
Gingelom beschikt met de Twee Tommen, de Drie Tommen en de Avernassetom over de grootste concentratie Gallo-Romeinse tumuli in Vlaanderen: zes grafheuvels in een straal van nauwelijks 1,5 km. Bovendien is de Avernassetom met zijn hoogte van 7,8 meter en een doorsnede van 23 meter één van de indrukwekkendste tumuli van Haspengouw.
Uilenspiegelmuseum
In het Uilenspiegelmuseum in Damme en kom je alles te weten over de 500 jaar oude geschiedenis van Tijl Uilenspiegel die nog steeds zowel jong als oud blijft boeien. Het museum is gehuisvest in het imposante Huyse de Grote Sterre. Deze 15de-eeuwse patriciërswoning bestond oorspronkelijk uit twee handelswoningen, De Sterre en Craeynest, en vertoont in de kelder nog sporen van twee oudere, 13de-eeuwse woonhuizen.
Universiteitsbibliotheek Leuven Herita leden korting
De stad Leuven was niet alleen de zetel van drie opeenvolgende universiteiten, maar ook via hen, van enkele prestigieuze universitaire bibliotheken. De Universiteitsbibliotheek op het Leuvense Ladeuzeplein is een ware erfgoedparel!
Van Hauwermeirsmolen - Massemen
Aanvankelijk was deze molen een dubbelmolen. Een graan- en oliemolen (in de volksmond spreekt men van een stampkot) lagen tegenover elkaar aan de oever van de Molenbeek, elk uitgerust met een bovenslagrad.
Verbeke foundation Herita ledenvoordeel
De Verbeke Foundation is een private kunstsite waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars.
Villa Les Zéphyrs - Middelkerke
De Westendse villa Les Zéphyrs werd in 1922/23 gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. De villa heeft een origineel interieur van de befaamde art-nouveau topontwerper Henri Van de Velde.
Vleeshuismuseum - Dendermonde
In het Vleeshuismuseum op de Grote Markt kom je alles te weten over de oudste geschiedenis van Dendermonde. Een echte mammoet, archeologische vondsten, oude documenten, een collectie hand- en vuurwapens, elementen uit vroegere Ros Beiaardommegangen… je vindt het er allemaal!
De voormalige brouwerij De Leeuw dateert van 1871. Zowel om zijn architecturale als industrieel-archeologische waarde is het een monumenten om te koesteren.
De Voorste Luysmolen is een watermolen met een geschiedenis van meer dan 500 jaar , gelegen aan de Abeek.
Vrij Vaderland
Vrij Vaderland is een belevingscentrum op het eerste verdiep van het historische Stad- en Landhuis van Veurne. In deze 400 jaar oude 'landmark' herbergt sinds 2014 het verhaal van het laatste stukje onbezette België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
water-rAnt Herita leden
Tweejaarlijks, tijdens het laatste weekend van september, brengt Water-rAnt met een laagdrempelig evenement al het watererfgoed van Antwerpen in in de belangstelling op het Eilandje.
Waterburcht Pietersheim - Lanaken
Op een verhoogde terp staat de 12 de eeuwse waterburcht. Zij is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot werden de weermuren en poorttoren behouden. Ook de 16 de eeuwse kapelzaal werd volledig gerenoveerd.
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)
De Watermolen van Pede kent een rijke geschiedenis . Eind 14de eeuw werd hij al vermeld in een akte van de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen staat hij ook afgebeeld op de meer dan 400 jaar oude Bruegel -schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. Oordeel zelf!
Westfront Nieuwpoort
Westfront Nieuwpoort toont je het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Een verhaal over de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van sluizen en sassen.
Kasteel Genoels-Elderen is met zijn 22 hectare wijngaarden het oudste, grootste en meest veelzijdige wijngoed van België.
Het leven zoals het was, middeleeuwen geleden. Hoe men vroeger leefde? Een beetje zoals nu, maar dan helemaal anders.
Zimmertoren - Lier
De Zimmertoren is vernoemd naar zijn maker: Louis Zimmer. Hij was niet alleen een notoir uurwerkmaker, maar ook autodidact in de astronomie én realisator van drie wereldberoemde werken: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Astronomische Wonderklok.
De ZOO van Antwerpen © Jonas Verhulst
ZOO Antwerpen is verweven in het DNA van de Belg. Al 175 jaar is ze de groene oase in de stad die mensen verbindt. Niet enkel door de dieren, maar ook door het erfgoed, door de kunst.
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst
De gebouwen van het Gasthuys, zijn sinds 1991 beschermd als historisch monument. Het is de oudste kern van Aalst van waaruit de stad zich ontwikkelde vanaf de 12e eeuw.