Duingras
Krijgt Fort Napoleon straks een groen dak?
11 mei 2023
Aanstaande maandag 15 mei start Herita met restauratiewerken aan Fort Napoleon Oostende. Het vijfhoekige torenfort uit 1810 vertoont barsten in het metselwerk. Door het zoute zeeklimaat krijgt het monument het zwaar te verduren. De ringmuur wordt nu op een duurzame manier gerestaureerd en er gebeuren ook een aantal kleinere herstellingen. Tijdens de werken blijven het fort en de brasserie open voor bezoek.   
Een restauratie volgens de nieuwste methodieken   

Zoals destijds gangbaar was, werd bij de laatste restauratiefase van het fort in de jaren ‘80 cementmortel gebruikt. Intussen is geweten dat cement te weinig waterdoorlatend is. Zo komt er in de muren water vast te zitten, dat tijdens de vorst-dooicyclus uitzet en krimpt. Het volumeverschil wordt nog vergroot door de aanwezigheid van maritieme zouten die kristalliseren. Als gevolg van deze processen verschenen er heel wat barsten in de fortomwalling.   

Tijdens een grondig vooronderzoek in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) bepaalde Herita de beste methodieken voor de huidige restauratiecampagne. De buitenring zal worden gerestaureerd met hydraulische kalkmortel. “Kalkmortel werd historisch ook gebruikt en is door zijn vochtdoorlatendheid beter bestand tegen het zoute zeeklimaat,” zegt Herita directeur Matthias Francken. “Het materiaal laat toe dat de chloriden migreren en aan de buitenkant uitkristalliseren. Zo wordt er minder schade veroorzaakt.”

Een groen dak?

Verder gaat Herita in samenwerking met professor emeritus Martin Hermy van de KULeuven experimenteren met soft capping. Dat moet ervoor zorgen dat er in het geheel minder water in de fortmuren terechtkomt. In plaats van harde dekstenen, wordt boven op de buitenste ringmuur een zachte laag vegetatie geplant. Die moet het merendeel van het water vasthouden of doen verdampen: een natuurlijke buffer tegen vochtschade. Professor Hermy zal onderzoeken welke maritieme planten de beste resultaten opleveren.

Herita bekijkt of deze techniek ook op andere erfgoedsites kan worden toegepast. “Herita heeft het voorrecht om verschillende historische plekken in Vlaanderen te mogen restaureren,” zegt Francken. “Elke werf is een lerende werf waarbij we zoveel mogelijk kruisbestuiving proberen te stimuleren naar onze andere restauratieprojecten.”  

Hailes Abbey, Cheltenham (VK)
Voor de restauratie van het fort kijken de partners naar best practices in het buitenland. Deze foto toont een voorbeeld van soft capping door English Heritage in samenwerking met Oxford University in het Verenigd Koninkrijk.  

Behalve de restauratie van de buitenmuur worden er in Fort Napoleon nog een aantal andere werken uitgevoerd. Zo zullen de binnenmuren plaatselijk worden herschilderd met kalei en wordt het dak hersteld. Op het dakterras komen tenthaken, zodat er gemakkelijker een overdekte bar kan worden ingericht.   


Het fort blijft open!   

Fort Napoleon ligt in de duinen van de Oostendse Oosteroever. Daar liet Napoleon het in 1810 bouwen als verdedigingsbastion tegen aanvallen van de Engelsen. Sindsdien kende het bolwerk verschillende invullingen: van militaire observatiepost tot kinderspeeltuin. Vandaag heeft Toerisme Oostende er een infopunt en worden er verschillende belevingsexpo’s georganiseerd die onder meer de geschiedenis van de site belichten. Vanaf donderdag 18 mei kunnen gezinnen met kinderen er opnieuw terecht voor De Waanzinnige Boomhut Doe-Expo. De interactieve tentoonstelling is wegens succes verlengd!  

“Fort Napoleon is naast vuurtoren Lange Nelle een vaste waarde voor Oostendenaars. We zijn blij dat dit monument open kan blijven voor bezoek, terwijl het door Herita wordt veiliggesteld voor toekomstige generaties,” zegt burgemeester Bart Tommelein.   

Herita restaureert Fort Napoleon in samenwerking met Toerisme Oostende, het Agentschap Onroerend Erfgoed, Monument Vandekerckhove en Team van Meer! De werken zijn gepland om te worden afgerond in mei 2025. 

FortNapoleon_075_verkleind

Ook jij kan helpen!

Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Fort Napoleon? Dat kan op verschillende manieren!

  • Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan. 
  • Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed. 
  • Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit unieke waterslot! Vermeld 'Fort Napoleon' bij je overschrijving. 
Restauratieblog