In de zomer van 2023 was Kasteel Beauvoorde een van de onderwerpen in de Radio 2-reeks 'Mysteries van Vlaanderen'. Herita schakelde toen de hulp in van mysteriejagers om het kasteelinterieur te reconstrueren zoals de laatste kasteelheer Arthur Merghelynck het had achtergelaten bij zijn overlijden. Dit bleek echter geen gemakkelijke opgave, want na Merghelyncks dood zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd. Het originele behangpapier is op sommige plekken overplakt, meubels zijn verplaatst, en diverse kunstwerken en curiosa zijn verdwenen.
Gelukkig hebben we een inventarislijst uit 1909, opgesteld een jaar na Merghelyncks overlijden, die ons veel vertelt over hoe het kasteel er destijds uitzag. Maar tussen 1909 en nu is er veel gebeurd. Tijdens beide wereldoorlogen werd het kasteel ingenomen door soldaten, waarbij veel stukken tijdelijk elders werden opgeslagen en niet alles terugkeerde. Bovendien woonde Julienne Flyps, de weduwe van Merghelynck, nog tot 1941 in het kasteel, en er wordt gezegd dat zij af en toe spullen weggaf.
Na de uitzending van 'Mysteries van Vlaanderen' kregen we veel reacties binnen, waaronder aanwijzingen over enkele objecten die oorspronkelijk in het kasteel stonden. Zo meldde Maria Vervisch dat zij in het bezit was van een origineel bord uit het servies van Merghelynck. Hoe zij dit bord heeft verkregen, is een bijzonder verhaal.
Gevonden door kraanman
In de jaren '80 werd het kasteel gerestaureerd en tijdens deze werken werd de vijver leeggehaald. Tussen het slib vond de kraanman van destijds – de broer van Maria Vervisch – een bord. Hij nam het mee naar huis en herstelde het. Het bord bleef jarenlang in de familie, maar ze besloten dat het beter terug naar het kasteel kon. In mei gaven ze het bord terug.
Het bord is van Franse makelij, afkomstig van het bedrijf 'Gien', dat sinds de 19de eeuw gepersonaliseerd servies produceert voor adellijke families, waaronder ook voor Arthur en Julienne. Wil je zelf een servies van deze fabrikant? Dat kan! Het bedrijf is nog steeds actief en je kunt er nog steeds soortgelijke borden bestellen, zij het zonder het wapenschild van Merghelynck, maar wel met dezelfde randversiering.
Herita had al één bord uit het servies van Arthur in bezit, maar dankzij Maria is daar nu een tweede bij gekomen. Zo komt beetje bij beetje Arthur Merghelyncks laatste wens uit: het kasteel bewaren zoals hij het achterliet!
Meer restauratieblogs van Kasteel Beauvoorde
Restauratie-update: vermiste kazuifel opnieuw terecht
Arthur Merghelynck was een verwoed verzamelaar van onder andere liturgische gewaden.Het was een tijdlang niet duidelijk waar de objecten zich bevonden en of ze nog bestonden. Tot er een goed-nieuws-bericht verscheen in onze mailbox.
Ook jij kan helpen!
Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Kasteel Beauvoorde? Dat kan op verschillende manieren!
- Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan.
- Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed.
- Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit sprookjesachtige kasteel! Vermeld 'Kasteel Beauvoorde' bij je overschrijving.