Kasteel van Heers
Een plan van aanpak voor het kasteelgebouw in Heers
30 mei 2024
Herita gaat in zee met TeamvanMeer Architecten voor de restauratiefase van het kasteelgebouw van Heers. Gezien de grenzen van het beschikbare budget en de ruïneuze staat van het slot is dat een hele uitdaging. Het plan van aanpak omarmt dan ook de schoonheid van de littekens van het verleden. Wij staken ons licht op bij Christine Engels, manager restauratie bij Herita, en Stijn Thomas, architect bij vanMeer. 


Hoe zal het kasteel eruit zien na restauratie? Welke oorspronkelijke elementen kunnen er nog worden gered? Het zijn vragen die – begrijpelijk – regelmatig worden gesteld door nieuwsgierige bezoekers. Bij de restauratie van een beschermd monument van deze omvang en in deze staat van verval, moeten er natuurlijk heel wat onderzoeks- en beslissingsfasen worden doorlopen voordat het eindbeeld helemaal duidelijk is. Alles wordt ook in detail afgetoetst met het Agentschap Onroerend Erfgoed en andere partners zoals de gemeente en de provincie. Wat betreft de conservatie van het meest iconische deel van de erfgoedsite – het kasteelgebouw – werkt Herita in overleg met de stakeholders nu een concreet plan van aanpak uit. Christine en Stijn lichten een tipje van de sluier aan de hand van drie basisprincipes.  

1. Ingrijpend optreden tegen destructieve zwam 

Nu het kasteel volledig is gestut, staat er nog een andere dringende klus op de agenda: het bestrijden van de huis- en kelderzwam die door het kasteel woekert. De zwamsanering is een erg ingrijpend en destructief proces waarvoor slechts een beperkte restauratieaanpak bestaat. “Een belangrijk deel van de behandeling is het ontmantelen en afvoeren van al het aangetaste materiaal. Bij voorkeur wordt er zelfs een meter rondom alle aangetaste zones weggenomen”, vertelt Christine. “Bepaalde historische elementen zullen dus onherroepelijk verloren gaan, maar het is de enige manier om de rest van het gebouw veilig te stellen voor de toekomst.” 

“Gelukkig is er ook een positieve kant aan deze ingrijpende werken,” vertelt Stijn. “Het ontmantelen van aangetaste structuren levert ons kennis over de opbouw van het kasteel. Informatie die we anders zouden mislopen.” Sinds Herita beheerder werd van het slot, werden al verschillende stappen ondernomen om historisch waardevolle elementen zoveel mogelijk te registreren, te conserveren en te beschermen. Zo werden bijvoorbeeld de mozaïekvloeren ingepakt en het stucwerk gescand en beschermd. De zwamsanering zal plaatsvinden in de zomer van 2024. Herita zal zwamdeskundigen inschakelen en samen met hen zoeken naar nieuwe methoden om de historische elementen zoveel mogelijk te sparen. 

2. Zo ver mogelijk springen met het beschikbare budget 

De Vlaamse Overheid stelde een mooi startbudget van 10 miljoen euro ter beschikking voor de redding van het Kasteel van Heers. Met die som kan heel veel worden gedaan, maar het is niet voldoende om het slot volledig te restaureren volgens de hedendaagse normen en comforteisen. “We gaan het slot op dit moment niet reconstrueren in zijn oorspronkelijke staat, maar wel conserveren, stabiel maken en klaar voor gebruik”, licht Christine toe. “Zo kunnen er stapsgewijs, in functie van bijkomend budget en herbestemming, restauratiecampagnes worden opgestart. Deze aanpak houdt de mogelijkheid van een volledige restauratie in de toekomst nog steeds open.”  

De bestaande dakconstructie en het buitenschrijnwerk zijn in relatief goede staat. Plaatselijk herstel zal het slot opnieuw wind- en waterdicht maken. “Met betaalbare, hedendaagse ingrepen binnen in het gebouw zullen we opnieuw zorgen voor horizontale en verticale stijfheid, zonder dat de dragende constructies volledig moeten worden gerestaureerd,” vertelt Stijn. “De nieuwe ingrepen maken het kasteel terug bruikbaar en veilig. Tegelijkertijd staat de nieuwe laag huidige en latere restauratie niet in de weg. Meer nog, ze is meteen de voorbereidende fase voor het definitief herstel. We bekijken de huidige levensfase van het kasteel dus als permanent-tijdelijk.”  

Wat betekent dat concreet? 

Hedendaagse, budgetvriendelijke interventies worden doelgericht gecombineerd met restauratieve ingrepen in functie van het behoud van het monument. 

Het terugplaatsen van een nieuwe vloerconstructie is mogelijk maar wordt in deze restauratiefase niet voorzien. Een multiplex structuur zoals deze vervult (nog) geen dragende functie, maar levert wel de nodige steun aan de gevels. Tegelijkertijd zorgen budgetvriendelijke oplossingen als deze voor een unieke doorkijk in het monument: een bijzondere bezoekerservaring.  

