Vakkennis rond restaureren in stand houden: het is niet evident. Het VTI in Brugge is momenteel nog de enige school die een 7de jaar Restauratie bouw aanbiedt. Vier leerlingen van de specialisatierichting waren de voorbije week aan de slag op de restauratiewerf van Fort Napoleon Oostende. Een unieke kans om kennis te maken met de werkvloer!
De restauratieprojecten van Herita vormen de ideale gelegenheid om kennis rond vakmanschap en restauratietechnieken door te geven. "Door ze open te stellen als lerende werven willen we bijdragen aan het bewaren van vakkennis. Kwaliteitsvolle opleidingen voor toekomstige restaurateurs zijn immers essentieel voor het behoud van onze historische plekken," zegt Matthias Francken, directeur van Herita.
De inspanningen zijn nodig. Zelfs met het nijpende tekort aan geschoolde arbeiders zal ook het 7de jaar Restauratie bouw van het VTI na volgend schooljaar verdwijnen. De richting zal in de toekomst deel uitmaken van het hoger onderwijs. "Iets wat mogelijk toekomstige studenten met een aanleg voor de praktische component zou kunnen afschrikken," vindt campusdirecteur Julie Houwen. "Ze missen mogelijk het praktische component dat wij heel goed kunnen aanbieden. We hebben aparte praktijkruimtes, geschoolde leerkrachten, en dat is in de hogeschool mogelijk nog niet zo."
Restaureren is een wetenschap, een kunst én tegelijk een ambacht die grondige kennis vereist van verschillende domeinen. Denk maar aan geschiedkundige gegevens, nieuwe technologieën enzovoort. De focus van de leerlingen van het VTI Brugge ligt op het zelfstandig bestuderen en uitvoeren van historisch baksteenmetselwerk. Dankzij de samenwerking tussen Herita, aannemer Monument Vandekerckhove en het technisch instituut krijgen de leerlingen vier dagen lang de kans om mee te werken aan de restauratie van een eeuwenoud, beschermd monument. Zo maken ze kennis met het vak en het leven op de werkvloer. Leerlingen zijn hoe dan ook zeker van een job in de sector. "We hebben er alle baat bij om die studenten onze werven te tonen. Op die manier zien ze dat het toch een interessante job is, en dat je heel veel variëteit hebt in veel mooie projecten", vertelt Sander Hollevoet van Group Monument.
Herita blijft ook haar andere werven openstellen voor leeropportuniteiten: studenten zijn welkom op de restauratiewerven van het Kasteel van Horst, Kasteel Beauvoorde, het Kasteel van Heers en Het Hooghuis. Aanbieders van opleidingen die interesse hebben in een samenwerking kunnen contact opnemen met Leonard Adriaen.
Ook jij kan helpen!
Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Fort Napoleon? Dat kan op verschillende manieren!
- Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan.
- Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed.
- Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit unieke waterslot! Vermeld 'Fort Napoleon' bij je overschrijving.