Open Monumenten

Herita heeft een netwerk van monumenten, archeologische sites, landschappen en varend erfgoed over heel Vlaanderen. Als lid van Herita kan je bij deze monumenten genieten van heel wat voordelen en exclusieve activiteiten.

Nog geen lid? Word hier gratis lid van Herita.

Zoek hier naar alle monumenten in ons netwerk en vind je voordeel:

't Grom Herita Ledenaanbod
't Grom, is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. Het is de bedoeling om de duurzame tuinbouw en het tuinbouwerfgoed op een speelse en interactieve wijze tot bij het brede publiek te brengen.
Abdijmuseum Ten Duinen
Ontdek de rol van de Koksijdse Duinheren binnen de Orde van Cîteaux, een Europees project avant la lettre. Geen saaie, stoffige bedoening of een ver-van-mijn-bedshow. Wel een unieke archeologische site en een eigentijds museum dat het verhaal van de stille stenen levendig brengt.
Abdijsite Herkenrode - Hasselt
De abdijsite van Herkenrode is een soort ministadje dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt. De plek was eeuwenlang een prestigieuze abdij van de cisterciënzerinnen, een kloosterorde. Vandaag is het omgetoverd tot een indrukwekkende plek waar spiritualiteit, cultuurgeschiedenis, natuur en toerisme samengaan!
Antitankgracht en Kasteel van Roost - Haacht
Het Kasteel van Roost dateert uit de eerste helft van de 14 de eeuw en werd gebouwd uit recuperatiemateriaal. Het kasteel diende als verdedigingswerk langs de Dijle. In 1828 werd het kasteel afgebroken en ook het neerhof moest het door een brand in 1833 ontgelden. Uiteindelijk werd in 1939 de kasteelsite doorsneden door de aanleg van de Antitankgracht.
B&B Hippo-Droom & De Koninklijke Loge - Hoeilaart
B&B Hippo-Droom is gevestigd in een charmevolle gerestaureerde Belle Epoque villa (°1900) in het Zoniënwoud. De B&B telt 8 ruime luxe-kamers, een privé tuin, binnenkoer, een zalig zonterras en een weide waar de paarden kunnen grazen. De inrichting is gezellig hedendaags modern en met een knipoog naar de natuur en regio.
Villa Emma is een gezellige bed & breakfast in een Gentse cottage-villa uit 1909. De volledige tweede verdieping en een deel van de erboven gelegen zolder zijn vernieuwd. Het resultaat? Twee multifunctionele, luxueuze gastenkamers.
Backstay Hostel - Vooruit
In het voormalig redactiekantoor van ‘Dagblad Vooruit’ in de Sint-Pietersnieuwsstraat is het Backstay Hostel ondergebracht. Dit monumentaal Art Deco pand spreekt op z’n minst tot de verbeelding...
Bakkerijmuseum – Veurne
Het Bakkerijmuseum bezit de belangrijkste collectie aan bakerfgoed van België. Het museum bevindt zich in een voormalige Zuidgasthoeve waarvan de schuur recent gerestaureerd werd. Ontdek de rijke collectie aan bakkerij-schatten zoals unieke speculaasplanken, wafelijzers en zelfs een fiets op rollen waarmee roomijs gemaakt werd.
Bank van de Arbeid - Gents Stadsontwikkelingsbedrijf Herita
In 1923 opende de imposante Bank van de Arbeid de deuren in het centrum van Gent. Gedurende elf jaar konden arbeiders hier met hun spaargeld terecht. Reeds in 1934 moest de bank de deuren sluiten en verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie.
Begijnhofmuseum - Turnhout
Het prachtige Begijnhof van Turnhout behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. In dit oord van rust en stilte bevindt zich het Begijnhofmuseum. Het museum wil de erfenis van de begijnen levend houden. Het ademt een huiselijke sfeer uit door museumruimtes die ingericht zijn met religieuze en huishoudelijke voorwerpen die toebehoorden aan Turnhoutse begijnen.
Belevingscentrum '14-'18 Herita
Het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk richt zich op de provinciale oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal, maar niet op de klassieke museale manier. De nadruk ligt namelijk op beleving. De ruimtes hebben allemaal een andere invulling.
Belfort Gent
Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. De toren met een hoogte van 95 meter staat symbool voor de macht van het volk in het rijke middeleeuwse verleden van de stad. Beklim de toren en je wordt beloond met een fabelachtig uitzicht over de stad!
Belle Epoque centrum Blankenberge Herita
Het Belle Epoque Centrum laat je kennis maken met de mooiste tijd die we in de 19de en 20ste eeuw kenden: de belle époque, gekend om haar bloeiende cultuur en opvallende welvaart. Je wordt ondergedompeld in de zorgeloze en feestelijke sfeer die Blankenberge in die periode uitstraalde.
Bilzen Mysteries - Alden Biesen
De gloednieuwe attractie Bilzen Mysteries met internationale allure bezoek je niet maar beleef je!
