De Abdij van Herkenrode is zonder meer een bruisende erfgoedsite. Je vindt er verschillende gebouwen, een schat aan historische verhalen en ijverige vrijwilligers die er alles aan doen om de site levend te houden. In 2025 bouwt Herita verder aan de toekomst van deze immense site. In januari werden de eerste stappen richting een nieuwe scenografie voor het poortgebouw gezet.
Het poortgebouw op de abdijsite dateert van 1531 en vormde de belangrijkste schakel tussen de abdij en de wereld. Het was het enige gebouw dat communiceerde met de buitenwereld. In het poortgebouw stond de portier in voor de ontvangst van de gasten, opvang voor pelgrims en broodbedeling aan de armen. Het was op deze plek waar contracten en pachtovereenkomsten afgesloten werden met bezoekers die nooit verder dan het poortgebouw zouden komen. Vandaag wordt het poortgebouw gebruikt voor tentoonstellingen, lezingen en recepties.
Toekomst poortgebouw
“Het poortgebouw moet in de toekomst het startpunt worden van een bezoek aan de site. Bezoekers krijgen hier een eerste voorproefje van de geschiedenis van Herkenrode en moeten getriggerd worden om verder op ontdekking te gaan op de site”, zegt Matthias Francken, algemeen directeur van Herita.
Het is de bedoeling dat het poortgebouw betekenisvolle plekken op de site verbindt. Het gebouw moet bezoekers terugbrengen naar de mystieke wereld van de zusters, maar ook naar de verdwenen parken en tuinen, de stallen en andere werkplekken en leefruimtes waar de zusters destijds hun dagen doorbrachten.
Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2025!
Volg de restauratieblog om de hoogte te blijven van de nieuwste updates.
Ook jij kan helpen!
Wil je graag een steentje bijdragen aan dit restauratieproject? Dat kan op verschillende manieren!
- Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan.
- Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed.
- Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de conservatie van deze bijzondere plek voor toekomstige generaties!