Het prachtige goudlederbehang was aan een grondige restauratie toe. Die restauratie is intussen afgerond. Lees in deze blog meer over de restauratietechniek en de terugplaatsing van het behang. Een knap staaltje vakmanschap!
Het goudlederbehang uit de Ridderzaal van Kasteel Beauvoorde verbleef de voorbije maanden in het atelier van Veerle Vercammen, die het met veel geduld en zorg restaureerde. Afgelopen week werd een deel van het gerestaureerde behang teruggeplaatst.
Velcro vervangt lijm en nagels
Het goudleder was in het verleden aan de muur bevestigd met harde lijm, nietjes en nageltjes en die hadden het leder beschadigd. Nu het behang gerestaureerd is, wordt het opnieuw opgehangen. Hierbij wordt een nieuwe techniek gehanteerd.
Achteraan op de vellen goudleder werden stukjes Japans papier gekleefd en daarop werden kleine stukjes velcro genaaid.
Op de muur worden zeer dunne houten latten bevestigd die tegen vocht behandeld zijn. Op één zijde van de latten zijn met roestvrije nietjes twee stroken velcro aangebracht.
Verf, zilver en gele vernis
Goudleder is fijn leder – meestal kalfsleder – waarop met bladzilver decoraties werden aangebracht. Een gele vernis zorgde voor de gouden toets. Goudlederbehang was zeer populair in de 17de eeuw, zowel bij de adel als bij de rijke burgerij. Voor Arthur Merghelynck was dit goudleder de perfecte wandbekleding voor zijn prestigieuze Ridderzaal.
Het goudleder in Kasteel Beauvoorde kreeg eerst een zee-blauwe verflaag en werd vervolgens gedecoreerd met allerlei bloemen en vogels. Rode, blauwe en groen kleurtoetsen zorgen voor levendige taferelen.
Meer restauratieblogs van Kasteel Beauvoorde
Restauratie-update: vermiste kazuifel opnieuw terecht
Arthur Merghelynck was een verwoed verzamelaar van onder andere liturgische gewaden.Het was een tijdlang niet duidelijk waar de objecten zich bevonden en of ze nog bestonden. Tot er een goed-nieuws-bericht verscheen in onze mailbox.
Ook jij kan helpen!
Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Kasteel Beauvoorde? Dat kan op verschillende manieren!
- Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan.
- Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed.
- Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit sprookjesachtige kasteel! Vermeld 'Kasteel Beauvoorde' bij je overschrijving.