Brouwerij Roman - Oudenaarde
Brouwerij Roman ligt in Oudenaarde, in het hart van de Vlaamse Ardennen. In de oudste familiebrouwerij van het land werd de passie voor bier brouwen overgedragen van generatie op generatie sinds 1545.
Fransmansmuseum - Koekelare
CC De Brouwerij is een gerestaureerde 18de-eeuwse brouwerij gelegen in het centrum van Koekelare die plaats biedt aan twee musea, de dienst voor toerisme & cultuur en de lokale bibliotheek. De voormalige brouwerij-mouterij Christiaen is vandaag dan ook een plaats waar je niet langer dronken wordt van bier, maar van kunst en cultuur in alle gaten en hoeken!
Cinema De Keizer - Lichtervelde
Cinema De Keizer is de oudste dorpscinema van het land. Het pand werd gebouwd in 1715 en deed dienst als herberg, brouwerij en eerste gemeentehuis van Lichtervelde voor Gerard Debaillie het in 1924 als cinema in gebruik nam. In 2012 werd het door de Vlaamse overheid herkend als cultureel en historisch erfgoed.
Nationaal Park Hoge Kempen
Op de plek waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, geniet je nu van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s. Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.
Cultuurcentrum De Grote Post Herita Partners
Het voormalige postgebouw, ontworpen in 1945 door architect Gaston Eysselinck, werd door B-Architecten omgevormd tot een bruisend cultuurcentrum. Sinds 2012 kun je hier proeven van theater, comedy, dans, muziek, tentoonstellingen,...
Cyclant Herita
Cyclant organiseert leuke gegidste fietstochten in Antwerpen. Hun persoonlijke aanpak en mix van historisch en actueel zorgt voor een ontspannen tour langs bekende en minder bekende plekken.
De Centrale - Gent
De Centrale in Gent is zo’n plaats waar je je na een bezoek spontaan laat inschrijven op de nieuwsbrief. Je doet dat omdat je overdonderd bent door de warmte waarmee het pand voelbaar gevuld is sinds zijn nobele herbestemming.
Crangon
Heb je altijd al eens je eigen garnalen willen vangen in de zee? Het kan met de Crangon: de laatste, in België gebouwde, houten vissersboot.
Gallische hoeve Gent Herita aanbod ledenvoordeel
De Gallische Hoeve te Destelbergen bij Gent is een wetenschappelijk verantwoorde reconstructie van een landelijke nederzetting uit de Late IJzertijd / vroege Gallo-Romeinse periode. Verschillende aspecten van de Gallische samenleving worden in de kijker gezet.
De Normandie - Koksijde
De Normandie is een beschermd monument gebouwd in de vorm van het gelijknamige vlaggenschip dat in 1935 de snelste trans-Atlantische overtocht tussen Le Havre en New York realiseerde.
Oude kaasmakerij passendale herita leden
De Oude Kaasmakerij is een levendige herinnering aan het kaasmaken tijdens het interbellum. De rijke traditie van het kaasmaken wordt op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht.
De Roma - Borgerhout © Paulien Verlackt
Cinema Roma bepaalde vanaf 1928 mee de filmgeschiedenis van Antwerpen. Met 2000 stoelen was de majestueuze cinemazaal lang de grootste van de stad.
De ruien Herita
De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten Antwerpen sinds de Middeleeuwen.
De muren spreken olijfje herita
Oude muurschilderingen hebben een historische en artistieke waarde, behoren tot het culturele erfgoed en geven kleur aan het straatbeeld! Demurenspreken VZW zet de schilderingen in de kijker en streeft ernaar om ze te inventariseren, beschermen en restaureren.
Den Wolsack en De Hofkamer - Antwerpen
Dit monumentale huis is de thuisbasis van Herita. Den Wolsack heeft 14de-eeuwse roots in de wolnijverheid. Het huidige uitzicht is 18de-eeuws. Momenteel kan je geen bezoek brengen aan dit monument, het wordt gerestaureerd.
Ensorhuis © Steven Decroos
Het Ensorhuis, ooit de woning van James Ensor, is uniek in zijn genre. Het is een uitnodiging aan de bezoeker om een reis te maken naar de vroege 20e eeuw, naar de leefwereld van James Ensor. Dit gebeurt op een suggestieve wijze via het openstellen van de ruimten waar de kunstenaar heeft gewoond en gewerkt.
Eperon d'Or - Izegem
Het prachtig gerestaureerde art deco gebouw van Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, is een tastbare getuigenis van het succes van de Izegemse schoennijverheid in de jaren 1930. De vele fabrikanten en werknemers zorgden voor grote welvaart en een bruisend sociaal leven in de stad.
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience - Antwerpen
Aan het mooiste pleintje van Antwerpen, met de Sint-Carolus Borromeuskerk als buur, is Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een literaire schatkamer boordevol eeuwenoud Vlaams cultureel patrimonium.
