Het Paleis op de Meir staat te koop. Niet echt, wel als ludieke insteek van de nieuwe tentoonstelling. Een fictieve immo-makelaar leidt bezoekers rond op een kijkdag, vertelt over de bewogen geschiedenis én geeft speelse info, bijvoorbeeld over het potentieel van Napoleons wandkasten. Naast originele meubels en historische decoraties, zijn ook de hedendaagse modecreaties van Pol Vogels en Tomàs Goossens échte blikvangers. Een gesprek met deze aanstormende modetalenten.


Als voormalig koninklijk paleis heeft het Paleis op de Meir een sterke link met het Belgische koningshuis. De tentoongestelde silhouetten van Pol Vogels sluiten daar naadloos bij aan. Vogels ontwierp ze immers voor niemand minder dan prinses Delphine van Saksen-Coburg. 

Hoe kwam die samenwerking tot stand, Pol? 
Vogels: in 2022, net na mijn afstuderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas, kreeg ik de vraag om prinses Delphine van België te kleden voor de nationale feestdag. Mijn werk sprak haar aan omdat het vol Belgitude zit. Na die samenwerking hielden we contact. Ik ontwierp de collectie met de gedachte: wat zou Delphine dragen als ze een bezoek bracht aan Limburg? Of als ze naar een herdenking zou gaan van de wereldoorlogen? Opvallend zijn de hoge platform hakken, daarin voelt 'mijn muze' zich het meest comfortabel. 

Jouw achternaam 'Vogels' lijkt wel een rechtstreekse inspiratiebron voor jouw vederrijke creaties. 
Vogels: de vele vogels in mijn werk hebben vooral een symbolische betekenis. Mijn vader en grootvader waren duivenmelkers. Dat heeft mij altijd geïnspireerd. Zelf wou ik geen duivenmelker worden. Het is nochtans een traditie die normaliter van vader op zoon wordt overgedragen. Toch heb ik op mijn eigen manier een ode willen brengen aan de traditie met mijn collectie Le Colombophile Belge.

Wat als je ‘De Vos’ had geheten?
Vogels: dan had ik misschien wel een collectie gemaakt gebaseerd op Reynaert de Vos.

Ik had geen betere plaats kunnen bedenken dan het Paleis op de Meir om deze collectie te tonen. Als je de drie silhouetten naast elkaar ziet, vormen ze een subtiele Belgische vlag. Ik denk dat het duidelijk is dat ik een enorme connectie voel met onze Belgische geschiedenis.
Pol Vogels
Designer

Tomàs, van jouw hand zien we twee extravagante silhouetten. Typerend voor jouw stijl?
Goossens: typerend zou ik niet zeggen, hoewel ik altijd wel maximaal ga in mijn ontwerpen. De eerste jurk was een drag performance jurk geïnspireerd op Marie Antoinette. Die leunt dus sterk aan bij de tijdsgeest van het Paleis. De tweede jurk is een nieuwe creatie, speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. Ik liet me daarvoor deels inspireren door de Spiegelzaal. Dus eigenlijk ja, ik heb wel een hoog Pompadour-gehalte.

Je jurk Marie de la Nuit is een explosie van bloemenpracht, maar met een donker kantje. Je vertelde ons dat die creatie letterlijk jouw leven heeft gered? 
Goossens: Marie de la Nuit ligt mij nauw aan het hart. Ik had namelijk kanker en de kans dat ik erdoor zou komen was heel klein. Ik begon dus aan die befaamde bucket list. Ik wou een laatste keer optreden met een performance waarin al mijn passies zaten verwerkt: mijn liefde voor bloemen, voor maximalistische kleding en mijn levensmotto La vie en dreams. Zo kwam ik al gauw uit bij Marie Antoinette. De Franse koningin, die gekend staat voor haar flamboyante levensstijl en haar tragische einde.
Ik heb opgetreden in De Studio in een barokke bloemenjurk met een twist, voor een duizendtal jongeren. Je kon de jurk omvormen tot een punk-party-jurk, ze had een hoog Elton John-gehalte. Ik heb toen alles gegeven: I did it my way
Die positieve geest, de passie voor het creëren en blijven doorgaan heeft uiteindelijk mijn leven gered. Het is zwaar geweest en ik heb ook harde keuzes moeten maken, maar voor nu ben ik er geraakt. We zien wel wat de toekomst brengt. Leven van dag tot dag, dat is iets wat bij mij zit ingebakken.

Het is heel leuk om je jurken op zo'n prachtige locatie te mogen plaatsen, zeker als ze geïnspireerd zijn door die tijd. Mijn eerste creatie is geïnspireerd door Marie Antoinette en leunt sterk aan bij de tijdsgeest van het Paleis.
Tomàs Goossens
Designer

Daarnaast staat er een fleurige L’esprit du Printemps. Hoe ben je daar te werk gegaan?
Goossens: De naam zegt het zelf: het gevoel van de lente, een nieuwe start. Ik wou dat gevoel creëren in een jurk. Het opengaan van de knoppen, nieuwe bloemen, frisse kleuren, de blauwe hemel, levensvreugde. 
Ik heb deze tulpenjurk ontworpen die bestaat uit beschilderde blaadjes van 1.500 individuele stoffen. Daarna heb ik de jurk volledig ingelegd met gedroogde bloemen. Ik heb ze afgewerkt met een grote pompadour-hoed vol pluimen en een cape die het eerste blauw door de wolken voorstelt. Het is een creatie geworden met heel veel detailwerk, maar ze heeft haar doel volledig bereikt.

Reken je jezelf tot een nieuwkomer binnen de modewereld? 
Goossens: Ik denk niet dat ik echt behoor tot de modewereld. Als ik er een label op moet plakken, noem ik mezelf liever een flamboyante beginnende kostuumontwerper. Ik doe dit vanuit een plezier van het ontwerpen en het creëren van een verhaal. Sprankels in de ogen is voor mij meer dan genoeg. 

Wat zijn jullie toekomstplannen en dromen?
Vogels: Als recent afgestudeerde modeontwerper ben ik nog zoekende naar wat ik precies wil doen. Ik wil vooral creatief bezig blijven en misschien mezelf verdiepen in andere kunstvormen.
Goossens: Ik leef van dag tot dag en zal wel zien wat de toekomst brengt. Ik zal achter mijn naaimachine blijven kruipen en blijven dromen. Wil ik een eigen show ontwerpen? Natuurlijk wil ik dat! Maar eerst wil ik die nieuwe jurk zelf eens dragen op de bühne, dat staat vast.

Paleis te koop

Bezoek de expo

De creaties van Pol Vogels en Tomàs Goossens kan je bewonderen in de expo 'Paleis te koop' in het Paleis op de Meir. De tentoonstelling is nog tot en met 3 september 2023 te bezoeken. Telkens van donderdag tot en met maandag, van 11.00 tot 17.00 uur. Ook met aanbod voor families!

Bestel tickets