Molen van Hoeke

Filip Devoldere

Filip Devoldere was sinds de jaren ’80 molenaar in de Molen van Hoeke. Zo vaak hij maar kon, liet hij de molen draaien. Hij ontving bezoekers en leidde af en toe leerling-​molenaars op. Hij leerde het ambacht van zijn grootvader en zette de traditie verder met veel liefde als vrijwilliger voor Herita. Filip overleed op 5 mei 2023. 

Wat maakt een goede molenaar?
Liefde voor je molen! Eens je molenaar wordt, kan je binnen de eerste drie seconden niets antwoorden nadat iemand je vraagt wie je het liefste ziet, te kiezen uit je partner, je kind of je molen … (lacht). Maar werkelijk: er moet een passie zijn voor de structuur van de molen en een liefde voor de oude ambachten om dit vak écht goed te kunnen uitoefenen.

Liefde alleen is echter niet genoeg. Je moet ook erg nieuwsgierig en leergierig zijn om een molen draaiende te houden. Molenaars willen steeds meer te weten komen over het vak om efficiënter te werk te kunnen gaan. Ik bezoek bijvoorbeeld vaak molens om nieuwe constructiewijzen te ontdekken, kneepjes van het vak af te kijken of andere handigheidjes te ontdekken.

Je staat ook in nauw contact met de natuur, neem ik aan?
Inderdaad, ik heb veel ontzag voor de natuur en haar krachten. Je moet heel goed beseffen dat je als mens altijd ondergeschikt bent aan die krachten. Molenaars moeten af en toe wat geduld kunnen oefenen bij windstille dagen of weken.

Anders dan je misschien zou verwachten is molenaar geen geïsoleerd beroep. Ik sla graag een babbeltje met bezoekers en met andere molenaars die passeren.
Filip Devoldere
Vrijwilliger

Wat komt er nog meer bij kijken?
Een zeker fierheid is ook op zijn plaats. Een molenaar die bakgraan maalt bijvoorbeeld, bakt ook zelf nu en dan brood met het meel of laat nu en dan een bakproef uitvoeren zodat hij er zeker van kan zijn dat het product van de molen prima resultaten geeft. Je moet toch wel met een zeker perfectionisme en vakfierheid in het leven staan.

Als molenaar ben je de eindverantwoordelijke voor een product en voor erfgoed. Ik kan me niet inbeelden dat ik ooit het beginsel zou schaden: een molenaar laat zijn molen steeds afgesloten en veilig achter. Als kind ging ik steeds graag op bezoek in molens. Ook prutsen en knutselen hebben me van kindsbeen af geboeid. Het beroep van molenaar is trouwens niet per sé een mannenberoep. Zo had ik een heel fijne stagiaire-​molenarin Rebecca Vanysacker. Zij zet vandaag het molenaarsberoep in de kijker met vlogs op Youtube.

Welke voldoening haal je uit je engagement als molenaar-vrijwilliger?
Ik vind het fijn om praktisch bezig te zijn en mechanismes te repareren. Wanneer alles dan eindelijk vlot loopt, ben ik trots op mezelf. Dat geeft me voldoening. Ik ben ook extra opgewekt wanneer ik kwaliteitsvol meel zie en voel produceren. En dan is er ook nog het sociale aspect. Anders dan je misschien zou verwachten is molenaar geen geïsoleerd beroep. Ik sla graag een babbeltje met bezoekers en met andere molenaars die passeren.

Ook vrijwilliger worden? 

Wil jij ook een verschil maken voor het onroerend erfgoed in Vlaanderen? Heb je een vraag over vrijwilligerswerk bij Herita? Onze community manager staat je met plezier te woord. Laat van je horen!