Het FeliXart Museum vormt, samen met de boomgaard en de hoeve van de schilder Felix De Boeck, de site FeliX: een groene oase in een verstedelijkte omgeving, waar kunst en ecologie gecombineerd worden.
Fort Liezele Herita leden
Bezoek het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse Fortengordels. Gebouwd door het Belgische leger, doorstond het twee wereldoorlogen en vormt het nu een vestingbouwkundige parel in een groene zone.
Fort Napoleon - Oostende
Fort Napoleon, begin jaren 1990 een monumentale ruïne en de prooi van vandalen, nu het belangrijkste militaire gebouw in ons land uit Napoleons tijd! Een spannende rondleiding met iPod voor jong en oud voert je terug in de tijd, naar het einde van de 18de eeuw.
Fort van Oelegem
Het Fort van Oelegem is een betonnen pantserfort, gebouwd in de periode 1909-1914, in het kader van de uitbreiding van de Versterkte Stelling Antwerpen. Het was destijds het zwaarst bewapende en tevens grootste fort van de Antwerpse buitenlinie. Tijdens de slag om Antwerpen anno 1914 lag Fort Oelegem buiten de eigenlijke aanvalszone en ontsnapte het zo aan vernietiging door de zware Duitse belegeringsartillerie.
Godelievemuseum / Abdij Ten Putte - Gistel
Het Godelievemuseum is gelegen op het domein van de schilderachtige abdij Ten Putte. De abdij, die bezocht wordt door talrijke bedevaarders en toeristen, bevindt zich op de plaats waar Godelieve van Gistel in 1070 vermoord werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf.
Vzw Grafzerkje is een groep begraafplaatsfanaten die regelmatig een bezoek brengt aan funerair interessante plaatsen in binnen- en buitenland.
Gravensteen - Gent
Het Gentse Gravensteen is een adembenemend middeleeuws kasteel dat al eeuwenlang het uitzicht van het Gentse stadscentrum bepaalt. Het werd gebouwd in 1180, om aan de burgers te tonen wie de baas was.
Katoen Natie HeadquARTers herita
HeadquARTers is het hoofdkwartier van de internationale groep Katoen Natie, een werelwijd opererende Vlaamse onderneming die verankerd is in Antwerpen. Architectenduo Robbrecht en Daem wisten er vier 19de-eeuwse magazijnen, twee art-nouveauhuizen en een nieuwbouw te integreren in een harmonieus geheel.
De Heetveldemolen ligt in de vallei van de Mark, een zijrivier van de Dender. De molen vormde samen met de naburige boerderij, toen een omwald kasteel, het domein Heetvelde.
huis van Oscar Herita
Ontdek de woning, de tuin en de collectie van de kunstschilder Oscar Van Rompay in het hartje van Lier!
Het Orgel in Vlaanderen
Het Orgel in Vlaanderen wil de orgelcultuur en het orgelerfgoed in Vlaanderen bevorderen, herwaarderen, ontsluiten en meer bekendheid geven bij het grote publiek.
Het Stadsmus © Filip Claessens
De dubbelwoonst Stellingwerff-Waerdenhof omvat het 15de-eeuwse Waerdenhof en een 19de-eeuwse patriciërswoning in neo-Venetiaanse palazzostijl, gebouwd door de familie Stellingwerff. Het geheel werd in 1980 beschermd als monument. Na omvangrijke restauratiewerken, waarvoor architect Van Meer in 1989 de Provinciale Monumentenprijs kreeg, wordt het stedelijk museum Het Stadsmus erin gehuisvest.
Historium, gelegen op de Markt van Brugge, is een historische belevingsattractie die haar bezoekers wil onderdompelen in het Brugge van de 15de eeuw.
hobos
In het noordoosten van Limburg ligt het Grote Hof en het landgoed Hobos; Een uniek en afwisselend landschap van bossen, weilanden, vijvers, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex met moestuin en parkelementen.
hof van busleyden
Het Bourgondische stadspaleis, Hof van Busleyden, wordt op dit moment door Musea & Erfgoed Mechelen tot een hedendaags stadsmuseum omgetoverd. Het nieuwe museum opent haar deuren in 2018. In de tussentijd is het Hof van Busleyden wel open tijdens tijdelijke tentoonstellingen, educatieve workshops voor kinderen en scholen of voor erfgoedprojecten.
Hopmuseum Poperinge
Het Hopmuseum bevindt zich in monumentale stadsschaalcomplex. Hier werd hop vroeger gewogen, gekeurd en gestapeld.
Hotel d’Hane Steenhuyse - Gent
Dit 18de-eeuwse hôtel de maître met hemelse balzaal en rijk gedecoreerde salons heeft een roemrijk verleden. De namen in het gastenboek spreken dan ook tot de verbeelding.
Huisje Mostinckx
Sprookjesachtig , aantrekkelijk, maar tegelijkertijd een beetje vreemd. Met wekkers die opgewonden moeten worden, waskommetjes, een gekke waterketel en dito koffiepot, een kachel die met kolen moet gestookt worden om een kommetje pap te bereiden, matrassen die met stro gevuld zijn …
In Flanders Fields Museum Herita
Het In Flanders Fields Museum bevindt zich in de historische Lakenhalle (bouw afgerond in 1304). Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog.
