Bloemen in het Paleis op de Meir
In gesprek met curator Pieter Toebaert
Floraliën, partner van Herita, is een instituut. De eerste bloemen- en plantententoonstelling van de organisatie vond plaats in 1808, in een Gentse herberg. Sindsdien kenden de expo's een spectaculaire groei en evolutie. We spraken met Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën en curator van Bal Floral.

De tweede editie van Floraliën in het Paleis op de Meir: wat mogen we verwachten van Bal Floral?
De erfgoedstichting Herita, Floraliën en de stad Antwerpen slaan na een succesvolle eerste editie de handen terug in elkaar voor Floraliën in het Paleis op de Meir. Samen met het thema Bal Floral en de verwijzing naar Ensor brengen we terug de crème van nationale en internationale bloemsierkunst samen voor een boutique editie van Floraliën. Gevestigde waarden en opkomende kunstenaars zullen speciaal voor Bal Floral de mooie vertrekken versieren met creaties die de nieuwste trends en decoratieve tendensen weerspiegelen. 

De floristen vertellen met hun bloemstukken verhalen, roepen emoties op en zetten de toeschouwer aan het denken, net zoals Ensors schilderijen dat doen.
Pieter Toebaert
Floraliën

Deze editie heeft als rode draad Ensor, en meer bepaald zijn werk "Bal Floral". Wat maakt Ensor zo'n intrigerende bron van creativiteit voor florale kunstenaars?
Ensor, als meester van het symbolisme en surrealisme, biedt met zijn intrigerende schilderijen een unieke inspiratiebron voor florale kunstenaars. Zijn levendige kleuren, groteske maskers en fascinerende taferelen zitten boordevol visuele elementen die perfect kunnen worden vertaald naar florale kunst.

Onze florale kunstenaars halen net die specifieke elementen uit Ensors schilderijen, zoals zijn bonte kleurenpaletten en intrigerende vormen. Ze creëren installaties die zowel betoverend als mysterieus zijn. Deze bloemstukken vertellen verhalen, roepen emoties op en zetten de toeschouwer aan het denken, net zoals Ensors schilderijen dat doen.

Zo is één van de meest opvallende kenmerken van Ensors werk zijn gebruik van felle, contrasterende tinten die een bijna hypnotiserend effect hebben. Florale kunstenaars gaan, geïnspireerd door Ensor, onder meer experimenteren met onverwachte kleurencombinaties. Denk aan vurige rode rozen gecombineerd met koele, diepe paarse bloemen, of zonovergoten gele lelies naast nachtelijke blauwe hortensia's. Deze gewaagde kleurenschema's creëren een visuele impact die net zo krachtig is als een schilderij van Ensor.

In een wereld waar het rationele vaak de boventoon voert, blijft de natuur ons altijd betoveren en verbinden. Florale installaties zijn daar een prachtig voorbeeld van. Naast de esthetiek, creëren ze diepere verbindingen tussen mensen, plaatsen en emoties.
Pieter Toebaert
Floraliën

Kleur is dus een belangrijk aspect. Welke rol spelen vorm en structuur in de florale vertaling van Ensors kunst?
Naast kleur spelen vorm en structuur een cruciale rol. De surrealistische wereld van James Ensor gecombineerd met de delicate kunst van bloemschikken resulteert in een ongekende visuele ervaring. Door zich te laten inspireren door Ensor, verleggen floristen de grenzen van hun creativiteit en brengen zij een vleugje van het surrealistische en het symbolische naar hun bloemwerken.

Het wordt absoluut een harmonieuze ontmoeting tussen schilderkunst en bloemsierkunst, waarin beide kunstvormen elkaar versterken en nieuwe hoogten bereiken. Florale installaties geïnspireerd door Ensor brengen echt iets unieks en vernieuwends. 

 

Waarom zijn florale evenementen zo populair?
In een wereld waar technologie en het rationele vaak de boventoon voeren, blijft de natuur ons altijd betoveren en verbinden. Florale installaties zijn daar een prachtig voorbeeld van. Ze verbeteren niet alleen de esthetiek van een ruimte of een paleis, maar creëren ook diepere verbindingen tussen mensen, plaatsen en emoties.

 

Wat maakt florale installaties zo speciaal in vergelijking met traditionele boeketten?
Florale installaties gaan veel verder dan traditionele boeketten. Ze transformeren ruimtes en brengen een vleugje magie in ons dagelijks leven. Hun kracht ligt niet alleen in de visuele aantrekkingskracht. Ze hebben het vermogen om mensen te verbinden. Mensen komen hier samen, maken foto's en knopen gesprekken aan. Het is echt een sociaal gebeuren.

Florale installaties op historische plekken eren enerzijds de geschiedenis van de locatie terwijl ze ook een frisse, moderne draai geven. Een unieke ervaring voor de bezoekers.
Pieter Toebaert
Floraliën

Hoe slagen deze installaties erin om op erfgoedlocaties een brug te slaan tussen verleden en heden?
Dat is een van de mooiste aspecten van florale installaties. Op erfgoedlocaties, zoals het Paleis op de Meir, brengen bloemenarrangementen nieuw leven in historische plekken. Ze eren het thema en de geschiedenis van de locatie, terwijl ze ook een frisse, moderne draai geven. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen het verleden en het heden, wat een unieke en rijke ervaring biedt voor de bezoekers.

 

Tot slot: wat maakt het evenement Floraliën in het Paleis op de Meir zo uitzonderlijk?
Laten we vooral de persoonlijke impact van bloemen en planten niet vergeten. In deze tijd, waarin veel mensen zich geïsoleerd en gestrest voelen, kan een simpele bloem in huis al een gevoel van vreugde en verbinding brengen. Het herinnert ons eraan om even te pauzeren, de schoonheid om ons heen te waarderen en onze band met de natuur te versterken.

 

Dat klinkt prachtig. En hoe zit het met de grote florale installaties in het Paleis? Wat is hun betekenis?
De grote florale installaties in het Paleis zijn inderdaad veel meer dan alleen decoratie. Ze zijn een symbool van verbinding, een thema waar we in 2026 met Floraliën Gent ook op werken. Deze installaties verbinden ons met de natuur, met elkaar en met de diepere emoties die ons menselijk maken. In hun stille pracht herinneren ze ons eraan dat, ondanks de hectiek van het moderne leven, er altijd ruimte is voor schoonheid, verwondering en verbinding.

Bloemen in het Paleis op de Meir

Over Floralieën

Floraliën Gent werd voor het eerst georganiseerd in 1808. De organisatie achter Floraliën Gent is de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP).

Floraliën wil bijdragen aan het geluk en welzijn van de mens door hem/haar te inspireren en te ondersteunen in de behoefte om een gezonde, natuurlijke en duurzame leef- en werkomgeving te creëren en in stand te houden. De organisatie stimuleert en promoot Horti-Cultuur, door de waarde van de bloemen en planten, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving uit te dragen. Alle projecten van Floraliën hebben een artistieke inslag.

Via vernieuwende initiatieven en partnerships wil Floraliën een substantiële bijdrage leveren aan de betekenis van bloemen en groen in de samenleving.