Maak kennis met Heer Hert
09 september 2024

Het Kasteel van Horst heeft een nieuwe bewoner: Heer Hert, een opgezet edelhert. Hij vertoeft het liefste in de ontvangstkamer van gravin Maria Anna van den Tympel. 

 
Edel-hert

Heer Hert is een van de hoofdpersonages van de audiotour Expeditie Donjon. Zijn personage werd geïnspireerd op de historische muurschilderingen in de donjon. 

Hier lees je hoe het hert tot stand kwam en waar hij vandaan komt. Zelfs de halsband van het hert, vond inspiratie in de muurschilderingen. Naast de zoektocht naar de betekenis van een knielend hert, voerden we ook een onderzoek uit naar het soort hert dat werd afgebeeld. Daarvoor contacteerden we Prof. Em. Paul Simoens van de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent, dé referentie voor herten in België. Hieruit bleek dat het onmiskenbaar om een edelhert gaat. Dat is, naast het damhert en de ree, één van de drie hertensoorten die in onze contreien in het wild voorkomen. Het edelhert is het grootste in het wild levende zoogdier in onze streken en heeft, mede door zijn fiere houding, elegante lichaamsbouw en indrukwekkend bronstgedrag, een vooraanstaande plaats ingenomen in zowel de jachtwereld als de heraldiek. Dat het afgebeelde hert wel degelijk een edelhert is, blijkt uit de vorm van zijn gewei, waarvan de linker en rechter stangen meerdere uitsteeksels (“takken” of “enden”) dragen. 

 

Een knielend Edelhert

Het edelhert staat symbool voor de jacht en is gebaseerd op de legende van de heilige Hubertus die tijdens een jacht plots een edelhert met een kruis in het gewei ontmoette, waarop hij biddend op zijn knieën viel en zich bekeerde.  Daarom is hij de patroonheilige van de jacht. Dat het hert knielt, is voor prof. Simoens dan wel weer ongewoon. In het wild zien we de dieren namelijk zeer zeldzaam in deze houding, wanneer ze bijvoorbeeld reikhalzend voedsel proberen te bemachtigen.

Samengesteld hert 

Omdat het vrij snel duidelijk was dat we niet zomaar een bestaand opgezet edelhert zouden vinden in een knielende positie, begon de zoektocht naar een goede taxidermist. De herkomst van het hert en de reden waarom het geschoten werd, waren voor het team van groot belang. 

Onze zoektocht bracht ons bij Tilley Creations in Nazareth. Zij stelden Heer Hert voor ons samen. Dat leest u goed. Het hert werd samengesteld. 

  • De vacht van het edelhert is afkomstig uit Denemarken. Dit dier werd, volledig in lijn met de natuurregelgeving, geschoten in 2023 in het kader van een beheersing van de hertenpopulatie. 
  • Het gewei is dan weer afkomstig van een hert met de naam ‘de Generaal’. Een vrijwilliger natuurbeheer vond het op 5 maart 2023 in de Hoge Veluwe in Nederland.  De Generaal is ook een edelhert en werpt dus elk jaar zijn gewei af. Vrijwilligers registreren hier nauwgezet welk dier zijn gewei afwerpt, wanneer en door wie het gevonden werd. 

Eenmaal alle onderdelen in Nazareth aankwamen, werd het dier samengesteld op basis van een mal. Hiervoor werd de mal van een ‘gnoe’ gebruikt, omdat de bestelling van de mal voor een hert vertraging opliep. We kunnen gerust stellen dat de taxidermisten echte kunstenaars zijn. De positie van het knielende, maar fier én recht opkijkende hert werd nauwkeurig bepaald. Als je zelf knielt kijkt hij je recht in de ogen.

De halsband

Heer Hert kreeg, geïnspireerd op de muurschilderingen, ook een halsband aangemeten. Zowel het ontwerp als de uitvoering werden door edelsmid Stijn van bouwsmederij Everaert uit Bredene verzorgd. Voor het ontwerp zochten we naar kronen, kettingen met schakels en andere voorbeelden van smeedijzerkunst. Omdat we de exacte halsband niet op de muurschilderingen kunnen zien, werd het een vrij ontwerp.  Stijn ontwierp een halsband bestaande uit een combinatie van smeedijzer en messing. Het smeedijzer bootst de grijzige kleur van de halsband op de muurschilderingen na en heeft een rechte boven- en onderzijde. Het messing werd in een repetitief motief uitgevoerd waartussen de vacht van het hert zichtbaar blijft. 

Gewelf Kasteel Horst

Help Horst!

Wil je de restauratie graag steunen op een andere manier?

  • Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan. 
  • Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed.
  • Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit unieke waterslot! Vermeld 'Kasteel van Horst' bij je overschrijving.