Jenevermuseum - Hasselt
In het Jenevermuseum kom je te weten waarom jenever “jenever” heet. Waarom het door niemand in het bijzonder werd uitgevonden. En op welke manier het de geschiedenis heeft bepaald. Filmpjes, geluidsfragmenten, een multimediale stokerijenkaart, museumgames en verschillende geurinstallaties nodigen uit tot actie.
Stokerij Vandamme Herita ledenvoordeel
Jeneverstokerij van Damme is een begrip in Oost-Vlaanderen. De jenever wordt er nog steeds volgens de ambachtelijke methodes uit de 19de eeuw gestookt.
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Kinkenberg, Voeren
Aan het pittoreske pleintje van de Kinkenberg in ‘s Gravenvoeren werd in 1715 deze kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Herita beheert de kapel nu, zodat zowel jij als de komende generaties de Klinkenbergkapel dagelijks aan de buitenzijde kunnen bezichtigen.
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen - Oud-Heverlee
De 17de eeuw, dat is in Vlaanderen de tijd van de bloeiende bedevaartsplekken. Deze wonderlijke kapel midden in het Meerdaalwoud is daar één van.
Kasteel Beauvoorde - Veurne
Kasteel Beauvoorde is één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Ontdek in het prachtig kasteelpark dit pareltje dat gerestaureerd werd naar 17e eeuwse normen!
Kasteel d'Ursel Herita
Het kasteel van Hingene was eeuwenlang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Sinds 2003 brengt de provincie Antwerpen er nieuw leven.
Kasteel de Merode - Westerlo
Het Kasteel de Merode is meer dan 600 jaar oud en nog steeds bewoond door de Prinsen de Merode. Het kasteel, normaal gesloten voor het publiek, is enkel open tijdens het weekend van de Kasteelfeesten.
Kasteel de Viron - Dilbeek
Baron de Viron de Diéval liet dit prachtige kasteel in 1862 bouwen. De architect Jean-Pierre Cluysenaar hanteerde kenmerken van de Engelse neo-Tudorstijl. Dit uit zich in een speels karakter met spietorentjes, kantelen, peervormige daken, schijnschietgaten en blinde rondboogjes.
Nieuwenhoven Herita leden
1000 jaar rijke geschiedenis op één plek: de benedictijnen, de adel, de branden, restauraties, stijlinvloeden en verbouwingen van het kasteel zelf. Het vormen slechts enkele aspecten die het kasteel Nieuwenhove zo fascinerend maken. Zeker het bezoeken waard!
Kasteel Ooidonk - Deinze
Op een boogscheut van Gent, in een meander van de Leie, ligt het sierlijke en statige Kasteel Ooidonk. Het omringende water en het fraaie park stralen een en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter.
Kasteel van Beersel
Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land.
Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel, maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf.
Kasteel van Groot-Bijgaarden
Het kasteel van Groot-Bijgaarden, gelegen aan de rand van Brussel, in een oase van groen, is één van de pronkstukken van het archeologisch erfgoed in ons land.
Kasteel van Horst.jpg
Horst? Da’s een écht ridderlijk feestkasteel, verscholen tussen groene Hagelandse heuvels! Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten. Unieke stucwerkplafonds, de middeleeuwse toren die pronkt in de kasteelvijver en wacht op jouw bezoek.
slot van laarne Herita
Dit sublieme 14de-eeuwse kasteel nabij Gent is één van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Het is nu gedeeltelijk ingericht als museum, met onder meer een fraaie collectie wandtapijten, meubels, een wapencollectie en zilverwerk.
Kasteel van Loppem. Herita voordeel
Het kasteel van Loppem is een parel van neogotische "totaalkunst", met een rijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken. Het kasteel is omringd door een mooi park waar je heerlijk kan verdwalen in het groene doolhof.
Kasteel Wijnendale - Torhout
Op 3,5 km van de Torhoutse binnenstad staat Kasteel Wijnendale. Verweven met de Torhoutse en Europese geschiedenis, herbergt dit kasteel 1.000 jaar geschiedenis. Elke zaal van het museum belicht een bepaalde periode uit de rijke geschiedenis van het kasteel.
Kasteel Wissekerke - Foto Dave Geukens
Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz, aan ’t Keizerrijk van Napoleon vereisten ’n waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire.
kasteelklooster sint-jansberg herita leden
In Kasteelklooster Sint-Jansberg ontdek je 700 jaar geschiedenis. Vandaag is deze erfgoedsite een inspiratieplek voor alle bezoekers. Het is een thuisplek voor bedrijfsevenementen en feesten, cultuur en toerisme, vorming, ecologisch tuinieren, co-housing en culinair genieten.
