Halte 1-4: Kasteel Beauvoorde

  • Wulveringemstraat 10-12
  • Bezoekerscentrum, kasteel vooraan, kasteel achteraan, boomgaard
Oud dorpszicht, Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde
  • Oud dorpsgezicht met Kasteel Beauvoorde op de achtergrond. 
  • Beelden Le Fief Manoire (1890): vooraanzicht van het kasteel met een net aangelegd park. De bomen waren nog niet volgroeid. Oost/zuidkant kasteel met zicht op de toren. Op het talud was er vroeger meer plantengroei. Noordkant van het kasteel met zicht op de kapel. 

Halte 6: School

  • Groenplaats 1
  • In de nacht van 20 juli 1918 wordt het klooster van de zusters Annuntiaten in Wulveringem getroffen. Omstreeks 23.30 uur valt een zware Duitse bom door het keldervenster van het klooster. Een enorme ontploffing volgt waarbij het huis gedeeltelijk instort. Als bij wonder werd niemand gewond.

Klooster zuster Annuntiaten Wulveringem, met aanpalend de meisjesschool.

Verwoest klooster van de zusters Annuntiaten (1918).

Halte 7: Cachot

  • Wulveringemstraat 14

Tijdens de Eerste Wereldoorlog - op 2 december 1914 - vestigde de état major van de 6de legerdivisie zich in het kasteel. Hier zie je een foto van deze legerdivisie voor het kasteel. De foto dateert van 2 december 1914. Op 8 december 1914 besloot men uit veiligheidsoverwegingen de kunstschatten van Kasteel Beauvoorde over te brengen naar Frankrijk.

In maart 1918 verliet het Ministerie van Oorlog Kasteel Bernier te Veurne ten gevolge van zware beschietingen. Het vestigde zich in Beauvoorde. Koning Albert I kwam meermaals op bezoek. Op de foto zie je officieren voor het kasteel samen met Julienne Flyps (1ste vrouw van rechts).

Op 4 september 1917 is er in Wulveringem een manifestatie van misnoegde, Vlaamse soldaten. Ze protesteren tegen de degradatie van Paul van der Meulen op bevelschrift van de minister van Oorlog. Van der Meulen had voorzichtigheid bepleit bij het beoordelen van activisten en verdedigde zo de Vlaamse zaak. De aalmoezenier word overgeplaatst naar de tuchtcompagnie op het eiland Cézembre. Enkele protestgangers worden opgesloten in het cachot. Op de foto zie je Cachot Wulveringem 19 september 1917 – Paul Devits, Lodewijk Loos, Karel De Schaepdrijver en Albert Honoré (19 september 1917).

Halte 9: In het Gouden Hoofd

  • Gouden-Hoofdstraat 66

Dorpszicht op Het Gouden Hoofd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De naam op de gevel van de herberg werd toen in het frans vermeld: “a la tête d’or Estamnet et logement.”

Halte 10: Notariswoning

  • Gouden-Hoofdstraat 64
  • Op 5 juli 1904 wordt, door een wet van Eerste Minister Combes, in Frankrijk het katholiek onderwijs verboden. Talrijke Franse kloosterorden vluchtten naar België en velen vinden een onderkomen in het bisdom Brugge. Einde 1904 komen in Wulveringen vier kloosterzusters aan uit St. Janscapel bij Belle, dochters van de Heilige Vincentius, vergezeld met zeven weeskinderen en zesentwintig pensionairs. Ze mogen het leegstaand notarishuis inrichten. Het krijgt de nieuwe naam Maison St. Jozef. In het huis wordt er les gegeven. Er worden chambrettes ingericht en ook een kleine kapel. Wanneer de toestand in Frankrijk verbetert, keert de groep in augustus 1911 terug naar Frankrijk.

  • In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Het notarishuis in de Gouden Hoofdstraat wordt ingepalmd door het Belgisch leger. In de tuin worden legerbarakken opgetrokken. In het huis zelf werken de radiologische en cartografische dienst. Er zijn bureaus en verblijven voor officieren. Alles staat onder de leiding van luitenant Paul Dutrannoit. Regelmatig ontvangt hij hoge gasten zoals Koning Albert I, generaal Foch e.a.

Weeskinderen voor de notariswoning, toen gekend onder de naam Maison St. Jozef. (1904 -1911).

Voor het huis poseren in het midden Cdt. Davreux ( Ijzer, juli 1916) en rechts vooraan P. Dutronnoit. 

Bij het eindoffensief in 1918 werd het huis beschadigd.

Halte 11-13: Kerk & begraafplaats

Begrafenisstoet en doodsbrief van kasteelheer Arthur Mergelynck (1908). De begrafenis vond plaats in Ieper. 

Begrafenisstoet van Julienne Flyps in het kasteelpark van Beauvoorde (1941).