Fotovoorbeeld 2: Het principe kan ook verticaal worden toegepast. Deze nieuwe dwarswand geeft de nodige stabiliteit. De structuren zullen worden opgebouwd met korte balken die makkelijk kunnen worden binnengedragen en geplaatst, zonder dat er in de muren moet worden gekapt. Korte balken voor een kort budget dus.  

3. De sporen van de tijd omarmen 

De schoonheid van imperfectie, de kracht van vergankelijkheid: Japanners hebben er een hele levensfilosofie over. Wabi-sabi heet dat. Het gaat over de acceptatie dat niets blijft zoals het is, dat alles verandert en op een zeker moment eindig is. Dat is ook hoe Herita en TeamvanMeer naar het Kasteel van Heers kijken. “In de omgang met het verleden, en in het bijzonder met historische gebouwen, vertrekken we al te vaak vanuit het idee dat een gebouw af en voltooid is. Alsof gebouwen vanuit één idee ontstaan zijn en rechtstreeks vereeuwigd moeten worden in steen zonder enige aanpassing”, vertelt Stijn. “Historische gebouwen zoals het Kasteel van Heers zijn net door hun voortdurende aanpassingscampagnes en veranderend gebruik tot voorbeeld geworden van het concept tijdelijkheid. Het zijn intelligente ruïnes, waarbij oude structurele en bruikbare elementen doorheen de geschiedenis behouden zijn, maar waarop steeds is verder gebouwd.”   

In The past is a foreign country stelt historicus David Lowenthal dat onze interesse voor het verleden vaak wordt gevoed door een aantrekkingskracht van vergankelijkheid. Wanneer je als bezoeker in contact komt met tastbaar verval, word je als het ware ingeschreven in het verleden. Het geeft je als mens betekenis in de tijdlijn van je eigen leven en de levens van anderen voor ons. We ondergaan de metamorfose van toeschouwer tot actieve deelnemer aan de geschiedenis. Toch is er ook een keerzijde. Een overmaat aan verval werkt afstotend, want dan is er geen ruimte meer voor de interpretatie van het verleden. Wanneer de vergankelijkheid allesoverheersend is, roept ze enkel nog het idee op van het einde en dus ook van onze eigen vergankelijkheid.  

“Bij de verdere invulling van de restauratie van het Kasteel van Heers is het dus zoeken naar een goede balans tussen restaureren en laten zoals het is. Een evenwicht dat bezoekers prikkelt en inspireert”, vertelt Christine. Team vanMeer werkte een concept om dat te realiseren. “Het plan is om de meest sprekende features van waardevolle interieurafwerking te restaureren of te reconstrueren, als het nieuwe gebruik dit vraagt”, verduidelijkt Stijn. “Op andere plekken kunnen we dan weer de herinnering aan verdwenen figuren en motieven oproepen met hedendaagse ingrepen zoals afdrukken op textiel of projecties.” 

Wat betekent dat concreet?  

Het kasteelgebouw wordt niet gerestaureerd naar hoe het eruit zag op een bepaald punt in de geschiedenis, het blijft permanent in wording. Een plek waar je voeling krijgt met de tand des tijds en de daarmee gepaarde littekens, maar ook met het potentieel van de toekomst.  

Een voorbeeld van waardevolle interieurelementen in het Kasteel van Heers. In het restauratieplan kan een hoge graad van afwerking naast ruwere zones staan, met een prikkelend contrast als gevolg.   

Herrenhaus Vogelsang is een inspiratievoorbeeld in Duitsland. De siteverantwoordelijken experimenteren met herbestemming in een kader waar de sporen van de tijd zichtbaar blijven.

Na de zwamverwijdering die deze zomer staat ingepland, zullen in het najaar van 2024 de vooronderzoeken van start gaan die nodig zijn om de restauratie van het kasteelgebouw verder te concretiseren. Daarna wordt het restauratieproject een continu proces waarin Herita steeds verder evolueert naar een toegankelijk kasteel. We richten ons niet op één verdieping of vleugel, maar laten het project organisch groeien in functie van de her-ingebruikname (in de eerste plaats door vrijwilligers en restaurateurs) en het beschikbare budget. Een patchwork van kamers dus, dat geleidelijk groeit naar een actieve her-ingebruikneming van de hele kasteelsite.  
 

Kasteel van Heers

Help het Kasteel van Heers te redden!

Wil je graag een steentje bijdragen aan de restauratie van Kasteel van Heers? Dat kan op verschillende manieren!

  • Word lid van Herita: beleef onze historische plekken. Samen zorgen we ervoor dat ze blijven bestaan. 
  • Word erfgoedvrijwilliger: schenk je talent en vrije tijd aan de conservatie van onroerend erfgoed. 
  • Doe een gift: alle donaties, groot en klein, helpen ons een stapje dichter bij ons doel: de redding van dit unieke slot! Vermeld 'Kasteel van Heers' bij je overschrijving. 
Restauratieblog