Kazerne Dossin Herita ledenvoordeel
De Dossinkazerne werd tussen 1942 en 1944 door de Duitse bezetter gebruikt als SS-Sammellager. Vandaag vormt de oude kazerne samen met het nieuwe museumgebouw een baken van herinnering.
Kinderbrouwerij - Poperinge
De Kinderbrouwerij is gevestigd in de voormalige dorpsbrouwerij-mouterij St.-Joris op het dorpsplein van Reningelst. De site herbergt nog een aantal mooie relicten van de brouwactiviteiten, maar het is geen museum. De Kinderbrouwerij is een bruisende site waar kinderen eregast zijn en volwassenen het kind in zich opnieuw naar boven kunnen halen.
Klokhof Loppem Herita
Het klokhof, een gerenoveerde historische hoeve in het hartje van Zedelgem, dankt zijn naam aan het klokje op de nok van het dak.
Landcommanderij Alden Biesen
Historisch monument, toeristische trekpleister, decor voor evenementen en tentoonstellingen, centrum voor Europese werking en congrescentrum… Alden Biesen, een van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is het allemaal!
Landschap De Liereman
Landschap de Liereman is een uniek natuurgebied in Europa en beschermd zowel als landschap, als natuurgebied en als archeologische site. Al meer dan 10 000 jaar wordt het gebied door de mens gebruikt.
Lange Max Museum Herita
Het Lange Max Museum is voor de Wereldoorlog I-toerist een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie. Vanaf het boerenerf brengt een lange dreef je tot bij de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon 'Lange Max'.
Memorial Museum Passchendaele 1917
Het vernieuwde Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) opende in april 2004 zijn deuren en werd in 2008 een regionaal erkend museum. Bovendien won het dat jaar de Publieksprijs, een onderdeel van de Museumprijs die Linklater en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen jaarlijks uitreiken. In 2011 volgde de definitieve bescherming van de kasteelgebouwen, waarna de restauratie kon beginnen.
Sinds 1960 ligt dit tot de verbeelding sprekende schip aangemeerd in de Oostendse jachthaven. Het vertelt je graag haar woelige geschiedenis aan de hand van sprekende foto's en voorwerpen uit die tijd. LET OP: de Mercator is tijdelijk gesloten wegens restauratiewerken!
© Guy Janssens
Wesp vzw maakte de laatste 4 jaar maar liefst 3 cd's rond erfgoed, en werkte muzikale wandelingen uit met deze cd's in 3 regio's. O.a. aan ons prachtige kasteel van Horst. Vorig jaar toerden ze door de Vlaamse culturele centra met hun productie 'als de nacht' met volksverhalen en legenden.
Midzeelhoeve - Pannenkoekenbistro Herita
De Midzeelhoeve is een beschermde 18e eeuwse hoeve op de Midzelen-site in Sint-Katelijne-Waver. Ontdek de typische kenmerken van de hoeve, ga op ontdekking tussen het decor en koppel je bezoek aan een gezonde wandeling in de prachtige natuur van de Midzelen, de verschillende tuinen of breng een bezoekje aan de buren bij ‘t Grom .
Moerenpoort - Tongeren
De Moerenpoort is een van de zes stadspoorten uit het middeleeuwse Tongeren. Ze overleefde als enige de tand des tijds. Vandaag is de robuuste toren omgetoverd tot een museum. Op de toren geniet je van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.
Molen van Hoeke - Damme
Deze molen pronkt langs de expresweg naar de kust. Hoewel hij uit 1840 dateert, is dat er niet aan te zien: de molen is volledig gerestaureerd. Twee keer per maand gratis te bezoeken!
MOT herita ledenvoordeel
Drie historische gebouwen omgeven door een prachtig natuurdomein, herbergen het museum voor oudere technieken. Kom zelf kennis maken met dit levendig doe-museum in Grimbergen.
MOU oudenaarde Herita aanbod
Het museum MOU ligt in één van de mooiste stadshuizen van België. Ontdek er op een interactieve wijze het rijke verleden van de stad, de collectie wandtapijten en één van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen.
Mu.ZEE © Steven Decroos
In de Koningin der badsteden ligt wat verscholen in de Romestraat hèt kunstmuseum aan zee, kortweg Mu.ZEE genaamd. Mu.ZEE creëert een actieve ruimte voor publiek en kunstenaars waar op een ongedwongen, vrije en creatieve manier met kunst kan omgegaan worden.
Museum Arnold Vander Haeghen
Een rondleiding door de twee stadpaleizen in de Veldstraat prikkelt al je zintuigen. Je ontdekt er naast de hemelse balzaal en weelderige versierde ruimtes ook het Chinees salon met zijn uniek zijden wandbehang en de werkkamer van Maurice Maeterlinck, de Gentse Nobelprijswinnaar Literatuur.
Museum Torhouts Aardewerk - Torhout
Het museum Torhouts Aardewerk is ondergebracht in het omwalde Kasteel Ravenhof, dat nog gedeeltelijk voorzien is van authentiek meubilair en wandtapijten. Het museum toont de geschiedenis van het Torhouts Aardewerk, teruggaand tot de 15de eeuw.
