Het erfgoed
De voorgevel is kenmerkend uitgewerkt in baksteen met natuursteen als sierelement in de ganse gevelpartij. Het beeldhouwwerk van Maria in de inkompartij van de voorgevel is van de hand van Jan Frans Vermeylen. De glasramen zijn -zoals de andere door Bilmeyer en Van Riel uitgewerkte kerken- uitgevoerd door Stalins-Janssens. Het hoofdaltaar is door de beeldhouwers Jan de Boeck en Jan-Baptist Van Wint vervaardigd. Het ontwerp is een driebeukige kruisbasiliek met westtorens met de aanwezigheid van een koor en twee zijkoren. Ook is er een klein orgel en hoogzaal aanwezig. Verder is er een kooromgang en aanwezigheid van een sacristie. De kerk is net zoals buiten binnen afgewerkt met natuursteen en baksteen en geeft een donkere inval als je ze betreedt waardoor als er licht door de glasramen valt dit een kleurrijke aanblik geeft.
De jezuïeten vestigden zich rond de periode 1870 op de toenmalige Kunstlei (nu Frankrijklei) te Antwerpen. Kort na de oprichting van het klooster en de schoolgebouwen besloten ze een kerk naast het college te bouwen. Dit gebeurde nadat ze enkele omliggende huizen aankochten in de Gratiekapelstraat (een zijstraat van de Frankrijklei destijds waar de Gratiekapel gevestigd was), ze braken deze af en bouwde daar de nieuwe Jezuïetenkerk. Door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel werd een bouwvergunning aangevraagd in 1878. Voor Bilmeyer-Van Riel bouwden op dat moment de Basiliek van het Heilig Hart en het Stuyvenberghospitaal. Wegens geldgebrek werden de torenspitsen pas toegevoegd in 1909. De kerk is een beschermd monument sinds 1999. De kerk staat leeg en wordt door het aanliggende college gebruikt als opslag plaats omdat ze niet meer gebruikt kan worden als kerk nadat er bepleistering van het plafond naar beneden viel wegens weinig of geen dakonderhoud. De kerk is door geldtekort al langere tijd in verval.
Het project
De Gratiekerk kende een leegstand en verval eind 20ste eeuw. Ze deed dienst als opslagplaats. Kerkerlyc bv wil de Gratiekerk terug herstellen en het verval stoppen. De kerk kan terug worden ingezet als ontmoetingsplaats, wat nu een leegstaand complex is.
Dankzij het herbestemmingsonderzoek hebben we alle mogelijkheden van deze bijzondere ruimte onderzocht. Het gesloten karakter van de kerk kan evolueren tot een uitnodigend gebouw. Het aanpalende theater wil de kerk opnemen in hun activiteiten, deze kan fungeren als polyvalente ruimte, onthaal, foyer, vergaderruimte. Om de kerk een duurzame toekomst te geven is het wenselijk om een combinatie van culturele, toeristische, en economische functie te voorzien, dit kan door deze ruimte aan te bieden voor diverse activiteiten.
Help jij de Gratiekerk in haar missie? Stort via de Herita-erfgoedrekening op rekeningnummer BE80 7330 5894 1977 met de code GIFT 110-001-831. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar. Je ontvangt een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.
De mensen
Elckerlyc bv is een organisatie die de Gratiekerk restaureert en terug wil openstellen voor het
publiek als polyvalente ruimte. We willen in de kerk en zijn infrastructuur terug mensen laten
samenkomen en verbinden. Het naastgelegen Theater Elckerlyc Vzw heeft nood aan ruimte
voor haar publiekswerking, maar ook voor de groepen en verenigingen die steeds op zoek
zijn naar ruimte.
Doneren
Naam: Kerkerlyc bv
Adres: Frankrijklei 89, 2000 Antwerpen
Op te halen bedrag: € 100.000
Rekeningnummer: BE80 7330 5894 1977 met vrije mededeling GIFT 110-001-831
Telefoon: +32 (0)476 20 56 92
E-mail: nico.warrinnier@telenet.be
Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw donatie is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een fiscaal attest waarmee je via de belastingen 45% van je gift recupereert.