Must – Museum voor Textiel - Ronse
Het Museum voor Textiel (MUST) toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van Ronse. In de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Een van de paradepaardjes is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen.
Nationaal Museum van de Speelkaart - Turnhout
Het Speelkaartenmuseum bezit een heus machinepark waarin authentieke drukpersen het productieproces van de speelkaart demonstreren. Naast de boeiende geschiedenis van het spel komt ook het uiteenlopend gebruik van kaarten aan bod: kunstspellen, politieke propaganda, reclame, waarzegkaarten.
Het Natuur- en Erfgoedmuseum bevindt zich op de eerste verdieping van het Natuur.huis, een mooi herenhuis uit het begin van de 20 ste eeuw. In het Museum vind je een permanente tentoonstelling van een grote, unieke collectie opgezette dieren.
NAVIGO nationaal visserijmuseum
Het NAVIGO museum nodigt jong en oud uit op een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. Maak kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche Ijslandvaarders en de garnaalvissers te paard, een unieke levende traditie in Oostduinkerke.
Netwerk / Centrum voor Hedendaagse Kunst
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst is een plek waar beeldende kunst gepresenteerd wordt, in dialoog met andere disciplines. Tentoonstellingen, concerten, performances, film- en videovoorstellingen, lezingen, publicaties, residenties en een documentatiecel situeren de beeldende kunst in een brede en gediversifieerde, artistieke en maatschappelijke context.
Paleis op de Meir - Antwerpen
Niet alleen Brussel heeft een koninklijk paleis, ook op de Antwerpse Meir staat er één! Napoleon, de Hollandse koning Willem I, het Belgische vorstenhuis... allemaal drukten ze hun stempel op het gebouw. Nu het paleis gerestaureerd is, ben je hier welkom om te proeven van vorstelijke luxe en pralines van een topchocolatier.
Papiermolen Herisem
De Papiermolen Herisem en de Voormalige Kartonfabriek Winderickx te Alsemberg is een negentiende eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude papiermolen, die opgericht werd in 1536.
Paviljoen De Notelaer - Bornem
Dit adellijke paviljoen op de Scheldedijk is een streling voor het oog. Wie het prachtige ronde salon betreedt dat over de Schelde uitkijkt, waant zich een echte hertog of hertogin. Tijdens een stevige wandel- of fietstocht kan je even uitrusten op het terras in de tuin, maar daarna móét je binnen gaan! Herita restaureert de gevels en het dak van deze parel aan de Schelde zodat De Notelaer ook in de toekomst kan stralen.
Permekemuseum © Steven Decroos
In het Permekemuseum zijn een 80-tal schilderijen, bijna het volledige sculpturale oeuvre en een aanzienlijk aantal grote tekeningen van kunstenaar Constant Permeke te bezichtigen. Het groeide op vrij korte periode uit tot één van de culturele trekpleisters in West-Vlaanderen en organiseert met de regelmaat van de klok tijdelijke tentoonstellingen.
Peter Benoitmuseum - Harelbeke
Aan de hand van vijf vrouwen kom je meer te weten over het leven, werk en belang van Peter Benoit meester. Elk van deze “muzen” heeft een grote invloed op hem uitgeoefend.
Plantentuin Meise Herita
De Plantentuin Meise, dat is 92 hectare plant- en wandelplezier! Geniet van de indrukwekkende collectie van meer dan 18.000 verschillende soorten bloemen en planten.
Priorij Corsendonk - Oud-Turnhout
De Priorij van Corsendonk in de Antwerpse Kempen heeft een indrukwekkende en veelbewogen geschiedenis die begint in de 12de eeuw, toen Maria van Brabant in 1395 600 ha grond schonk aan kanunniken van Sint-Augustinus. Tot de 16de eeuw waren vooral het scriptorium en de bibliotheek van de Priorij zeer bekend.
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster - Gent
De eerste 'caermers' vestigden zich in 1287 aan de Lange Steenstraat in een bestaande woning. Het 'Oud Huis' is daarvan een overblijfsel. Eind 15de eeuw lieten de paters een Calvarieberg op de muur schilderen: een gekruisigde Christus met een treurende Maria en een karmeliet. In de 19de eeuw penseelde men er zuilen en portretmedaillons overheen.
Provinciedomein Raversyde Herita Erfgoedsite
Op Raversyde kun je een bezoek brengen aan de ATLANTIKWALL , één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Regionaal landschap IJzer en Polder
Bezoekerscentrum De Blankaart is ondergebracht in een kasteel, omgeven door een fraai park. Je komt er heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei en kan er een uitgebreide collectie opgezette dieren bewonderen. Regelmatig zijn er ook thematentoonstellingen. Verder kan je er een drankje nuttigen en je picknick opeten met zicht op het reservaat!
Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels
Het provinciaal bezoekerscentrum De Palingbeek bevindt zich in een voormalige, duurzaam verbouwde hoeve. Je wordt er uitgenodigd en gestimuleerd om de grote natuur-, landschappelijke en historische waarden van het domein, de ruime omgeving en De Ieperboog, te ontdekken.
Romeins Archeologisch Museum – Oudenburg
Wil je meer weten over het leven de Romeinen aan de Vlaamse kustvlakte? Hoe ze leefden? Hoe ze zich verdedigden tegen de ‘barbaren’? Hoe het landschap er uit zag? Dit alles en nog veel meer kom je te weten in het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg, een museum fit voor de toekomst!
Scheepvaartmuseum Baasrode
Baasrode was in de 15de eeuw een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde waar dagelijks schepen uit Antwerpen aanmeerden. De scheepsbouwnijverheid die hier bloeide bereikte zijn hoogtepunt in de 19de eeuw en in 1986 sloot de laatste scheepswerf er de deuren.
Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Knokke-Heist
Ontdek in Museum Sincfala de woelige geschiedenis van de Zwinstreek, dompel u onder in het harde leven van de vissers en hun familie.
Sint-Alenatoren en de Ijskelder
Op het eilandje voor Kasteel de Viron verheft zich de Sint-Alenatoren. Hij is de enige getuige van een 13de eeuwse waterburcht. Het oorspronkelijke slot bezat vijf torens maar de Franse troepen van Lodewijk XIV staken eind 17de eeuw de burcht in brand. Het kasteel verviel in puin. Uiteindelijk liet de familie de Viron eind 19de eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen, op de Sint-Alenatoren na.
Sint-Baafsabdij
In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda, Gent, te bekeren. Nu bevinden zich op de plaats waar Leie en Schelde samenvloeien de overblijfselen van de eens zo machtige abdij.
Sint-Hermescrypte Ronse Herita leden
Deze unieke, Romaans-Gotische crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van Ronse. Tijdens de middeleeuwen was de crypte een druk bezocht bedevaartsoord.
Sint-Pauluskerk - Antwerpen
De Sint-Pauluskerk met wortels in de 13de eeuw biedt een unieke mix van barokke kunst en Dominicaanse spiritualiteit.
Sint-Pietersabdij
De Sint-Pietersabdij is een van de topmonumenten van Gent met een sterke reputatie als tentoonstellingshuis. Achter de statige gevels gaat een verrassend grote tuin schuil met een wijngaard, kruidentuin, fruitbomen en ruïnes. Deze prachtige plek staat open voor iedereen die ervan wil genieten.
Sportimonium Herita leden voordeel
In het Sportimonium combineer je bewegen met verwondering, leuke conditietesten met 150 jaar sportgeschiedenis.
Stad- en Landshuis Veurne
Stap binnen in een stukje uniek Veurns erfgoed . Het Stadhuis heeft zijn oorsprong eind 16de eeuw als conciërgerie van het aanpalende Landshuis, maar kent pas echt zijn gloriedagen vanaf de 18de eeuw. Via de stijlvolle pui treed je binnen en word je terug ondergedompeld in de Veurnse geschiedenis.
Stadhuis Dendermonde
Op de Grote Markt van Dendermonde nodigen de bronzen klanken van de beiaard u uit om een bezoekje te brengen aan het stadhuis. Deze voormalige 14e-eeuwse lakenhalle met belfort (erkend als Unesco Werelderfgoed) is een echt juweel.
Stadsbrouwerij De Koninck
De bieren van De Koninck ontstaan al sinds 1833 in de Stadsbrouwerij in Antwerpen. En nu wagen ze zich met volle goesting aan nieuwe avonturen. Het resultaat? Een bijzonder bruisende bedoening! Zo tappen ze er tegenwoordig ook uit een ander vaatje, door volop te experimenteren met verrassende bieren.
Station Racour Herita leden
Op het meest zuidelijk puntje van het Hageland, grenzend aan Haspengouw en pal op de taalgrens bevindt zich het voormalig treinstation van Racour...
steenbakkerijmuseum Boom Herita ledenvoordeel
Dit openluchtmuseum in de Rupelstreek verenigt de pronkstukken van de steenbakkerijsites Lauwers en Frateur. Het laat geen enkel facet van het roemruchte baksteenverleden onbelicht!
Stokerij De molenberg het anker herita
De Familiehoeve 'Molenberg' heeft een zeer rijke traditie van stoken en distilleren, doorgegeven van generatie op generatie. Kom en ontdek, eventueel met een begeleid bezoek, de unieke whisky die hier sinds 2010 wordt gedistilleerd.
Stoomcentrum Maldegem
Het Stoomcentrum in Maldegem bezit de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen. Bezoekers kunnen meerijden in historische treinen die getrokken worden door echte stoomlocomotieven waarvan de oudste meer dan 120 jaar oud is.
Stoomtrein Dendermonde-Puurs vzw
De v.z.w. Stoomtrein Dendermonde-Puurs houdt als sinds 1977 het historisch spoorwegmateriaal in stand. Ze huren van de NMBS spoorlijn 52 Dendermonde-Puurs om reizigers een beeld te geven hoe een spoorbedrijf vroeger werkte.
Taxandriamuseum - Turnhout
Voor je enthousiast je koffers pakt: ‘Hotel Taxandria’ is geen ‘echt’ hotel, maar de vaste opstelling van het Taxandriamuseum. Hier worden de kamers bewoond door archetypische personages met een eigen kijk op de geschiedenis van de stad en de Antwerpse Kempen. Ze vertellen hun relaas, gestoffeerd met pittige anekdotes en voorwerpen uit de rijke kunstcollectie van het museum.
Teseum Tongeren
In het Teseum schittert de eeuwenoude kerkschat van Tongeren meer dan ooit. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kerkschat uit de Lage Landen. Verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken en de zeldzame reliekbeursjes zijn topstukken.
Texture, museum over Leie en vlas Herita
Texture, museum over Leie en vlas, vertelt niet alleen het verhaal van de geschiedenis van de regionale vlasindustrie. Je ontdekt er ook de nieuwste toepassingen van vlas in alle mogelijke sectoren zoals: de voeding, landbouw, textiel, design…
The New Belgica - Boom
Ken je het verhaal van het poolschip Belgica en kapitein Adrien de Gerlache? In Boom vertellen we graag wat meer over deze boeiende geschiedenis.
varend erfgoed herita tolerant
In een grote loods worden authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen en haveninstallaties gerestaureerd. Naast de restauratie van deze schepen organiseert Tolerant regelmatig vaartochten voor jong en oud.
Toren Stadspark - Leuven
Deze toren middenin het Leuvense stadspark behoort tot de eerste romaanse omwalling van de stad. Het monument werd onlangs gerestaureerd, waarmee er opnieuw een stukje van de stadsomwalling in de oorspronkelijke toestand werd hersteld!
Tramsite Schepdaal - Dilbeek
We hebben er nog één in België : een perfect bewaarde buurtspoorwegstelplaats. Echt alles is er nog aanwezig! Kom naar Dilbeek en ontdek wat er gebeurde met het stationsgebouw en de loodsen en maak kennis met een uitzonderlijke collectie trams.
Tumulisites - Gingelom
Gingelom beschikt met de Twee Tommen, de Drie Tommen en de Avernassetom over de grootste concentratie Gallo-Romeinse tumuli in Vlaanderen: zes grafheuvels in een straal van nauwelijks 1,5 km. Bovendien is de Avernassetom met zijn hoogte van 7,8 meter en een doorsnede van 23 meter één van de indrukwekkendste tumuli van Haspengouw.
Uilenspiegelmuseum
In het Uilenspiegelmuseum in Damme en kom je alles te weten over de 500 jaar oude geschiedenis van Tijl Uilenspiegel die nog steeds zowel jong als oud blijft boeien. Het museum is gehuisvest in het imposante Huyse de Grote Sterre. Deze 15de-eeuwse patriciërswoning bestond oorspronkelijk uit twee handelswoningen, De Sterre en Craeynest, en vertoont in de kelder nog sporen van twee oudere, 13de-eeuwse woonhuizen.
Universiteitsbibliotheek Leuven Herita leden korting
De stad Leuven was niet alleen de zetel van drie opeenvolgende universiteiten, maar ook via hen, van enkele prestigieuze universitaire bibliotheken. De Universiteitsbibliotheek op het Leuvense Ladeuzeplein is een ware erfgoedparel!
Van Hauwermeirsmolen - Massemen
Aanvankelijk was deze molen een dubbelmolen. Een graan- en oliemolen (in de volksmond spreekt men van een stampkot) lagen tegenover elkaar aan de oever van de Molenbeek, elk uitgerust met een bovenslagrad.
Verbeke foundation Herita ledenvoordeel
De Verbeke Foundation is een private kunstsite waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars.
Vrij Vaderland
Vrij Vaderland is een belevingscentrum op het eerste verdiep van het historische Stad- en Landhuis van Veurne. In deze 400 jaar oude 'landmark' herbergt sinds 2014 het verhaal van het laatste stukje onbezette België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
water-rAnt Herita leden
Elk jaar, tijdens het laatste weekend van september, brengt Water-rAnt met een laagdrempelig evenement al het watererfgoed van Antwerpen in in de belangstelling op het Eilandje.
Waterburcht Pietersheim - Lanaken
Op een verhoogde terp staat de 12 de eeuwse waterburcht. Zij is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot werden de weermuren en poorttoren behouden. Ook de 16 de eeuwse kapelzaal werd volledig gerenoveerd.
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Pedemolen)
De Watermolen van Pede kent een rijke geschiedenis . Eind 14de eeuw werd hij al vermeld in een akte van de Heer van Gaasbeek. Volgens sommige bronnen staat hij ook afgebeeld op de meer dan 400 jaar oude Bruegel -schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. Oordeel zelf!